Δρομολόγια πλοίων και ακτοπλοϊκά για Σύμη απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goferry.gr!
Η Σύμη είναι μέλος του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και βρίσκεται 24 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Ρόδου και 255 μίλια από τον Πειραιά. Η έκτασή του είναι 67 τετραγωνικά χιλιόμετρα (26 τετραγωνικά μίλια), με πολλούς όρμους και ακρωτήρια. Δεδομένου ότι το νησί είναι ορεινό και άνυδρο, η πλειονότητα των κατοίκων του ασχολούνταν με τη σπογγαλιεία, τη ναυτιλία, την αλιεία, τη βοσκή και τη γεωργία πολύ μικρής κλίμακας. Στις μέρες μας η πλειοψηφία ασχολείται με τον τουρισμό, το εμπόριο και τη βιοτεχνία, όπως η ξυλουργική και η ναυπηγική. Το κλίμα της είναι ξηρό, εύκρατο και υγιεινό, δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες για ιδανικές διακοπές.
Μπορώ να κλείσω online τα ακτοπλοικά μου εισιτήρια για Σύμη;
- Εφόσον έχουν αναρτηθεί τα δρομολόγια των ναυτιλιακών εταιρειών είναι εύκολο να κάνετε τη κράτηση των εισιτηρίων για Σύμη
Είναι οικονομικά φτηνότερα να αγοράσω τα εισιτήρια για Σύμη με επιστροφή;
- Οι περισσότερες ακτοπλοικές εταιρείες προσφέρουν έκπτωση στο ναύλο επιστροφής (Retour) από Σύμη εφόσον όμως η κράτηση γίνει ταυτόχρονα με το πήγαινε (allé)
Αν το παιδί μου ταξιδέψει μαζί θα πληρώσει ολόκληρο το ναύλο;
- Συνήθως τα παιδιά απο 3 έως 12 χρονών έχουν έκπτωση 50% στα ακτοπλοικά εισιτήρια για Σύμη
- Επίσης τα βρέφη έως 2 ετών ταξιδεύουν χωρίς χρέωση
Σημ.: Εφαρμόζεται διαφορετική πολιτική χρεώσεων για τα ταχύπλοα και για διαμονή σε διακεκριμένες θέσεις και καμπίνες
Με συμφέρει να πάρω μαζί το αυτοκίνητο στην Σύμη;
- Αν ταξιδεύετε για ημερήσια επίσκεψη στην Σύμη σας συνιστούμε να απαρνηθείτε το ΙΧ σας και να χρησιμοποιήσετε τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή ταξί ή ακόμα και να νοικιάσετε αυτοκίνητο στο νησί
- Για πολυήμερες διακοπές το αυτοκίνητο σας θα κάνει απόσβεση της αξίας του ακτοπλοικού σας εισιτηρίου για Σύμη
- Ο ναύλος των ΙΧ οχημάτων συνήθως είναι λίγο περισσότερος απο διπλάσιος του οικονομικού ναύλου χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό
Το νησί της Σύμης, τα τελευταία χρόνια, πολλοί τουρίστες και Αθηναίοι τον επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τα ακτοπλοικά εισιτήρια για Σύμη είναι αρκετά φθηνά, το οποίο βεβαια εξαρτάται από τον τύπο του πλοίου που θα επιλέξετε.
Αναζητήστε οικονομικούς ναύλους για Σύμη και αγοράστε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια απο τη goFerry.gr
Έγκαιρη κράτηση για Σύμη
Η Σύμη συνδέεται με την Κάλυμνο, την Κω, τη Νίσυρο και την Τήλο με καθημερινές αναχωρήσεις και τακτά δρομολόγια. Ως δημοφιλής προορισμός, ενδέχεται κάποιες αναχωρήσεις να είναι πλήρεις και να μην υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου ειδικά αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό σας.
Σας προτείνουμε να κάνετε έγκαιρη κράτηση για Σύμη πριν βρεθείτε προ εκπλήξεων!
Δρομολόγια πλοίων για Σύμη
Δρομολόγια πλοίων για Σύμη
- Από την πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ιπτάμενα Δελφίνια και πλοία για Σύμη.
- Τα δρομολόγια πλοίων για Σύμη εκτελούνται μόνο την καλοκαιρινή περίοδο με ανοικτού τύπου φέρυ και εξυπηρετούν επιβάτες με οχήματα.
- Το νησί της Σύμης συνδέεται και με άλλους προορισμούς, όπως με το Καστελλόριζο, τη Ρόδο, τη Λέρο και την Πάτμο.
Συμπληρώστε ημερομηνία και δείτε όλα τα δρομολόγια για Σύμη.
