Ακτοπλοϊκά για Κέρκυρα

H παλιά πόλη της Κέρκυρας με πολύχρωμα παραδοσιακά σπίτια

Δρομολόγια πλοίων και ακτοπλοικά για Κέρκυρα απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goferry.gr!

Το κοσμοπολίτικο νησί της Κέρκυρας είναι ίσως το πιο γνωστό νησί του συμπλέγματος του Ιονίου και ένα από τα πιο δημοφιλή σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο καθώς και πηγή έμπνευσης για κάθε είδους τέχνη, κουβαλώντας μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και διαθέτοντας ιδιαίτερη λαμπρότητα που σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά, το υπέροχο κλίμα, τις παραλίες και τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, κάνουν Το νησί είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες. Η έκτασή του καλύπτει έκταση 591 τετ. χλ. και οι ακτές του εκτείνονται 217 χλμ.

Μπορώ να κλείσω online τα ακτοπλοικά μου εισιτήρια για Κέρκυρα;

  • Εφόσον έχουν αναρτηθεί τα δρομολόγια των ναυτιλιακών εταιρειών είναι εύκολο να κάνετε τη κράτηση των εισιτηρίων για Κέρκυρα

Είναι οικονομικά φτηνότερα να αγοράσω τα εισιτήρια για Κέρκυρα με επιστροφή;

  • Οι περισσότερες ακτοπλοικές εταιρείες προσφέρουν έκπτωση στο ναύλο επιστροφής (Retour) από Κέρκυρα εφόσον όμως η κράτηση γίνει ταυτόχρονα με το πήγαινε (allé)

Αν το παιδί μου ταξιδέψει μαζί θα πληρώσει ολόκληρο το ναύλο;

  • Συνήθως τα παιδιά απο 3 έως 12 χρονών έχουν έκπτωση 50% στα ακτοπλοικά εισιτήρια για Κέρκυρα
  • Επίσης τα βρέφη έως 2 ετών ταξιδεύουν χωρίς χρέωση

Σημ.: Εφαρμόζεται διαφορετική πολιτική χρεώσεων για τα ταχύπλοα και για διαμονή σε διακεκριμένες θέσεις και καμπίνες

Με συμφέρει να πάρω μαζί το αυτοκίνητο στην Κέρκυρα;

  • Αν ταξιδεύετε για ημερήσια επίσκεψη στην Κέρκυρα σας συνιστούμε να απαρνηθείτε το ΙΧ σας και να χρησιμοποιήσετε τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή ταξί ή ακόμα και να νοικιάσετε αυτοκίνητο στο νησί
  • Για πολυήμερες διακοπές το αυτοκίνητο σας θα κάνει απόσβεση της αξίας του ακτοπλοικού σας εισιτηρίου για Κέρκυρα
  • Ο ναύλος των ΙΧ οχημάτων συνήθως είναι λίγο περισσότερος απο διπλάσιος του οικονομικού ναύλου χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό

Το νησί της Κέρκυρας, τα τελευταία χρόνια, πολλοί τουρίστες και Αθηναίοι τον επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τα ακτοπλοικά εισιτήρια για Κέρκυρα είναι αρκετά φθηνά, το οποίο βεβαια εξαρτάται από τον τύπο του πλοίου που θα επιλέξετε.
Αναζητήστε οικονομικούς ναύλους για Κέρκυρα και αγοράστε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια απο τη goFerry.gr

Έγκαιρη κράτηση για Κέρκυρα

Η Κέρκυρα συνδέεται με την Ηγουμενίτσα, την Ερεικούσσα, το Μπάρι και τη Βενετία της Ιταλίας και τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας με καθημερινές αναχωρήσεις και τακτά δρομολόγια. Ως δημοφιλής προορισμός, ενδέχεται κάποιες αναχωρήσεις να είναι πλήρεις και να μην υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου ειδικά αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό σας.
Σας προτείνουμε να κάνετε έγκαιρη κράτηση για Κέρκυρα πριν βρεθείτε προ εκπλήξεων!

