Δρομολόγια πλοίων και ακτοπλοικά για Χίο απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!
Η καταπράσινη «μυρωδάτη» Χίος, γνωστή και ως μαστιχονήσι, έχει πολλά να προσφέρει στον ταξιδιώτη. Είναι πιθανώς η γενέτειρα του Ομήρου και έχει τεράστια ναυτική και πνευματική παράδοση. Κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή, γνώρισε διαδοχικούς κατακτητές, καταστράφηκε από πειρατικές επιθέσεις κατά τα βυζαντινά χρόνια και μετά από μια σύντομη περίοδο Ενετοκρατίας περιήλθε στην εμπορική εταιρεία της Γένοβας Maona (για δύο αιώνες). Πλήρωσε ακριβό κατά την Ελληνική Επανάσταση, με τη σφαγή του πληθυσμού (1822), παρά το γεγονός ότι οι Χιώτες δεν συμμετείχαν αρχικά στην εξέγερση, αφού απολάμβαναν ειδικά προνόμια που τους έδιναν οι Τούρκοι λόγω της μαστίχας. Στα νότια της Χίου η μαστίχα καλλιεργείται εδώ και αιώνες. το μικροσκοπικό δέντρο που αφού «τσιμπήθηκε» από τους ντόπιους, απαντά με «δάκρυα», προσφέροντας την αφθονία της πολύτιμης ρητίνης του. Η μαστίχα, που είναι αποκλειστικό προϊόν της Χίου, καλλιεργείται στο νησί από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και η παράδοση λέει ότι η φακή άρχισε να γκρεμίζεται όταν ο Άγιος Ισίδωρος βασανίστηκε και μαρτύρησε εδώ από τους Ρωμαίους (250 μ.Χ.). Όλες οι εργασίες σχετικά με το δέντρο, τη συλλογή ρητίνης και το ξεκαθάρισμά του, είναι χειρωνακτική εργασία.
Μπορώ να κλείσω online τα ακτοπλοικά μου εισιτήρια για Χίο;
- Εφόσον έχουν αναρτηθεί τα δρομολόγια των ναυτιλιακών εταιρειών είναι εύκολο να κάνετε τη κράτηση των εισιτηρίων για Χίο
Είναι οικονομικά φτηνότερα να αγοράσω τα εισιτήρια για Χίο με επιστροφή;
- Οι περισσότερες ακτοπλοικές εταιρείες προσφέρουν έκπτωση στο ναύλο επιστροφής (Retour) από Χίο εφόσον όμως η κράτηση γίνει ταυτόχρονα με το πήγαινε (allé)
Αν το παιδί μου ταξιδέψει μαζί θα πληρώσει ολόκληρο το ναύλο;
- Συνήθως τα παιδιά απο 3 έως 12 χρονών έχουν έκπτωση 50% στα ακτοπλοικά εισιτήρια για Χίο
- Επίσης τα βρέφη έως 2 ετών ταξιδεύουν χωρίς χρέωση
Σημ.: Εφαρμόζεται διαφορετική πολιτική χρεώσεων για τα ταχύπλοα και για διαμονή σε διακεκριμένες θέσεις και καμπίνες
Με συμφέρει να πάρω μαζί το αυτοκίνητο στην Χίο;
- Αν ταξιδεύετε για ημερήσια επίσκεψη στην Χίο σας συνιστούμε να απαρνηθείτε το ΙΧ σας και να χρησιμοποιήσετε τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή ταξί ή ακόμα και να νοικιάσετε αυτοκίνητο στο νησί
- Για πολυήμερες διακοπές το αυτοκίνητο σας θα κάνει απόσβεση της αξίας του ακτοπλοικού σας εισιτηρίου για Χίο
- Ο ναύλος των ΙΧ οχημάτων συνήθως είναι λίγο περισσότερος απο διπλάσιος του οικονομικού ναύλου χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό
Το νησί της Χίου, τα τελευταία χρόνια, πολλοί τουρίστες και Αθηναίοι τον επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τα ακτοπλοικά εισιτήρια για Χίο είναι αρκετά φθηνά, το οποίο βεβαια εξαρτάται από τον τύπο του πλοίου που θα επιλέξετε.
