Δρομολόγια πλοίων και ακτοπλοϊκά για Ρόδο απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goferry.gr!
Η Ρόδος, το μεγαλύτερο από τα Δωδεκάνησα, δεν είναι ένα συνηθισμένο θέρετρο διακοπών αλλά ένα κοσμοπολίτικο μέρος με διεθνή φήμη.
Πράγματι, αυτός ο σχετικά περιορισμένος χώρος, προικισμένος με αναρίθμητες φυσικές ομορφιές, δικαίως θεωρείται παράδεισος των τουριστών. Οι διακοπές εδώ δεν περιορίζονται στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η ηλιόλουστη περίοδος διαρκεί πολύ περισσότερο.
Στη Ρόδο ο καθένας μπορεί να επιλέξει τον τύπο διακοπών που προτιμά, την ένταση ενός άριστα εξοπλισμένου μεγάλου θέρετρου ή την ηρεμία και την ηρεμία ενός μικρού, παραδοσιακού παραθαλάσσιου ή ορεινού χωριού. Το κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά της Ρόδου είναι εξίσου συναρπαστικό σε πολυσύχναστες παραλίες ή σε απομονωμένες ακτές με βότσαλο.
Μπορώ να κλείσω online τα ακτοπλοικά μου εισιτήρια για Ρόδο;
- Εφόσον έχουν αναρτηθεί τα δρομολόγια των ναυτιλιακών εταιρειών είναι εύκολο να κάνετε τη κράτηση των εισιτηρίων για Ρόδο
Είναι οικονομικά φτηνότερα να αγοράσω τα εισιτήρια για Ρόδο με επιστροφή;
- Οι περισσότερες ακτοπλοικές εταιρείες προσφέρουν έκπτωση στο ναύλο επιστροφής (Retour) από Ρόδο εφόσον όμως η κράτηση γίνει ταυτόχρονα με το πήγαινε (allé)
Αν το παιδί μου ταξιδέψει μαζί θα πληρώσει ολόκληρο το ναύλο;
- Συνήθως τα παιδιά απο 3 έως 12 χρονών έχουν έκπτωση 50% στα ακτοπλοικά εισιτήρια για Ρόδο
- Επίσης τα βρέφη έως 2 ετών ταξιδεύουν χωρίς χρέωση
Σημ.: Εφαρμόζεται διαφορετική πολιτική χρεώσεων για τα ταχύπλοα και για διαμονή σε διακεκριμένες θέσεις και καμπίνες
Με συμφέρει να πάρω μαζί το αυτοκίνητο στην Ρόδο;
- Αν ταξιδεύετε για ημερήσια επίσκεψη στην Ρόδο σας συνιστούμε να απαρνηθείτε το ΙΧ σας και να χρησιμοποιήσετε τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή ταξί ή ακόμα και να νοικιάσετε αυτοκίνητο στο νησί
- Για πολυήμερες διακοπές το αυτοκίνητο σας θα κάνει απόσβεση της αξίας του ακτοπλοικού σας εισιτηρίου για Ρόδο
- Ο ναύλος των ΙΧ οχημάτων συνήθως είναι λίγο περισσότερος απο διπλάσιος του οικονομικού ναύλου χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό
Το νησί της Ρόδου, τα τελευταία χρόνια, πολλοί τουρίστες και Αθηναίοι τον επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τα ακτοπλοικά εισιτήρια για Ρόδο είναι αρκετά φθηνά, το οποίο βεβαια εξαρτάται από τον τύπο του πλοίου που θα επιλέξετε.
Αναζητήστε οικονομικούς ναύλους για Ρόδο και αγοράστε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια απο τη goFerry.gr
Έγκαιρη κράτηση για Ρόδο
Η Ρόδος συνδέεται με τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω και τον Πειραιά με καθημερινές αναχωρήσεις και τακτά δρομολόγια. Ως δημοφιλής προορισμός, ενδέχεται κάποιες αναχωρήσεις να είναι πλήρεις και να μην υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου ειδικά αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό σας.
Σας προτείνουμε να κάνετε έγκαιρη κράτηση για Ρόδο πριν βρεθείτε προ εκπλήξεων!
Δρομολόγια πλοίων για Ρόδο
Δρομολόγια πλοίων για Ρόδο
- Από την πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά πλοία για Ρόδο.