Δρομολόγια πλοίων για Κέρκυρα

Δρομολόγια πλοίων για Κέρκυρα

  • Από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αναχωρούν καθημερινά πλοία για Κέρκυρα.
  • Τα δρομολόγια πλοίων για Κέρκυρα εκτελούνται μόνο την καλοκαιρινή περίοδο με ανοικτού τύπου φέρυ και εξυπηρετούν επιβάτες με οχήματα.
  • Το νησί της Κέρκυρας συνδέεται και με άλλους προορισμούς, όπως με την Ηγουμενίτσα, την Ερεικούσσα, το Μπάρι, τη Βενετία και τους Άγιους Σαράντα.

Συμπληρώστε ημερομηνία και δείτε όλα τα δρομολόγια για Κέρκυρα.

Με τη goFerry.gr μπορείτε να συνδεθείτε online με τις ναυτιλιακές εταιρείες, να βρείτε τα επιθυμητά δρομολόγια και να κάνετε άμεσα τη κράτηση του εισιτηρίου σας.

Σημείωση: Κάθε χρόνο και ανάλογα με την περίοδο, ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες ή λιγότερες συνδέσεις για Κέρκυρα. Συνήθως οι μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες ανακοινώνουν τα ετήσια δρομολόγιά τους μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου ενώ οι υπόλοιπες μετά τον Απρίλιο!

Πλοίο για Κέρκυρα

Που βρίσκεται η Κέρκυρα

  • Στο σύμπλεγμα νησιών του Ιονίου (Επτάνησα)

Από που μπορώ να πάω με πλοίο στην Κέρκυρα;

  • Ηγουμενίτσα
  • Μπάρι
  • Βενετία
  • Ερεικούσσα
  • Άγιους Σαράντα

Ποια είναι η διάρκεια του δρομολογίου;

  • 1 ώρα και 45 λεπτά απο Ηγουμενίτσα
  • 7.5 ώρες από Μπάρι
  • 14 ώρες από Βενετία
  • 2.5 ώρες από Ερεικούσσα
  • Μισή ώρα από Άγιους Σαράντα

Υπάρχει επιλογή κατηγορίας θέσεων στο πλοίο;

Συνήθως τα πλοία προσφέρουν αρκετές επιλογές διαμονής (ανάλογα του τύπου του πλοίου) ώστε να το ταξίδι σας να είναι άνετο κι ελκυστικό.

  • Αναπαυτικές καρέκλες οικονομικής θέσης στο ανοικτό κατάστρωμα
  • Αριθμημένα ανακλυνόμενα καθίσματα αεροπορικού τύπου
  • Σαλόνι διακεκριμένης θέσης
  • Business κατηγορία συνήθως στον υψηλότερο όροφο
  • Εξωτερικές/εσωτερικές καμπίνες

Στην επόμενη σελίδα θα βρείτε ανάλυση του κάθε τύπου θέσης/διαμονής και φωτογραφίες ώστε να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες του ταξιδιού αλλά και στον προϋπολογισμό σας!

Πόσο θα πληρώσω το εισιτήριο για Κέρκυρα;

  • 5-6 Ευρώ από Ηγουμενίτσα

Μπορώ να πάρω το αυτοκίνητό μου στο πλοίο για Κέρκυρα;

  • Τα συμβατικά πλοία προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα με επιπλέον κόστος

Μετακινήσεις στην Κέρκυρα

Το λιμάνι της Κέρκυρας

Το λιμάνι της Κέρκυρας βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, στη βορειοανατολική περιοχή της πόλης της Κέρκυρας. Τα φέρι αναχωρούν από το Νέο Λιμάνι (Νέο Λιμάνι), περίπου 1,5 χλμ δυτικά της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας.
Υπάρχει λεωφορείο προς τον κεντρικό τερματικό σταθμό του λιμανιού και από εδώ μπορείτε να πάρετε άλλο λεωφορείο για την παλιά πόλη της Κέρκυρας.