Με τη goFerry.gr μπορείτε να συνδεθείτε online με τις ναυτιλιακές εταιρείες, να βρείτε τα επιθυμητά δρομολόγια και να κάνετε άμεσα τη κράτηση του εισιτηρίου σας.
Σημείωση: Κάθε χρόνο και ανάλογα με την περίοδο, ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες ή λιγότερες συνδέσεις για Σύμη. Συνήθως οι μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες ανακοινώνουν τα ετήσια δρομολόγιά τους μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου ενώ οι υπόλοιπες μετά τον Απρίλιο!
Πλοίο για Σύμη
Που βρίσκεται η Σύμη
- Στο σύμπλεγμα νησιών των Δωδεκανήσων
Από που μπορώ να πάω με πλοίο στην Σύμη;
Ποια είναι η διάρκεια του δρομολογίου;
- 16 ώρες από Πειραιά
- 1 ώρα από Ρόδο
- 1.5 ώρα από Κω
- 4 ώρες από Πάτμο
- 2 ώρες και 15 λεπτά από Κάλυμνο
Υπάρχει επιλογή κατηγορίας θέσεων στο πλοίο;
Συνήθως τα πλοία προσφέρουν αρκετές επιλογές διαμονής (ανάλογα του τύπου του πλοίου) ώστε να το ταξίδι σας να είναι άνετο κι ελκυστικό.
- Αναπαυτικές καρέκλες οικονομικής θέσης στο ανοικτό κατάστρωμα
- Αριθμημένα ανακλυνόμενα καθίσματα αεροπορικού τύπου
- Σαλόνι διακεκριμένης θέσης
- Business κατηγορία συνήθως στον υψηλότερο όροφο
- Εξωτερικές/εσωτερικές καμπίνες
Στην επόμενη σελίδα θα βρείτε ανάλυση του κάθε τύπου θέσης/διαμονής και φωτογραφίες ώστε να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες του ταξιδιού αλλά και στον προϋπολογισμό σας!
Πόσο θα πληρώσω το εισιτήριο για Σύμη;
- 70 Ευρώ με συμβατικό πλοίο
Σε ποια πύλη του Πειραιά θα επιβιβαστώ για Σύμη;
Μπορώ να πάρω το αυτοκίνητό μου στο πλοίο για Σύμη;
- Τα συμβατικά πλοία προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα με επιπλέον κόστος
Μετακινήσεις στη Σύμη
Τα λιμάνια της Σύμης
- Το κύριο λιμάνι της Σύμης είναι ο Γιαλός. Μεγάλα πλοία φτάνουν στο λιμάνι του Γιαλού.
- Το δεύτερο λιμάνι είναι ο Πανορμίτης, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό γνωστό για το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μισχαήλ μπροστά στη θάλασσα.
- Τους καλοκαιρινούς μήνες, τοπικά πλοία Catamaran αναχωρούν επίσης από τη Ρόδο προς το λιμάνι Ρανορμίτης.
Δημόσια ΚΤΕΛ Σύμης
- Το πράσινο λεωφορείο της Σύμης (αστικό) κάνει ωριαία μεταφορά από το λιμάνι του Γιαλού στο χωριό (Χωριό) και κάτω στον κόλπο του Πεδίου μέχρι τις 11 το βράδυ. Ενιαίος ναύλος 1,50 Ευρώ (2018).
- Τηλέφωνο: +30 694 531 6248, +30 697 669 4999
- Με «Λεωφορείο Πανορμίτη» από Σύμη προς Πανορμίτη. Διάρκεια 30 min. με στάσεις καθ' οδόν για λήψη φωτογραφιών!
- Τηλέφωνο: +30 22460 71311
- Τερματικός σταθμός και για τις δύο διαδρομές: Στάση λεωφορείου στη δεξιά πλευρά του λιμανιού.
- Τα εισιτήρια αγοράζονται στο λεωφορείο.
Ταξί στη Σύμη
Μισή ντουζίνα ταξί λειτουργούν έξω από τον Γιαλό. Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι από τον Γιαλό στον Πανορμίτη. Συμφωνήστε την τιμή πριν μπείτε.
Τηλέφωνα ταξί:
- ΚΥΡΙΟΣ. ΧΑΡΙΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ: +30 694 656 8731
- ΚΥΡΙΟΣ. ΤΣΑΒΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ: +30 694 525 2308
- ΚΥΡΙΟΣ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ: +30 697 462 3492
- ΚΥΡΙΟΣ. ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ: +30 694 527 3842
- ΚΥΡΙΟΣ. ΚΟΥΡΔΟΥΜΠΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: +30 694 522 6348
Θαλάσσια ταξί στη Σύμη
- Τα θαλάσσια ταξί τρέχουν συχνά από το λιμάνι στο Γιαλό προς Αγία Μαρίνα, Αγία Νικόλαο, Νάνου και Μαραθούντα (τιμές από 6,00 έως 14,00 Ευρώ) και επίσης με βόρεια κατεύθυνση προς Νημποριό (6,00 Ευρώ).