Αναζητήστε οικονομικούς ναύλους για Χίο και αγοράστε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια απο τη goFerry.gr
Έγκαιρη κράτηση για Χίο
Η Χίος συνδέεται με τον Πειραιά, τη Λέσβο, τη Σύρο, τη Μύκονο και την Ικαρία με καθημερινές αναχωρήσεις και τακτά δρομολόγια. Ως δημοφιλής προορισμός, ενδέχεται κάποιες αναχωρήσεις να είναι πλήρεις και να μην υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου ειδικά αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό σας.
Σας προτείνουμε να κάνετε έγκαιρη κράτηση για Χίο πριν βρεθείτε προ εκπλήξεων!
Δρομολόγια πλοίων για Χίο
Δρομολόγια πλοίων για Χίο
- Από την πύλη Ε2 του λιμανιού του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά πλοία για Χίο.
- Τα δρομολόγια πλοίων για Χίο εκτελούνται μόνο την καλοκαιρινή περίοδο με ανοικτού τύπου φέρυ και εξυπηρετούν επιβάτες με οχήματα.
- Το νησί της Χίου συνδέεται και με άλλους προορισμούς, όπως με τα Ψαρά, τις Οινούσσες, τη Σάμο, τη Λήμνο και την Τουρκία.
Συμπληρώστε ημερομηνία και δείτε όλα τα δρομολόγια για Χίο.
Με τη goFerry.gr μπορείτε να συνδεθείτε online με τις ναυτιλιακές εταιρείες, να βρείτε τα επιθυμητά δρομολόγια και να κάνετε άμεσα τη κράτηση του εισιτηρίου σας.
Σημείωση: Κάθε χρόνο και ανάλογα με την περίοδο, ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες ή λιγότερες συνδέσεις για Χίο. Συνήθως οι μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες ανακοινώνουν τα ετήσια δρομολόγιά τους μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου ενώ οι υπόλοιπες μετά τον Απρίλιο!
Πλοίο για Χίο
Που βρίσκεται η Χίος
- Στο σύμπλεγμα νησιών του Βορείου Αιγαίου
Από που μπορώ να πάω με πλοίο στην Χίο;
- Πειραιά
- Λέσβος
- Σύρος
- Μύκονος
- Σάμος
- Ικαρία
Ποια είναι η διάρκεια του δρομολογίου;
- 8 ώρες από Πειραιά
- 4.5 ώρεςαπό Λέσβο
- 10 ώρες από Σύρο
- 9 ώρες από Μύκονο
- 3 ώρες από Σάμο
- 6 ώρες από Ικαρία
Υπάρχει επιλογή κατηγορίας θέσεων στο πλοίο;
Συνήθως τα πλοία προσφέρουν αρκετές επιλογές διαμονής (ανάλογα του τύπου του πλοίου) ώστε να το ταξίδι σας να είναι άνετο κι ελκυστικό.
- Αναπαυτικές καρέκλες οικονομικής θέσης στο ανοικτό κατάστρωμα
- Αριθμημένα ανακλυνόμενα καθίσματα αεροπορικού τύπου
- Σαλόνι διακεκριμένης θέσης
- Business κατηγορία συνήθως στον υψηλότερο όροφο
- Εξωτερικές/εσωτερικές καμπίνες
Στην επόμενη σελίδα θα βρείτε ανάλυση του κάθε τύπου θέσης/διαμονής και φωτογραφίες ώστε να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες του ταξιδιού αλλά και στον προϋπολογισμό σας!
Πόσο θα πληρώσω το εισιτήριο για Χίο;
- 40 Ευρώ με συμβατικό πλοίο
Σε ποια πύλη του Πειραιά θα επιβιβαστώ για Χίο;
Μπορώ να πάρω το αυτοκίνητό μου στο πλοίο για Χίο;
- Τα συμβατικά πλοία προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα με επιπλέον κόστος
Μετακινήσεις στη Χίο
Λιμάνια στη Χίο
Υπάρχουν 2 λιμάνια στη Χίο: Το κύριο λιμάνι που βρίσκεται στην πόλη της Χίου και το λιμάνι των Μεστών που είναι περίπου. 40 χλμ νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα.