Οδικό δίκτυο στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα συνδέεται με δύο αυτοκινητόδρομους: GR-24 στα βόρεια και GR-25 στα νότια. Και τα δύο είναι καλά συντηρημένα εύκολα στην πλοήγηση.

Δημόσιο ΚΤΕΛ Κέρκυρας

Η Κέρκυρα διαθέτει δύο τύπους λεωφορείων για μετακινήσεις, τα λεωφορεία Blue & the Green.

  • Τα Μπλε λεωφορεία (αστικά / Αστικά λεωφορεία) εξυπηρετούν την πόλη, το λιμάνι, το αεροδρόμιο και τα κοντινά προάστια. Καλύπτουν μια περιοχή από τη Δασιά στα βόρεια έως τις Μπενίτσες στα νότια και τον Πέλεκα στα δυτικά.
  • Τα περισσότερα αστικά λεωφορεία (Μπλε) αναχωρούν κοντά στην πλατεία San Rocco. Βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων με τα πόδια από τη Σπηλιά. Αυτή είναι η στάση όπου τα λεωφορεία και τα δημόσια λεωφορεία Ν° 16 και 17 σας μεταφέρουν στο λιμάνι των φέρι.
  • Λεπτομέρειες
  • Τα λεωφορεία Green (Προαστιακός) συνδέουν την πόλη της Κέρκυρας με άλλες πόλεις και χωριά της Κέρκυρας.
  • Τα λεωφορεία του KTEL Green σας μεταφέρουν στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του νησιού, όπως Παλαιοκαστρίτσα, Κάβος, Αχαράβη, Ρόδα, Σιδάρι, Μωραΐτικα, Μεσογγή, Γλυφάδα, Αγ. Γεώργιος Αργυράδων κ.α.
  • Τερματικός σταθμός: Δονάτου Δημουλίτσα 57.
  • Λεπτομέρειες

Ταξί στην Κέρκυρα

Τα ταξί είναι άφθονα και παντού στην πόλη της Κέρκυρας. Ενημερώστε τον οδηγό που πηγαίνετε και λάβετε μια τιμή από αυτόν πριν μπείτε στην καμπίνα.
Διαδικτυακά ταξί

Σημείωση: Όλες οι παραπάνω πληροφορίες για την Κέρκυρα ήταν ακριβείς κατά τη δημοσίευσή τους, αλλά μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση.

Λίγα λόγια για την Κέρκυρα

Η κοσμοπολίτικη Κέρκυρα είναι ίσως το πιο γνωστό νησί των Ιόνιων νησιών και ένα από τα δημοφιλέστερα στη Μεσόγειο. Πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο, αλλά και πηγή έμπνευσης για όλες τις καλές τέχνες, με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, διαθέτει ιδιαίτερη αίγλη, η οποία, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές, το θαυμάσιο κλίμα, τις παραλίες και τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, την καθιστά έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες. Έχει έκταση 591 τ. χλμ. και μήκος ακτών 217 χλμ.

Μια γυναίκα ευθύνεται για το όνομα Κέρκυρα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ποσειδώνας ερωτεύτηκε την κόρη του Αίσωπου, την Κόρκυρα, και την έφερε σ’ αυτό το νησί, δίνοντάς του το όνομά της. Αποτέλεσμα του έρωτα, ένα αγοράκι, ο Φαίακας. Αυτός ίδρυσε, στη συνέχεια, το βασίλειο των Φαιάκων, το οποίο ήταν, σύμφωνα με τον Όμηρο, ο τελευταίος σταθμός του Οδυσσέα πριν φτάσει στην Ιθάκη.

Τη διεθνή ονομασία Κορφού (Corfu) την απέκτησε το νησί από τις δύο ακροπόλεις (βρίσκονταν σε δύο κορυφές) που υπάρχουν στην πόλη της Κέρκυρας. Μια ακόμα αρχαία ονομασία που συναντάμε είναι Δρέπανον, η οποία οφείλεται στο σχήμα της.