- Στην υψηλή περίοδο, υπάρχει τουλάχιστον μία αναχώρηση κάθε ώρα, από τις 9 π.μ. και μετά, με το τελευταίο σκάφος να επιστρέφει συνήθως στις 5 μ.μ. ή στις 6 μ.μ.
Σημείωση: Όλες οι παραπάνω πληροφορίες για τη Σύμη ήταν ακριβείς όταν δημοσιεύτηκαν, αλλά μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση.
Λίγα λόγια για τη Σύμη
Κοσμοπολίτικο νησί όπου αναπτύσσεται ένας από τους ομορφότερους και μεγαλύτερους νεοκλασικούς οικισμούς της χώρας. Έχει πλούσια μυθική παράδοση, καθώς πρωτοκατοικήθηκε στα προϊστορικά χρόνια. Ο βασιλιάς Νηρέας πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και έγινε θρύλος. Οι κάτοικοι της επιδόθηκαν στη σπογγαλιεία και τη ναυπηγική γι΄ αυτό και επί Τουρκοκρατίας (από το 1522) το νησί εξασφάλισε φιρμάνια ευνοϊκής μεταχείρισης από τον Σουλτάνο. Τότε δημιουργήθηκαν η Σχολή της Αγίας Μαρίνας και το Αναγνωστήριο Αίγλη. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της τον 19ο αι., όταν είχε 25.000 κατοίκους. Το 1945 υπογράφτηκε στο νησί η παράδοση της Δωδεκανήσου στους Συμμάχους. Η Σύμη ενσωματώθηκε επίσημα στην Ελλάδα το 1948. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι της Ρόδου. Έχει έκταση 58 τ. χλμ. και μήκος ακτών 85 χλμ. και 2.500 κατοίκους.
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας της Σύμης. Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη πήρε το όνομά της από τη νύμφη Σύμη, η οποία απέκτησε με τον Ποσειδώνα ένα γιο, τον Χθόνιο, που έγινε αρχηγός των κατοίκων του νησιού. Επικρατέστερη όμως είναι η άποψη που υποστηρίζει ο Θεσσαλονίκης Ευστάθιος, ότι Σύμη ήταν το όνομα της συζύγου του Γλαύκου, πρώτου κατοίκου του νησιού. Σύμφωνα με το μύθο ο Γλαύκος ήταν άριστος κολυμβητής, ναυπηγός και ψαράς και είναι αυτός που κατασκεύασε την «Αργώ», το πλοίο της Αργοναυτικής εκστρατείας.
Το νησί ήταν γνωστό και με άλλα ονόματα: Καρική, Μεταποντίς, Αίγλη και Έλκουσα.
Η Σύμη αναφέρεται και από τον Όμηρο, στην Ιλιάδα, καθώς στον Τρωικό πόλεμο μετείχε και ο βασιλιάς της, Νηρέας, με 3 πλοία, εθεωρείτο δε, ο ωραιότερος άντρας της εκστρατείας.
Από το νησί πέρασαν οι Κάρες, Λέλεγες και Φοίνικες ενώ τον 11ο αιώνα εποικίστηκε από τους Δωριείς. Μετείχε στη Δωρική Αμφικτιονία, τη Δωρική Εξάπολη.
Στη Bυζαντινή περίοδο το νησί ανήκε στο θέμα των Κιβυρραιωτών με έδρα τα Κίβυρρα της Παμφυλίας και ήταν γνωστό για τους ικανούς ναυτικούς και τους ναυπηγούς του.
Το 1309 η Σύμη πέρασε στην κατοχή των Ιωαννιτών Ιπποτών και κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Τούρκων έως το 1522. Οι κάτοικοι της Σύμης εξασφάλισαν σημαντικά προνόμια για το νησί τους από τον Σουλεϊμάν τον Mεγαλοπρεπή. Οι Συμιακοί έλαβαν μέρος στην Eπανάσταση του 1821, το νησί όμως όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα έμεινε έξω από την επικράτεια του ελληνικού κράτους. Το 1912 η Σύμη κατελήφθη από τους Ιταλούς. Παράλληλα η αντικατάσταση των ιστιοφόρων από τα ατμόπλοια και η παρακμή της σπογγαλιείας έπληξαν την οικονομία του νησιού. Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, ενώ ο B’ Παγκόσμιος Πόλεμος έδωσε ένα ακόμη πλήγμα και μετά το τέλος του ακολούθησε νέο κύμα μετανάστευσης. Την περίοδο του πολέμου ανατινάξεις και βομβαρδισμοί κατέστρεψαν πολλά από τα αρχοντικά της Σύμης, τα οποία παρέμεναν μέχρι τα τελευταία χρόνια θλιβερά ερείπια που οι ντόπιοι ονομάζουν «Χαλατά».