Οδικό δίκτυο στη Χίο
Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι πολύ καλό. Εκτός από την πόλη της Χίου, όπου οι δρόμοι είναι αρκετά στενοί και τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση, ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το υπόλοιπο νησί είναι ευκολοδήγητο και ασφαλές. Όλοι οι κεντρικοί δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι καθώς και οι περισσότεροι επαρχιακοί δρόμοι που οδηγούν στα μικρότερα χωριά. Η οδική σήμανση και τα βενζινάδικα είναι πολύ καλά σε όλο το νησί.
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Χίου
Για να μετακινηθείτε στη Χίο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία ή να χρησιμοποιήσετε ταξί.
Στη Χίο λειτουργούν 2 εταιρείες λεωφορείων που εξυπηρετούν επιβάτες προς όλες τις κατευθύνσεις.
Μπλε λεωφορεία
- Τα μπλε αστικά λεωφορεία εξυπηρετούν την πόλη (4 ζώνες) και τις κοντινές κατευθύνσεις όπως η παραλία Καρφάς και ο Βροντάδος (περίπου 1,50 ευρώ).
- Τα δρομολόγια είναι αναρτημένα στο σταθμό των λεωφορείων. Χρονοδιαγράμματα
- Τερματικός / Σταθμός: Δημοκρατίας 1.
- Τηλ.: +30 2271022079
Πράσινα λεωφορεία
- Πράσινα λεωφορεία αναχωρούν καθημερινά από την πόλη και εξυπηρετούν το Πυργί (κόστος εισιτηρίου περίπου 3,00 ευρώ), τα Μεστά (περίπου 4,20 ευρώ), την παραλία Λιθίου (περίπου 2,70 ευρώ), τα Καρδάμυλα (περίπου 3,30 ευρώ). ) και Καμπιά (περίπου 5,80 Ευρώ) μέσω Λαγκάδας (περίπου 2,00 Ευρώ). Λεωφορεία δύο φορές την εβδομάδα εξυπηρετούν τη Βολισσό (περίπου 4,50 Ευρώ).
- Τερματικός Σταθμός: Λιμάνι Χίου (Λεωφόρος Αιγαίου 14) στο ίδιο κτίριο με τον Επιβατικό Σταθμό Λιμένος. Το τερματικό είναι ανοιχτό όλο το εικοσιτετράωρο. Πλήρως κλιματιζόμενο, προσφέροντας υπηρεσίες θυρίδων «Αριστερές Αποσκευές».
- Τα εισιτήρια εκδίδονται από το γραφείο κρατήσεων ή από τους οδηγούς χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.
- Τηλ.: +30 2271027507
Σταθμοί ταξί στη Χίο
Η μετακίνηση με ταξί στη Χίο είναι ένας πολύ φθηνός και βολικός τρόπος, σε σύγκριση με άλλες χώρες.
- Μπορείτε να βρείτε ταξί γύρω από την κεντρική πλατεία και στο λιμάνι (υπάρχουν πάντα ταξί που περιμένουν κάθε πλοίο να φτάσει).
- Τα ταξί στη Χίο έχουν χρώμα μπορντώ και λευκό, ενώ τα ταξί που κυκλοφορούν στα χωριά είναι ασημί.