Η Κέρκυρα ορίζει τα ελληνικά υδάτινα σύνορα με Ιταλία και Αλβανία. Ακριβώς, λοιπόν, εξαιτίας του στρατηγικού της σημείου, έχει γνωρίσει πολλούς κατακτητές, οι οποίοι, επηρέασαν τον πολιτισμό του νησιού, τα ήθη και τα έθιμα. Οι Βενετοί, οι Γάλλοι και οι Άγγλοι στο πέρασμά τους άφησαν πολλά κι έντονα στοιχεία από τον πολιτισμό τους, με αποτέλεσμα την ενσωμάτωση της δυτικής κουλτούρας στην ελληνική ταυτότητα. Η Κέρκυρα ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1864. Τεράστια ήταν η προσφορά του νησιού στην εκπαίδευση, τη λογοτεχνία, τις τέχνες και την πολιτική. Από την Κέρκυρα κατάγονται ο πρώτος κυβερνήτης της νεότερης Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, οι λογοτέχνες Ανδρέας Μουστοξύδης και Ιάκωβος Πολυλάς, ο Νικόλαος Μάντζαρος, ο οποίος μελοποίησε τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο, και η οικογένεια Θεοτόκη, μέλη της οποίας ήταν σπουδαίοι πολιτικοί και λογοτέχνες. Το 1824 ιδρύθηκε στο νησί το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, η Ιόνιος Ακαδημία. Το 1840 ιδρύθηκε η πρώτη φιλαρμονική της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα η Κέρκυρα αριθμεί 18 φιλαρμονικές μπάντες.

Συγκεντρώνει το ένα τρίτο του πληθυσμού – σχεδόν 30.000 κατοίκους - του νομού Κέρκυρας (Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Οθωνοί, Ερεικούσσα και Μαθράκι). Χωρίζεται στην παλαιά πόλη (το Ξωπόλι, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, ανάμεσα στο παλαιό και το νέο φρούριο) και σε τρία νέα προάστια: το Μαντούκι βορειοδυτικά, το Σαρόκο ανάμεσα στους λόφους Αβράμη και Σωτήρος και τη Γαρίτσα, που ξεκινά από την κολόνα του Ντούγκλα στη νότια παραλία. Το ιστορικό κέντρο βρίσκεται στην παλιά πόλη, που τα περιμετρικά τείχη δεν της επέτρεψαν να απλωθεί, με αποτέλεσμα μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δόμηση, με ψηλά πολυώροφα σπίτια, στενά δρομάκια (καντούνια) με τις απλωμένες μπουγάδες και μικρές πλατείες. Είναι η μεγαλύτερη διατηρημένη μεσαιωνική πόλη στην Ελλάδα και μία από τις ομορφότερες της Μεσογείου.

Τι να δείτε

Ναοί της Κέρκυρας
Οι Κερκυραίοι είναι βαθιά θρησκευόμενοι. Στο νησί υπάρχουν πάρα πολλές εκκλησίες και το Πάσχα γιορτάζεται παραδοσιακά με μεγάλη λαμπρότητα. Πολιούχος είναι ο Άγιος Σπυρίδων, οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, το 1629 έσωσε τους Κερκυραίους από την πανώλη. Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα είναι το θρησκευτικό σημείο αναφοράς των Κερκυραίων και πρέπει οπωσδήποτε να τη δείτε. Έχει το ψηλότερο καμπαναριό της πόλης, μαρμάρινο τέμπλο, τοιχογραφίες, κειμήλια και αναθήματα. Το σκήνωμα του Αγίου φυλάσσεται σε επάργυρη λάρνακα και το πρωί της Κυριακής των Βαΐων γίνεται η περιφορά του στην πόλη. Τη λιτανεία συνοδεύουν και οι 18 φιλαρμονικές της Κέρκυρας.