Τι να δείτε
Σύμη - Μονή Πανορμίτη
Από το Γιαλό, με καΐκι, αλλά και οδικώς μπορεί να φτάσει κανείς στον Πανορμίτη. Η μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, ανάμεσα σε κυπαρίσσια και πεύκα. Γραπτή αναφορά για την ύπαρξη του μοναστηριού υπάρχει από τον 15ο αιώνα, ενώ μαζί με την Πάτμο θεωρούνται τα δύο μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου.
Στη μονή υπάρχουν δύο μουσεία: το εκκλησιαστικό και το λαογραφικό. Υπάρχει γηροκομείο για άπορους ηλικιωμένους, ενώ τα καλοκαίρια στους ξενώνες της φιλοξενεί αρκετούς επισκέπτες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η βοτσαλωτή αυλή με ωραία γεωμετρικά σχέδια.
Το καμπαναριό της είναι παρόμοιο με αυτό της μονής Ζαγκόρσκ, κοντά στη Μόσχα.
Σύμη - Παναγία του Κάστρου
Στη Μεγάλη Παναγιά του Κάστρου φυλάσσεται η εικόνα της Δευτέρας Παρουσίας του σημαντικού μεταβυζαντινού αγιογράφου Γεωργίου Κλόντζα (B’ μισό του 16ου αιώνα). Στον Άγιο Παντελεήμονα αξίζει να προσέξετε τα βοτσαλωτά δάπεδα, όπου εικονίζεται θυμωμένη η γοργόνα, η αδελφή του Μεγαλέξανδρου, που προσπαθεί να βουλιάξει ένα πλοίο.
Σύμη - Μονοπάτια
Για να γνωρίσει κάποιος το νησί με τα πόδια, ιδανική αρχή είναι η διαδρομή Σύμη – Πανορμίτης. Ο οδοιπόρος θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίς για να αποφύγει τη ζέστη του μεσημεριού. Η διαδρομή έχει αρκετό πράσινο, ενώ είναι διάσπαρτη με εκκλησίες: Άγιος Κωνσταντίνος, Παναγιά Στρατερή, Άγιος Ιωάννης, Αγία Μαρίνα της Νεράς και το μοναστήρι του μεγάλου Σωτήρη. Μια παράκαμψη από το σημείο αυτό οδηγεί, μέσα από δάσος με κυπαρίσσια, στην περιοχή Κουρκουνιώτη, όπου υπάρχουν αναστυλωμένα 11 πέτρινα πατητήρια.
Σύμη - Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο
H αρχαιολογική συλλογή Σύμης στεγάζεται σε παραδοσιακό συμιακό αρχοντικό της οικογένειας Γιαννεσκή. Tα νεοκλασικά στοιχεία της οικίας προστέθηκαν το 1875. Aποτελεί δωρεά της Aριάδνης B. Φαρμακίδη και Σεβαστής N.Φαρμακίδη στο ελληνικό κράτος.
Το Μουσείο περιλαμβάνει τις εξής συλλογές:
Aρχαιολογική συλλογή ευρημάτων κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου
Βυζαντινή συλλογή
Λαογραφική συλλογή, με αναπαράσταση εσωτερικού συμιακής οικίας με την τραπεζαρία και το καθιστικό (έπιπλα, σερβίτσια, πίνακες και φωτογραφίες εποχής), καθώς και παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες συμπληρώνουν την έκθεση.
Δραστηριότητες στην Σύμη
Κολύμπι στην παραλία Νος, δίπλα στο Χαράνι, στον Νημποριό, στο Πέδι και στη Μαραθούντα.
Εκδρομή με καΐκι ή θαλάσσιο ταξί στις παραλίες Αϊ-Γιώργης Δυσάλωνας, Άγιος Βασίλειος, Φωκοσπηλιά, Νανού, Αγία Μαρίνα, Άγιος Αιμιλιανός και στα νησιά Νίμος(στα βόρεια) και Σέσκλια (στα νότια).
Καταδύσεις.
Ψαροτούφεκο.
Πεζοπορία (στα 120 βυζαντινά πατητήρια που είναι διάσπαρτα στο νησί).
Ιστιοπλοΐα.