- Online ταξί στη Χίο
- Ραδιοταξί: +30 22710 41111 (24/7)
Λίγα λόγια για τη Χίο
Νησί καταπράσινο η «μυροβόλος» Χίος, γνωστή και ως το νησί της μαστίχας, έχει πολλά να προσφέρει στον ταξιδιώτη. Πιθανή πατρίδα του Ομήρου, έχει τεράστια ναυτική και πνευματική παράδοση. Κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή, γνώρισε διαδοχικούς κατακτητές, δοκιμάστηκε από πειρατικές επιδρομές την περίοδο των βυζαντινών χρόνων έπειτα από μια σύντομη περίοδο ενετικής κυριαρχίας πέρασε στα χέρια της εμπορικής γενοβέζικης εταιρείας Μαόνα (για δύο αιώνες). Τεράστιο ήταν το τίμημα που πλήρωσε στην Ελληνική Επανάσταση, με τη Σφαγή του πληθυσμού (1822), παρ’ ότι οι Χιώτες δεν έλαβαν αρχικά μέρος στον ξεσηκωμό, καθώς απολάμβαναν τα ιδιαίτερα προνόμια που τους είχαν παραχωρήσει οι Τούρκοι, χάρη στην παραγωγή της μαστίχας. Στα νότια της Χίου καλλιεργείται αιώνες τώρα ο μαστιχοφόρος σχίνος, το δεντράκι που «κεντάνε» οι Χιώτες κι εκείνο «δακρύζει», προσφέροντας απλόχερα το πολύτιμο ρετσίνι. Η μαστίχα, που παράγεται αποκλειστικά στη Χίο, καλλιεργείται από τον 1ο αι. μ.Χ. στο νησί και η παράδοση λέει πως τα σχίνα άρχισαν να δακρύζουν όταν εδώ μαρτύρησε ο Άγιος Ισίδωρος από τους Ρωμαίους (250 μ.Χ.). Όλες οι εργασίες γύρω από το δέντρο, η συλλογή του ρετσινιού και ο καθαρισμός του γίνονται με το χέρι.
Από τη Xίο κατάγονταν οι πολιτικοί και λόγιοι Aλέξανδρος Mαυροκορδάτος, Aδαμάντιος Kοραής, Nεόφυτος Bάμβας, Γιάννης Ψυχάρης, Eμμανουήλ Pοΐδης, Λάμπρος Πορφύρας και άλλες σημαντικές προσωπικότητες. Το νησί έχει έκταση 841,6 τ.χλμ., μήκος ακτογραμμής 213 χλμ. και πληθυσμό 52.000 κατοίκους. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά και αεροπορικά με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.
Δικτυακός τόπος για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου: www.chios.gr
Δικτυακός τόπος για τον Δήμο Χίου: www.chioscity.gr
Χίος - Ιστορία
Σύμφωνα με όλες τις ιστορικές ενδείξεις, η Χίος κατοικούνταν ήδη από τους νεολιθικούς χρόνους. Γύρω στον 9ο π.Χ. αιώνα, στο νησί κατοικούσαν Ίωνες οι οποίοι, μάλιστα, το 477 π.Χ. προσχώρησαν στη Δηλιακή συμμαχία, φοβούμενοι τις κατακτητικές διαθέσεις των Περσών. Όταν η Δηλιακή Συμμαχία εξελίχθηκε σε ηγεμονία, οι κάτοικοι της Χίου ήταν από τους λίγους που κατάφεραν να αποσκιρτήσουν, το 354 π.Χ. Στην πορεία των χρόνων, το νησί κατακτήθηκε τόσο από τους Μακεδόνες όσο και από τους Ρωμαίους. Στα βυζαντινά, πια, χρόνια, δεν έπαψε να ελκύει ξένους κατακτητές, όπως οι Σαρακηνοί, που τη λεηλάτησαν τον 8ο μ.Χ. αιώνα.
Βενετοί και Γενουάτες εγκαταστάθηκαν το 13ο αιώνα στο νησί και το κράτησαν υπό την κυριαρχία της μέχρι το 1566, οπότε η Χίος έπεσε στα χέρια των Οθωμανών.
Η συμμετοχή της Χίου στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν πολύτιμη. Το ηρωικό νησί συνέβαλε με το ναυτικό πλούτο του στον Αγώνα της ανεξαρτησίας, γεγονός που εξόργισε τους Τούρκους. Το 1822, περισσότεροι από 25.000 κάτοικοι του νησιού θανατώθηκαν ή πουλήθηκαν ως σκλάβοι και το γεγονός αυτό συγκλόνισε όλους του ευρωπαϊκούς λαούς, που εμπνέονταν από τα ιδεώδη του ρομαντισμού. Ο σημαντικός Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά, στον περίφημο πίνακά του, απεικόνισε την «Σφαγή της Χίου» με τον πιο παραστατικό και συγκινητικό τρόπο, στέλνοντας μηνύματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, ενώ και ο Βίκτωρ Ουγκό αρθρογράφησε για το τραγικό γεγονός με πάθος.