Παναγία η Αντιβουνιώτισσα. Βρίσκεται επίσης στα Μουράγια κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της «ζωγραφιστής» ταπετσαρίας στους τοίχους και των φατνωμάτων, τα οποία είναι διακοσμημένα με επίχρυσα ξυλόγλυπτα. Εδώ στεγάζεται και το Βυζαντινό Μουσείο, με μια σημαντικότατη συλλογή από φορητές εικόνες της Κρητικής Σχολής.
Παναγία η Σπηλιώτισσα (1577), στο λιμάνι της Κέρκυρας. Η τρίκλιτη βασιλική είναι γνωστή για την αμφίπλευρη εικόνα της Παναγίας Δημοσιάνας του 15ου αιώνα.
Παναγία των Ξένων. Κτίστηκε από τον ιερομόναχο Νικόδημο, στις αρχές του 18ου αιώνα.
Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος (16ου αι.), στις Στέρνες. Μονόκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με σπουδαίες τοιχογραφίες.
Παντοκράτορας, γνωστή εκκλησία για το όμορφο μαρμάρινο τέμπλο.
Άγιος Νικόλαος των Γερόντων (16ου αι.), στο Καμπιέλο. Το σκαλιστό τέμπλο της είναι από τα παλαιότερα στην πόλη.
Παναγία η Κρεμαστή. Με μαρμάρινο τέμπλο και αξιόλογες εικόνες. Ένα όμορφο ενετικό πηγάδι στολίζει την αυλή της.
Υπάρχουν, ακόμα, τρεις καθολικές εκκλησίες, η εκκλησία του Αγίου Ιακώβου καιΧριστόφορου, η καθολική μονή του Αγίου Φραγκίσκου και η εκκλησία τηςΠαναγίας της Τενέδου. Κοντά στο νέο ενετικό φρούριο και στο ιστορικό κέντρο της πόλης υπάρχει και το κτίριο της Εβραϊκής Συναγωγής.

Άγιος Σπυρίδωνας
Χτίστηκε το 1589 με τη συνεισφορά της Κερκυραϊκής κοινότητας. Σε αυτόν φιλοξενείται από τότε το ιερό λείψανο του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα.
Το μεγάλο πυργοειδές καμπαναριό της εκκλησίας δεσπόζει στην Πόλη της Κέρκυρας και θα το αναγνωρίσετε κάνοντας τη βόλτα σας στην παλιά πόλη και τα κάστρα. Το καμπαναριό έχει, καθόλου τυχαία, μεγάλη ομοιότητα με το καμπαναριό της Ελληνικής εκκλησίας της Βενετίας (San Giorgio dei Greci).

Μονή Πλατυτέρας
Βρίσκεται στη μία είσοδο της πόλης (από το δρόμο του βορά). Κτίστηκε το 1743 αλλά καταστράφηκε το 1798. Κτίστηκε εκ νέου το 1801 και συμπληρώθηκε το 1864 με το πυργοειδές καμπαναριό. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία, τον Αγ. Χρύσανθο και την Αγ. Δαρία.
Στη μονή υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων σπουδαίων ζωγράφων, όπως ο Γ. Κλόντζας, ο π.Νικ. Κουτούζης και ο Σπ. Βεντούρας. Διαθέτει περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο που καλύπτεται με φύλλα χρυσού και αργύρου.
Στη μονή υπάρχουν οι τάφοι του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, καθώς και Μητροπολιτών της Κέρκυρας.

Μοναστήρι της Παναγίας Παλαιοκαστρίτσας
Το μοναστήρι της Παναγίας ιδρύθηκε το 1225. Το κτίσμα όμως που σήμερα βλέπει ο επισκέπτης είναι του 16ου-18ου αιώνα.
Τα πρώτα κτίσματα φαίνεται ότι ήταν μέρος παλαιότερης οχύρωσης από όπου και το όνομα "Παλαιοκαστίτσα". Καταστράφηκε από Γενοβέζους το 1403. Ξανακτίστηκε το 1469 και καταστράφηκε εκ νέου το 1537 από τους Τούρκους. Το 1572 ξανακτίστηκε και διατηρείται έως σήμερα με αρκετές προσθήκες και επισκευές, όπως η βόρεια είσοδος του 1722.