- Τα δρομολόγια πλοίων για Ρόδο εκτελούνται μόνο την καλοκαιρινή περίοδο με ανοικτού τύπου φέρυ και εξυπηρετούν επιβάτες με οχήματα.
- Το νησί της Ρόδου συνδέεται και με άλλους προορισμούς, όπως με τη Σύμη, το Καστελλόριζο, την Τήλο, τη Σαντορίνη και τη Μήλο.
Συμπληρώστε ημερομηνία και δείτε όλα τα δρομολόγια για Ρόδο.
Με τη goFerry.gr μπορείτε να συνδεθείτε online με τις ναυτιλιακές εταιρείες, να βρείτε τα επιθυμητά δρομολόγια και να κάνετε άμεσα τη κράτηση του εισιτηρίου σας.
Σημείωση: Κάθε χρόνο και ανάλογα με την περίοδο, ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες ή λιγότερες συνδέσεις για Ρόδο. Συνήθως οι μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες ανακοινώνουν τα ετήσια δρομολόγιά τους μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου ενώ οι υπόλοιπες μετά τον Απρίλιο!
Πλοίο για Ρόδο
Που βρίσκεται η Ρόδος
- Στο σύμπλεγμα νησιών των Δωδεκανήσων
Από που μπορώ να πάω με πλοίο στην Ρόδο;
- Πειραιά
- Λέρο
- Κάλυμνο
- Κω
- Μήλο
- Σαντορίνη
Ποια είναι η διάρκεια του δρομολογίου;
- Περίπου 16 ώρες από Πειραιά
- 6 ώρες από Λέρο
- 4.5 ώρες από Κάλυμνο
- 3.5 ώρες από Κω
- 9.5 ώρες από Μήλο
- 5 ώρες από Σαντορίνη
Υπάρχει επιλογή κατηγορίας θέσεων στο πλοίο;
Συνήθως τα πλοία προσφέρουν αρκετές επιλογές διαμονής (ανάλογα του τύπου του πλοίου) ώστε να το ταξίδι σας να είναι άνετο κι ελκυστικό.
- Αναπαυτικές καρέκλες οικονομικής θέσης στο ανοικτό κατάστρωμα
- Αριθμημένα ανακλυνόμενα καθίσματα αεροπορικού τύπου
- Σαλόνι διακεκριμένης θέσης
- Business κατηγορία συνήθως στον υψηλότερο όροφο
- Εξωτερικές/εσωτερικές καμπίνες
Στην επόμενη σελίδα θα βρείτε ανάλυση του κάθε τύπου θέσης/διαμονής και φωτογραφίες ώστε να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες του ταξιδιού αλλά και στον προϋπολογισμό σας!
Πόσο θα πληρώσω το εισιτήριο για Ρόδο;
- 80-85 Ευρώ με συμβατικό πλοίο
Σε ποια πύλη του Πειραιά θα επιβιβαστώ για Ρόδο;
Μπορώ να πάρω το αυτοκίνητό μου στο πλοίο για Ρόδο;
- Τα συμβατικά πλοία προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα με επιπλέον κόστος
Μετακινήσεις στη Ρόδο
Λιμάνια και λιμάνια της Ρόδου
- Η Ρόδος έχει τέσσερα λιμάνια, τρία από αυτά στην πόλη της Ρόδου και ένα στη δυτική ακτή κοντά στην αρχαία Κάμειρο
- Κεντρικό Λιμάνι: βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου εξυπηρετεί αποκλειστικά τη διεθνή κίνηση που αποτελείται από προγραμματισμένα δρομολόγια προς/από την Τουρκία.
- Λιμάνι Κολώνας: απέναντι και βόρεια από το κεντρικό λιμάνι, εξυπηρετεί την ενδοδωδεκανησιακή κυκλοφορία.
- Λιμάνι Akandia: το νέο λιμάνι του νησιού (νότια και δίπλα στο κεντρικό λιμάνι) με επιβατικό σταθμό. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί κρουαζιερόπλοια τις ημέρες αιχμής.
- Αποβάθρα Κάμειρου Σκάλας: 30 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης κοντά στην Κάμειρο εξυπηρετεί κυρίως το νησί της Χάλκης με τοπικά σκάφη.