Η Χίος απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό και ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος το 1912, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913.
Τι να δείτε
Παραλίες της Χίου
Η Χίος προσφέρει στους λάτρεις της θάλασσας και του ήλιου μια μεγάλη ποικιλία από παραλίες για όλα τα γούστα, από κοσμοπολίτικες αμμουδιές με όλες τις ευκολίες μέχρι απόμακρους όρμους όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την πρωτόγονη ομορφιά της φύσης. Μερικές από τις δημοφιλείς παραλίες βρίσκονται κοντά στην πόλη της Χίου, ενώ κάποιες άλλες πιο μακριά. Πολυκοσμικές και δημοφιλείς ή απόμακρυσμένες και άγνωστες, όλες οι παραλίες στη Χίο έχουν κρυστάλινα καθαρά νερά και πεντακάθαρη άμμο ή βότσαλα.
Η αμμουδιά του Καρφά
Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια από την πόλη και είναι ίσως η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού. Προσφέρει πλήρεις υπηρεσίες και θαλάσσια σπορ, καθώς είναι σε μια περιοχή όπου έχουν κτιστεί μερικά από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του νησιού. Εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα, δωμάτια και ενοικιάσεις αυτοκινήτων βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Τα νερά είναι ζεστά και πολύ ρηχά στον Κόλπο του Καρφά, κάνοντας την παραλία κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά. Κατά τη θερινή περίοδο, η παραλία μαζεύει μερικές φορές υπερβολικά πολύ κόσμο καθώς είναι δημοφιλείς τόσο στους ξένους όσο και στους ντόπιους.
Κοντά στον Καρφά βρίσκεται η παραλία του Μέγα Λιμνιώνα, με λιγότερο λεπτή άμμο και πιο πολλούς ντόπιους επισκέπτες. Υπάρχει και εδώ πλήθος από εστιατόρια και καφετέριες. Για να φτάσει κανείς στις παραπάνω παραλίες, μπορεί να χρησιμοποιήσει λεωφορείο καθώς υπάρχει τακτική συγκοινωνία από την πόλη της Χίου, να πάρει ταξί που είναι αρκετά οικονομικό, ή να νοικιάσει αυτοκίνητο ή μηχανάκι που είναι και ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφθεί κανείς οποιαδήποτε παραλία της Χίου.
Η παραλία της Δασκαλόπετρας
Βρίσκεται βόρεια της πόλης, δίπλα στην Πέτρα του Ομήρου (Δασκαλόπετρα), το τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση δίδαξε ο Όμηρος. Η παραλία έχει άσπρα βότσαλα και είναι αρκετά δημοφιλής αν και όχι όσο ο Καρφάς. Μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη Δασκαλόπετρα υπάρχει ο όρμος του Λω που συντηρείται από τον τοπικό ναυταθλητικό όμιλο. Υπάρχουν ταβέρνες κοντά στις παραλίες όπου σερβίρεται φρέσκο ψάρι και άλλοι νόστιμοι παραδοσιακοί μεζέδες. Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια των αστικών λεωφορείων από την πόλη. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να πάρει ταξί ή να νοικιάσει όχημα για να φτάσει στη Δασκαλόπετρα.
Οι Νοτιοανατολικές παραλίες
Κοντά στο χωριό Καλλιμασιά, υπάρχουν οι παραλίες της Αγίας Φωτεινής και του Αγίου Αιμιλιανού. Η Αγια Φωτιά, όπως αποκαλείται, έχει λευκά βότσαλα και είναι αρκετά μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη από την παραλία του Αγίου Αιμιλιανού. Έχει επίδης ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες και άλλες υπηρεσίες ενώ στον Αγιο Αιμιλιανό είναι αρκετά πιο ήσυχα. Περίπου 25 χιλιόμετρα νότια της πόλης υπάρχει η μεγάλη αμμουδιά της Κώμης. Δωμάτια, εστιατόρια και καφετέριες υπάρχουν και εκεί. Μπορεί κανείς να φτάσει στην Κώμη με υπεραστικό λεωφορείο, με ταξί ή νοικιάζοντας κάποιο όχημα.