Περίπατος στη Κέρκυρα
Στη Σπιανάδα. Είναι η κεντρική πλατεία, την οποία έφτιαξαν οι Βενετοί και θεωρείται η πιο μεγάλη πλατεία των Βαλκανίων. Οι περισσότερες εκδηλώσεις, όπως μουσικές συναυλίες, λιτανείες και παρελάσεις, γίνονται εδώ. Στο γκαζόν της Σπιανάδας διοργανώνονται συχνά αγώνες κρίκετ. Απέναντι βρίσκεται το Πεντοφάναρο, ιδανικό για skate board, το μνημείο της Ένωσης των Επτανήσων, η ενετική στέρνα και το κιόσκι όπου γίνονται οι συναυλίες των φιλαρμονικών.
Στο Λιστόν, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της Σπιανάδας. Κτίστηκε από τον Γάλλο μηχανικό Lesseps κατά την περίοδο που διοικούσαν το νησί αυτοκρατορικοί Γάλλοι. Είναι κτισμένο κατά τα πρότυπα των κτιρίων της οδού Ριβολί στο Παρίσι. Μια σειρά από ζαχαροπλαστεία, καφέ και μαγαζιά δίνει έναν κοσμοπολίτικο αέρα και αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών.
Στα ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου, ένα σπουδαίο νεοκλασικό κτίσμα που κατασκευάστηκε μεταξύ 1819 και 1823. Το ανάκτορο με τον πλούσιο διάκοσμο, τις μεγαλοπρεπείς πύλες και τη δωρική κιονοστοιχία χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του Άγγλου αρμοστή της Ιονίου Γερουσίας και του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Εκεί στεγάζονται σήμερα το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και η Δημοτική Πινακοθήκη.
Στην Αναγνωστική Εταιρεία, το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας.
Στην πύλη του Αγίου Νικολάου. Απέναντι από την Αναγνωστική Εταιρεία, κάτω από τον κεντρικό δρόμο, βρίσκεται ο ορμίσκος Φαληράκι και η διάσημη πάλαι ποτέ ιδιωτική πλαζ της Κέρκυρας «τα μπάνια του Αλέκου».
Στο παλαιό φρούριο, που βρίσκεται σε ένα ύψωμα πάνω από τη Σπιανάδα. Για λόγους αμυντικούς, μετατράπηκε από χερσόνησο σε νησίδα, με την κατασκευή της τάφρου Κόντρα Φόσα. Η οχύρωση ξεκίνησε από τους Βυζαντινούς και συνεχίστηκε από τους Βενετούς. Επικοινωνεί με την πόλη με μια εντυπωσιακή γέφυρα. Τα σημαντικότερα μνημεία στο χώρο του φρουρίου είναι η κεντρική πύλη, οι προμαχώνες Σαβορνιάν, Μαρτινένγκο και Μανδρακίου, οι πύργοι ξηράς και θαλάσσης, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1840), βασιλική στο πρότυπο αρχαίου δωρικού ναού, ένα λατινικό παρεκκλήσι, οι παλιές φυλακές, οι αγγλικοί στρατώνες και το αγγλικό νοσοκομείο. Θα δείτε, ακόμα, το Φάρο, τον πύργο του ρολογιού, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και το Iστορικό Aρχείο.
Στο Καμπιέλο, την παλαιότερη συνοικία της Κέρκυρας, με την εκκλησία της Παναγίας της Κρεμαστής και την πλατεία με το βενετσιάνικο πηγάδι.
Στα Μουράγια, μια από τις ομορφότερες γειτονιές της πόλης. Από εδώ θα πάρετε την οδό Αρσενίου, που ξεκινά από το παλιό λιμάνι και καταλήγει στα ανάκτορα των Μιχαήλ και Γεωργίου, στην κεντρική πλατεία.
Στην παλιά Νομαρχία, που βρίσκεται στα Μουράγια. Πρόκειται για ένα κτίριο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη. Η παλιά Νομαρχία είναι κτισμένη στη θέση του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας.