Οδικό δίκτυο στη Ρόδο
Το δίκτυο στη Ρόδο είναι το μεγαλύτερο από τα Δωδεκάνησα σε έκταση.
Υπάρχουν τέσσερις κύριες αρτηρίες:
- Ρόδος - Κάμειρος, Επαρχία: Δύο λωρίδες κυκλοφορίας, διασχίζουν τη δυτική ακτή από βορρά προς νότο και συνδέουν την πόλη της Ρόδου με το αεροδρόμιο Διαγόρας και την Κάμειρο.
- Ρόδος - Λίνδος, Δρόμος 95: Τέσσερις και δύο λωρίδες εκτείνονται κυρίως στην ενδοχώρα από βορρά προς νότο και συνδέουν την πόλη της Ρόδου με τη Λίνδο.
- Ρόδος - Καλλιθέα, Επαρχία: Δύο λωρίδες, διασχίζουν την ανατολική ακτή από βορρά προς νότο και συνδέουν την πόλη της Ρόδου με το Φαληράκι.
- Τσαϊρί - Αεροδρόμιο: Τέσσερις και δύο λωρίδες εκτείνονται στην ενδοχώρα από ανατολικά προς δυτικά και συνδέουν την ανατολική ακτή με τη δυτική και το αεροδρόμιο.
Δημόσια ΚΤΕΛ στη Ρόδο
- Ο κεντρικός σταθμός λεωφορείων βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτιρίου Νέων Αγορών / (Νέα Αγορά).
- Μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια από το περίπτερο του σταθμού λεωφορείων καθώς και από μίνι μάρκετ και άλλα περίπτερα.
- Οι υπηρεσίες λεωφορείων διεκπεραιώνονται από δύο φορείς εκμετάλλευσης πόλεων: ΡΟΔΑ (μπλε-λευκό): Εξυπηρετεί την πόλη της Ρόδου, τις περιαστικές περιοχές (Φαληράκι, Ιαλυσός, Κρεμαστή, Αεροδρόμιο, Παστίδα, Μαρίτσα, Παραδείσι) και ολόκληρη τη δυτική ακτή.
- Δρομολόγια: Κάντε κλικ στα ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
- Τερματικός σταθμός: Οδός Αβέρωφ κοντά στην Πλατεία Ρίμινι.
- Τηλ.: +30 2241026300, +30 2241024129
- ΚΤΕΛ (κίτρινο-πορτοκαλί): Εξυπηρετεί χωριά και θέρετρα στην ανατολική ακτή.
- Χρονοδιαγράμματα
- Τερματικός σταθμός: Πλατεία Ρίμινι, Μ. Κωνσταντίνου 17, πόλη της Ρόδου
- Τηλ: +30 2241024268, +30 2241027706
Ταξί στη Ρόδο
- Σταθμοί ΤΑΞΙ βρίσκονται σε ορισμένα σημεία της πόλης και σε κεντρικά σημεία άλλων πόλεων και χωριών του νησιού.
- Στην πόλη της Ρόδου οι σταθμοί ΤΑΞΙ βρίσκονται στην οδό Παπάγου & Ελευθερίας. στην πλατεία Μανδρακίου, δίπλα στο παλιό λιμάνι, Τηλ. +30 2241027666.
- Ειδικά ρυθμισμένο όχημα με οδηγό και συνοδό για άτομα με ειδικές ανάγκες: +30 2241072571, +30 6949745436.
- Κάντε online κράτηση εκ των προτέρων στο ταξί στη Ρόδο
- Ραδιοταξί Διαγόρας: +30 2241065555
- Ταξί στην πόλη της Ρόδου: +30 2241069800
- Σταθμοί ταξί σε όλο το νησί: Αφάντου +30 2241051777, Φαληράκι: +30 2241085444, Ιαλυσός: +30 2241092515, Ιξιά: +30 2241069600, Κρεμαστή: +3094224
- Λάρδος: +30 2244044047, Λίνδος: +30 2244031466, Πεύκη: +30 2244048450, Κιοτάρι: +30 2241069600, Βλυχά: +30 2241069600
Σημείωση: Όλες οι παραπάνω πληροφορίες για τη Ρόδο ήταν ακριβείς κατά τη δημοσίευσή τους, αλλά μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση.