Η παραλία του Εμπορειού
Μια μοναδική παραλία με στρογγυλά μαύρα βότσαλα (Μαύρα Βόλια). Οι πέτρες έχουν ηφαιστιογενή προέλευση και η παραλία βρίσκεται μεταξύ των κόνων δύο σβησμένων ηφαιστίων. Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρεις παραλίες, καθεμία σε έναν μικρό χωριστό όρμο. Η πιο απόμακρη είναι φυσικά και η πιο ήσυχη, ενώ κοντά στην πρώτη παραλία βρίσκονται όλα τα εστιατόρια και οι καφετέριες. Το νερό είναι εντελώς διάφανο και όχι ιδιαίτερα ζεστό, και βαθαίνει απότομα κοντά στη στεριά. Μπορεί κανείς να φτάσει στην παραλία με υπεραστικό λεωφορείο, με ταξί ή νοικιάζοντας κάποιο όχημα.
Οι Νοτιοδυτικές παραλίες
Η παραλία των Κάτω Φανών βρίσκεται στην περιοχή όπου ήταν κάποτε κτισμένος ο ναός του Φαναίου Απόλλωνος. Σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, κάποτε υπήρχε εκεί ένα μεγάλο φοινικόδασος. Σήμερα, μόνο λίγα ερείπια από τον αρχαίο ναό παραμένουν δίπλα στην αμμουδιά. Δεν υπάρχουν οικισμοί κοντά και ο δρόμος που οδηγεί εκεί δεν είναι ασφαλτοστρωμένος. Γι'αυτό το λόγο, δεν υπάρχουν εστιατόρια ούτε άλλες υπηρεσίες κοντά και η περιοχή προσφέρεται για ολοήμερο πικ-νικ. Ο καλύτερος τρόπος να φτάσει κανείς στα Φανά είναι νοικιάζοντας αυτοκίνητο ή μια καλή μοτοσυκλέτα. Μετά το χωριό των Μεστών, δίπλα στο λιμάνι των Μεστών (Πασσαλιμάνι) υπάρχει μια μικρή παραλία και μερικά εστιατόρια, ενώ υπάρχει και συγκοινωνία με τα υπεραστικά λεωφορεία.
Οι παραλίες της Δυτικής Ακτής
Η μεγάλη αμμουδιά στο Λιθί έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την παραλία του Καρφά, αν και δεν έχει την ίδια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Η παραλία βρίσκεται κοντά στο χωριό Λιθί, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη και δεν υπάρχουν εκεί μεγάλα ξενοδοχεία, παρά μόνο μερικές καλές ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και άλλες σπεσιαλιτέ. Τα νερά είναι πολύ ρηχά και ζεστά και επομένως η παραλία προσφέρεται, όπως και ο Καρφάς, για οικογένειες με μικρά παιδιά. Τα δρομολόγια των λεωφορείων είναι πολύ αραιά και ο περισσότερος κόσμος έρχεται στο Λιθί με αυτοκίνητο ή μηχανάκι.
Κατά μήκος της Δυτικής ακτής υπάρχουν πολλές μικρές και μεγάλες παραλίες, με άμμο ή βότσαλα. Ο κεντρικός δρόμος περνάει κοντά από αυτές αλλά σε κάποιες δεν υπάρχει δρόμος που να φτάνει ως τη θάλασσα και έτσι μπορεί κανείς να φτάσει σε αυτές μόνο περπατώντας μερικές εκατοντάδες μέτρα. Η ενοικίαση αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάει κανείς εκεί. Είναι μια περιοχή όπου αυτός που θα θελήσει να κατηφορίσει με τα πόδια τους την κακοτράχαλη πλαγιά για να φτάσει στη θάλασσα, θα αμειφθεί με την αποκλειστική χρήση και απόλαυση μιας μικρής, απόλυτα καθαρής και γραφικής παραλίας. Η παραλία της Ελίντας είναι η πιο δημοφιλής σε αυτή την περιοχή και επικοινωνεί με το δρόμο.