Στην πλατεία Δημαρχείου, που ήταν η σημαντικότερη πλατεία τον καιρό της Ενετοκρατίας. Η Στοά των Ευγενών, η Λότζια, λειτούργησε στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το Δημαρχείο (γνωστό και ως «Σαν Τζάκομο, 1693) και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης.
Στο νέο φρούριο, όπου στεγάζεται το Mουσείο Kεραμικής και το υπαίθριο θέατρο. Εδώ βρίσκονται και οι αγγλικοί στρατώνες.
Στην Ιόνιο Βουλή, όπου ψηφίστηκε η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Το κτίριο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Χρόνης.
Στο ενδιαφέρον Μνημείο του Μενεκράτη, στη Γαρίτσα, με τις πελεκητές πέτρες, που φέρει αρχαϊκή επιγραφήου αναφέρεται ότι ο Μενεκράτης ήταν πρόξενος από το σημερινό Γαλαξίδι.
Στο μοναστήρι της Πλατυτέρας. Βρίσκεται στο Μαντούκι και κοσμείται από σημαντικές τοιχογραφίες, εικόνες και πολύτιμα κειμήλια. Εδώ βρίσκεται και ο τάφος του Καποδίστρια. Στη γειτονιά υπάρχουν και καλά ταβερνάκια.
Στην περιοχή Σπηλιά, στο παλιό λιμάνι.
Στην Oβριακή Συνοικία. Εδώ είχαν παλιά τα μαγαζιά τους οι Εβραίοι κάτοικοι της πόλης.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Περιέχει ευρήματα από αρχαιολογικές θέσεις της πόλης και ανάμεσα στα εκθέματά του ξεχωρίζει το εντυπωσιακών διαστάσεων αέτωμα της Γοργώς από τον δωρικό ναό της Αρτέμιδος.
Στο Κανόνι, ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Κέρκυρας, με υπέροχη θέα προς το μοναστήρι της Βλαχέρνας, το Ποντικονήσι, τη λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου και το αεροδρόμιο.
Στο Ποντικονήσι, το μικρό νησάκι που είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού και το οποίο, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ένα πλοίο των Φαιάκων που έγινε πέτρα.
Στο Μον Ρεπό (3 χλμ. Ν). Μια επίσκεψη στο πανέμορφο κτήμα είναι απαραίτητη. Το νεοκλασικό κτίριο χρησιμοποιούσε η τέως ελληνική βασιλική οικογένεια ως εξοχικό. Η έπαυλη χτίστηκε για να στεγάσει τον Άγγλο αρμοστή Φρέντερικ Άνταμ και την Κερκυραία σύζυγό του Διαμαντίνα Παλατιανού και είναι ένα αριστούργημα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Εδώ στεγάζεται το μικρό, αλλά ενδιαφέρον, Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης.
Στην Παλαιόπολη, τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται κοντά στο Μον Ρεπό. Πρόκειται για την αγορά της αρχαίας Κέρκυρας. Εδώ αξίζει να δείτε τον ναό του Καρδακίου (βρίσκεται μέσα στο Μον Ρεπό, μαζί με άλλον ένα αρχαίο ναό), τα ρωμαϊκά λουτρά, την αγορά και το οικοδόμημα της Ύστερης Ελληνιστικής Εποχής.
Στο νησάκι Βίδο (Πτυχία), απέναντι από το παλιό λιμάνι, στο οποίο θα πάτε με σκάφος. Έχει πλούσια βλάστηση, πεύκα και φοίνικες και παλιά λειτουργούσε εδώ αναμορφωτήριο. Στο νησί ζουν φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και αγριοκούνελα, αλλά απαγορεύεται το κυνήγι. Υπάρχει ένα εστιατόριο και μερικές πολύ όμορφες παραλίες.
Στο Λαζαρέτο (Γουβίνο), άλλο ένα νησάκι με πυκνή βλάστηση απέναντι από το παλαιό λιμάνι, το οποίο θεωρείται εθνικό μνημείο.