Λίγα λόγια για τη Ρόδο
Το τέταρτο σε μέγεθος ελληνικό νησί -μετά την Κρήτη, την Εύβοια και τη Λέσβο-, με ατελείωτα χιλιόμετρα παραλιών και πευκόφυτα βουνά, ορεινά χωριά, αρχαιολογικούς χώρους και μεσαιωνική πόλη μοναδικής ομορφιάς, προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο.
Είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων με έκταση 1.398 τ. χλμ., μήκος ακτών 220 χλμ. και πληθυσμό 120.000 κατοίκους. Κατοικήθηκε την προϊστορική εποχή και άκμασε τη μυκηναϊκή. Ιδιαίτερη ακμή γνώρισε τον 4ο αι. π.Χ., όταν υψώθηκε ο περίφημος Κολοσσός, έργο του Λίνδιου Χάρη, μαθητή του Λυσίππου. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 155 μ.Χ., γνώρισε αρκετούς κατακτητές (Πέρσες, Άραβες, Σαρακηνούς αλλά και Σελτζούκους). Το 1309 εγκαταστάθηκαν στο νησί οι Ιωαννίτες Ιππότες, οι οποίοι ανακαίνισαν το κάστρο με μια μοναδική στην Ευρώπη οχύρωση. Αποτέλεσε την έδρα τους ως το 1522, για να πέσει έπειτα από σκληρούς αγώνες κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Το 1912 πέρασε στους Ιταλούς και το 1948 ενσωματώθηκε, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, στην ελληνική επικράτεια.
Σύμφωνα με το μύθο, το νησί πήρε το όνομά του από τη Ρόδο, την κόρη της Αμφιτρίτης και του Ποσειδώνα. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή και με τα ονόματα Οφιούσα, Σταδία, Τελχηνίδα, Αιθραία, Αταβυρία. Ο μύθος αναφέρει ότι πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι Τελχήνες, οι οποίοι ήταν πολύ καλοί τεχνίτες και επεξεργάζονταν το χαλκό. Ο βασιλιάς της, ο Τληπτόλεμος πήρε μέρος στον τρωϊκό πόλεμο.
Στο νησί κατοίκησαν οι Κάρες που ήλθαν από τις μικρασιατικές ακτές, οι Φοίνικες, οι Μινωίτες (1.500 π.Χ) και αργότερα οι Δωριείς (1.100 π.Χ) που ίδρυσαν τις τρεις μεγάλες πόλεις του νησιού, την Ιαλυσό, την Κάμιρο και τη Λίνδο. Τον 7ο π.Χ αιώνα οι τρεις πόλεις του νησιού μαζί με την Κω, την Κνίδο και την Αλικαρνασσό δημιούργησαν τη Δωρική Αμφικτιονία, τη Δωρική Εξάπολη με έδρα το ιερό του Απόλλωνα στην Κνίδο. Το 408 π.Χ με απόφαση των τριών πόλεων (Ιαλυσός, Κάμιρος, Λίνδος) ιδρύεται η πόλη της Ρόδου. Χτίζεται σύμφωνα με το ιπποδάμειο ρυμοτομικό σχέδιο και γεμίζει με λαμπρούς ναούς και οικοδομήματα. Η Ρόδος εξελίσσεται σε σημαντική εμπορική και ναυτική δύναμη.
Την περίοδο των ελληνιστικών χρόνων, η άρνησή της να συμμαχήσει με τον Αντίγονο κατά του Πτολεμαίου Α’ της Αιγύπτου, προκαλεί τον Μακεδόνα ηγεμόνα. Ο γιος του, ο Δημήτριος ο Πολιορκητής, πολιόρκησε το 305 π.Χ. τη Ρόδο. Δεν κατόρθωσε όμως να την καταλάβει και αποχώρησε το επόμενο έτος. Τότε οι Ροδίτες σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη νίκη τους κατασκεύασαν ένα άγαλμα προς τιμήν του Θεού Ήλιου. Το έργο ανέλαβε ο γλύπτης Χάρης, από τη Λίνδο, που ήταν μαθητής του περίφημου γλύπτη Λύσιππου. Το άγαλμα, που θεωρήθηκε ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, ολοκληρώθηκε σε 12 χρόνια. Ήταν φτιαγμένο από χαλκό και το ύψος του έφθανε τα 31 μέτρα. Τοποθετήθηκε στο λιμάνι της Ρόδου, όπου παρέμεινε για 66 χρόνια. Κατέρρευσε στο μεγάλο σεισμό του 226 π.Χ καταπλακώνοντας πολλά σπίτια.( Τα κομμάτια του παρέμεναν για αιώνες εκεί που είχαν πέσει, έως ότου διαλύθηκαν και πουλήθηκαν για το μέταλλό τους από τους Άραβες το 653 μ.Χ.)