Οι Βόρειες παραλίες
Λίγα χιλιόμετρα βόρεια των Καρδαμύλων υπάρχουν οι παραλίες του Γιόσσονα και τουΝαγού. Στο Ναγό υπάρχουν ταβέρνες και τακτική λεωφορειακή συγκοινωνία με την πόλη.
Στα βορειοδυτικά, η παραλία των Λιμνιών κοντά στο χωριό της Βολισσού έχει κοντά εστιατόρια και καφετέριες, ενώ βορειότερα υπάρχει η παραλία της Αγίας Μαρκέλλας, δίπλα στο ομώνυμο Μοναστήρι. Εξαιτίας της μεγάλης απόστασης από την πόλη (σχεδόν 50 χιλιόμετρα), ο μόνος τρόπος να φτάσει κανείς σε αυτές τις παραλίες είναι ενοικιάζοντας αυτοκίνητο.
Χίος - γιορτή Αγροτουρισμού
Η γιορτή Αγροτουρισμού Χίου διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο στο Δημοτικό Κήπο, από το Τμήμα Τουρισμού της ΝΑ Χίου σε συνεργασία με το Δήμο Χίου. Η εκδήλωση έχει κεντρικό θεματικό άξονα την προβολή και προώθηση, μέσω της γνωριμίας με το κοινό, των τοπικών προϊόντων, της παράδοσης και του πολιτισμού του τόπου. Εκτός από την έκθεση και την πώληση των διάφορων προϊόντων, η εκδήλωση πλαισιώνεται από μια σειρά καλλιτεχνικών και εικαστικών εκδηλώσεων σχετικών με την τοπική τέχνη και παράδοση. Στην εκδήλωση συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί παραγωγοί και έμποροι τοπικών προϊόντων, οι συνεταιρισμοί, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι φωτογράφοι, οι ιδιοκτήτες αιθουσών τέχνης και εικαστικών εργαστηρίων, καθώς και οι φορείς όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του Νομού.
Νέα Μονή Χίου
Η Νέα Μονή (11ου αι.), είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της Xίου επί αιώνες και ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία στην Ελλάδα (συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO). Στο καθολικό διατηρείται ένα από τα σημαντικότερα σύνολα βυζαντινών ψηφιδωτών στη Μεσόγειο! Σε παλιό διώροφο κελί στεγάζεται το μουσείο, στο οποίο εκτίθενται, μεταξύ άλλων, μεταβυζαντινές εικόνες καθώς και εκκλησιαστικά και λαϊκά κεντήματα.
Μουσείο Νέας Μονής: 22710-79.370
Ναυτικό Μουσείο Χίου
Το Ναυτικό Μουσείο Χίου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τον πλούτο των συλλογών του και με την άρτια πληροφόρηση που παρέχει στους επισκέπτες. Ανταποκρίνεται φιλόδοξα και φιλότιμα στο δύσκολο έργο της καταγραφής μιας τόσο αξιόλογης ιστορίας όπως αυτής των Χιωτών ναυτικών που όργωναν τις θάλασσες και κατέστησαν το νησί σημαντικό εμπορικό και στρατηγικό κέντρο.
Δραστηριότητες στη Χίο
Εκδρομή με σκάφη στις Οινούσσες και στα Ψαρά.
Κολύμπι στις παραλίες Μπέλλα Βίστα, Καρφάς και Κοντάρι.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Museums - Chios
Archaeological: 22710-44.239
Byzantine: 22710-26.866
Naval: 22710-44.139
Palataki Ioustiniani: 22710-22.819
Omirion Cultural Center. 22710-44.391
Municipal Art Gallery: 22710-43.830
Public Central Library: 22710-44.246