Στα χρόνια του Βυζαντίου η Ρόδος ανήκε στο θέμα των Κιβυρραιωτών. Επλήγη από μεγάλους σεισμούς, το 344 και το 515 μ.Χ. Δέχτηκε συνεχείς επιδρομές, από Πέρσες, Άραβες, Σελτζούκους και Σαρακηνούς. Το 1275 μ.Χ. το νησί παραχωρήθηκε από τους Βυζαντινούς, ως τιμάριο σε διάφορους Γενουάτες ηγεμόνες ώσπου το 1306 μ.Χ. ένας από αυτούς, ο Vignolo di Vignoli, το πούλησε στους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη.
Με την εγκατάσταση των Ιωαννιτών Ιπποτών η Ρόδος έγινε και πάλι οικονομικό και εμπορικό κέντρο για όλη τη Μεσόγειο γνωρίζοντας νέα περίοδο ακμής.
Το 1522, με την παρουσία του ίδιου του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς οι Οθωμανοί πολιόρκησαν ξανά τη Ρόδο. Οι Ιωαννίτες που αντελήφθησαν ότι δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις των εχθρών, συνθηκολόγησαν και εγκατέλειψαν το νησί.
Όταν ξέσπασε στην Ελλάδα η επανάσταση του 1821, το νησί που ήταν έδρα βιλαετιού και βάση των στρατευμάτων της περιοχής, δεν μπόρεσε να λάβει μέρος, πολλοί όμως Ροδίτες βοήθησαν στον αγώνα. Το 1912 τα Δωδεκάνησα –και η Ρόδος– καταλήφθηκαν από τους Ιταλούς, στο πλαίσιο του Ιταλοτουρκικού πολέμου για τη Λιβύη. Την εποχή της ιταλοκρατίας χτίστηκαν πολλά από τα κτίρια που βλέπουμε σήμερα στη Ρόδο και αναπτύχθηκαν τουριστικές μονάδες, ενώ αναστηλώθηκαν τα κτίρια των ιπποτών στην παλιά πόλη. Μετά την παράδοση της Δωδεκανήσου από τους Γερμανούς στους συμμάχους, που υπεγράφη στις 8 Μαΐου 1945 στη Σύμη, ακολούθησε μια περίοδος αγγλικής κυριαρχίας. Τελικά, η Ρόδος μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα στις 7 Μαρτίου 1948.
Τι να δείτε
Ρόδος - Παλιά Πόλη
Η παλιά πόλη της Ρόδου έχει κηρυχθεί παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο από την Unesco. Οι ιππότες που κατείχαν το νησί για δύο σχεδόν αιώνες, είχαν επεκτείνει και βελτιώσει τις οχυρώσεις των βυζαντινών και δημιούργησαν τη μεσαιωνική πόλη, η οποία χωριζόταν σε δύο μέρη, το Κολάκιο όπου κατοικούσαν οι ιππότες και το Μπούργκο που ήταν η κυρίως πόλη. Για να την επισκεφθείτε θα πρέπει να ξεχάσετε το αυτοκίνητο, καθώς δεν επιτρέπεται η χρήση οχημάτων μέσα στην παλιά πόλη, και να διαλέξετε μία από τις έντεκα πύλες της. Εδώ βρίσκεται το παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου ή Καστέλο. Από την πύλη του Καστέλου ξεκινά η οδός των Ιπποτών. Κατηφορίζοντας τον πλακόστρωτο δρόμο δεξιά και αριστερά βλέπετε τα καταλύματα των ιπποτών, γνωστά ως «κτίρια των γλωσσών» καθώς κάθε έθνος είχε το δικό του κτίριο. Στο τέλος του δρόμου θα βρεθούμε μπροστά στη λατινική μητρόπολη, την Παναγία του Κάστρου, που χρησιμοποιείται ως μουσειακός χώρος με μεταβυζαντινά έργα και ψηφιδωτά. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο που χρησίμευε ως νοσοκομείο των ιπποτών.
Ρόδος-Κοιλάδα των Πεταλούδων
Μια διαδρομή με το αυτοκίνητο, που συνδυάζει και περπάτημα στην Κοιλάδα των Πεταλούδων που βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαμώνας στον Δήμο Πεταλούδων και απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Η μικρή κοιλάδα η οποία εκτείνεται κατά μήκος του χειμάρρου "Πελεκάνος" και είναι γεμάτη ρυάκια, πεύκα, πλατάνια, συκιές, πολύχρωμα λουλούδια και χιλιάδες πεταλούδες. Οι κλίσεις του εδάφους κατά μήκος της ρεματιάς στην έκταση της κοιλάδας είναι μεγάλες και σε πολλά σημεία δημιουργούνται μικροί καταρράκτες. Κάθε χρόνο, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, εκατοντάδες χιλιάδες πεταλούδων εμφανίζονται σε αυτόν τον σημαντικό βιότοπο. Το πιο εντυπωσιακό θέαμα είναι οι χιλιάδες πεταλούδες που ξεκουράζονται ή κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας πάνω στους κορμούς ή πετούν όλες μαζί δημιουργώντας όμορφους χρωματισμούς. Μετά το ζευγάρωμα οι νυχτοπεταλούδες φεύγουν σταδιακά και στα τέλη του Σεπτέμβρη εξαφανίζονται από την κοιλάδα.
Στην κοιλάδα, έχουν κατασκευασθεί γεφυράκια, τεχνητές λιμνούλες και δρόμοι που διευκολύνουν την περιήγησή των επισκεπτών σε αυτό το μοναδικό μέρος. Στον χώρο υπάρχουν επίσης εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού, όπως αναψυκτήρια, εστιατόρια, ενημερωτικά περίπτερα και μουσείο.
Επίσης κοντά στην κορυφή της κοιλάδας, υπάρχει ένα ιστορικό μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγιά την Καλόπετρα το οποίο έκτισε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης το 1874.
Ρόδος - Μονοπάτια
H Ρόδος προσφέρει πολλές δυνατότητες για πεζοπορία. Η καλύτερη εποχή για πεζοπορίες είναι από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Ιουνίου και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Οι διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι:
Από τον Φιλέρημο μέχρι τα Τριάντα (Διάρκεια διαδρομής 1.05΄) Διαδρομή σε ορεινά χωριά και πλούσια βλάστηση.
Από το Πάρκο των Πεταλούδων μέχρι το ξωκλήσι του Αγίου Σούλα (Διάρκεια Διαδρομής 2.35΄) Μια διαδρομή στο μοναδικό Πάρκο Πεταλούδων, αλλά και στα γειτονικά αξιοθέατα.
Διαδρομή στα Αλπικά καταλύματα στον Προφήτη Ηλία (Διάρκεια διαδρομής 2.15΄) Διαδρομή σε μιαν άλλη Ρόδο, με εντυπωσιακή ορεινή φύση.
Διαδρομή από την πλατεία της Σαλάκου μέχρι το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Φουντουκλή (Διάρκεια διαδρομής 3.20΄). Φύση και παράδοση συνδυάζονται σε αυτή τη διαδρομή.
Διαδρομή από το Κάστρο Κρητηνία, το καλύτερα διατηρημένο Κάστρο Ιωαννιτών Ιπποτών στη Ρόδο, μέχρι το ομώνυμο χωριό (Διάρκεια Διαδρομής 2.15΄). Ματιές στην ιστορία της Ρόδου μέσα από ένα ενδιαφέρον μονοπάτι.
Αλπική πορεία από Έμπωνα προς Ατάβυρο (Διάρκεια Διαδρομής 3.40΄). Ορεινή διαδρομή με θέα.
Διαδρομή στα ορεινά λιβάδια του Ακραμίτη (Διάρκεια Διαδρομής 1.45΄). Εύκολη πεζοπορική διαδρομή που προσφέρεται και για πικνίκ στην ύπαιθρο.
Ο γύρος του Κάστρου των Σταυροφόρων στο Μονόλιθο (Διάρκεια Διαδρομής 3.05΄)
Διαδρομή προς το χωριό Ασκληπιείο (Διάρκεια Διαδρομής 2.05΄)
Διαδρομή μέσα από δάσος, προς τη φημισμένη μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Θάρι (Διάρκεια Διαδρομής 2.30΄)
Διαδρομή από Βλυχά προς Λίνδο (Διάρκεια Διαδρομής 1.50΄)
Διαδρομή κατά μήκος της ακτής σε κάστρα των Σταυροφόρων από το Κάστρο Αρχαγγέλου προς το Κάστρο Φαρακλός (Διάρκεια Διαδρομής 2.35΄)
Διαδρομή από Αρχάγγελο προς τη Μονή Τσαμπίκα (Διάρκεια Διαδρομής 2.30΄)
Διαδρομή από Αρχάγγελο προς Επτά Πηγές (Διάρκεια Διαδρομής 2.45΄)
Διαδρομή προς Παναγιά Παραμυθιάς -Αφάντου (Διάρκεια Διαδρομής 2.05΄)
Διαδρομή από το χωριό Κοσκινού προς τις Θέρμες Καλλιθέας (Διάρκεια Διαδρομής 1.30΄)
Ρόδος - Μουσείο Μελισσοκομείας
Μία επίσκεψη στο Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας της Μέλισσας της Ρόδου προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει τον κόσμο της μέλισσας, να μάθει λεπτομέρειες για τη βιολογία, για το πώς δημιουργεί τον βασιλικό πολτό, τη γύρη, το κερί, την πρόπολη και άλλα προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία για τον άνθρωπο.
Ο επισκέπτης του Μουσείου λαμβάνει επίσης πληροφορίες για τα διάφορα είδη μελιού ανά τον κόσμο και μαθαίνει τον λόγο για τον οποίο το ελληνικό μέλι θεωρείται ξεχωριστό. Βλέπει πολλά εργαλεία, κυψέλες, μηχανήματα, πρέσες, μελιτοεξαγωγείς και άλλα, που χρησιμοποιήθηκαν διαδοχικά στο διάβα του χρόνου μέχρι σήμερα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνει η αναπαράσταση της εξαγωγής μελιού από την κυψέλη αλλά εκείνο που μαγεύει έως και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη είναι τα ζωντανά μελίσσια μέσα σε γυάλινες κυψέλες που λειτουργούν όπως ακριβώς στη φύση, κουβαλώντας το καθημερινό φορτίο τους από τα βουνά και τα δάση.
Έξω από το μουσείο υπάρχει πωλητήριο με προϊόντα της μέλισσας, καθώς και όσα παράγονται από αυτά, όπως καλλυντικά κ.ά.
Ρόδος - Ιστορικό Πάρκο
Το Ιστορικό Πάρκο Ρόδου βρίσκεται στο Φαληράκι. Το Ιστορικό Πάρκο Ρόδου, αποτελεί μία αναδρομή στο παρελθόν, ξεκινώντας από την Αρχαιότητα, περνάει από όλες τις ιστορικές περιόδους του νησιού, επικεντρώνεται στις σημαντικές στιγμές και τα επιτεύγματα και καταλήγει στη σύγχρονη Ρόδο, με πληθώρα από φωτογραφικό υλικό και προβολές βίντεο.
Σε ένα χώρο 600τμ, σε 17 αίθουσες, αναπαράγονται σκηνές από τις πιο σημαντικές ιστορικές στιγμές που τόπου, μέσα από ζωγραφικές απεικονίσεις και σκηνικές αναπαραστάσεις. Στιγμές από την μεγάλη πολιορκία του Δημητρίου στο κάστρο της Ρόδου, καθώς επίσης και από τις δύο πολιορκίες των Οθωμανών κατά την Ιπποτική περίοδο, το Πόδι του Κολοσσού σε φυσικό μέγεθος, Χρισμός του Ιππότη, σκηνές καθημερινότητας από την αρχαία και μεσαιωνική Ρόδο, το αρχαίο εμπορικό λιμάνι της, το λατομείο και άλλα εκτίθενται στο Ιστορικό Πάρκο Ρόδου.
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες, συνέδρια και φιλοξενούνται πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες και επιστήμονες.