Παλαιόπολη
Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιόπολης και του Μον Ρεπό αποτελεί τον χώρο της αγοράς της πόλης της Κέρκυρας όπως αυτή εξελίχθηκε από την αρχαιότητα έως τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Τα πιο σημαντικά μνημεία του χώρου είναι: η αγορά, ο δωρικός ναός του Καρδακίου, τα ρωμαϊκά λουτρά και το Προ-ελληνιστικής εποχής καμπυλωτό κτίριο που μετασκευάστηκε στην πρωτοχριστιανική περίοδο σε Χριστιανικό ναό.

Μνημείο του Μενεκράτη
Το μνημείο του Μενεκράτη βρίσκεται στην περιοχή της Γαρίτσας στα όρια του νεκροταφείου της αρχαίας Κέρκυρας, απέναντι από την πύλη του λιμανιού του Αλκινόου.
Κυκλικός τάφος που κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π. Χ. με εντυπωσιακή αρχαϊκή επιγραφή, η οποία θεωρείται μια απ' τις αρχαιότερες επιγραφές στην Ελλάδα.

Ναός της Αρτέμιδος Γοργούς
Ναός του 6ου π.Χ. αιώνα στην περιοχή Κανόνι στα όρια της Παλαιόπολης. Το μοναδικό λίθινο αέτωμα του ναού βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας.
Εδώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν τον καλοδιατηρημένο δωρικό ναό και το μεγάλο βωμό.

Μουσείο Χαρτονομισμάτων
Το μοναδικό στην Ελλάδα, και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παγκοσμίως, Μουσείο Χαρτονομισμάτων λειτουργεί από το 1981 στο ιστορικό κτήριο της Ιονικής Τράπεζας.

Μουσείο της Ελιάς
Ενδιαφέρον για τον επισκέπτη παρουσιάζει το Μουσείο της Ελιάς, ένα παλιό ελαιοτριβείο, όπου μπορεί να γνωρίσει τις φάσεις επεξεργασίας του καρπού, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Κυνοπιάστες, , φημισμένο για το καλό πόσιμο νερό του και για την τρίκλιτη Βασιλική εκκλησία της Παναγίας με την μοναδική αρχιτεκτονική της και τις αγιογραφίες της Επτανησιακής σχολής του 18ου αιώνα, καθώς και το μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής του 17ου αιώνα.

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης φιλοξενείται στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, το σημαντικότερο μνημείο της Αγγλοκρατίας στο νησί.

Γράβα Γαρδικίου
Η "Γράβα Γαρδικίου" είναι σπήλαιο στο οποίο μετά από έρευνες βρέθηκαν στοιχεία κατοίκησης από την Ανώτερης Παλαιολιθικής (20.000 π.Χ.). Βρέθηκαν εργαλεία από πυριτόλιθο, οστά ζώων κλπ.
Βρίσκεται στην κοινότητα Αγίου Ματθαίου, σε απόσταση 22km στα νοτιοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας πολύ κοντά στο βυζαντινό Φρούριο Γαρδικίου. Διαθέτει μια εκπληκτική θέα προς την νότια Κέρκυρα.

Φρούριο Αγγελόκαστρο
Το Αγγελόκαστρο είναι το δυτικότερο φυλάκιο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και του Δεσποτάτου της Ηπείρου, στο οποίο ανήκε και η Κέρκυρα ως τα 1267.
Χτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα με τη μεταφορά του Παλαιόκαστρου (σημερινή μονή Παλαιοκαστρίτσας) σε περισσότερο οχυρή θέση. Στην ακμή του μπορούσε να προστατέψει, σε περίπτωση ανάγκης, ολόκληρο τον πληθυσμό της περιοχής (4000 ανθρώπους).

Φρούριο Κασιώπης
Το κάστρο της Κασσιώπης κτίστηκε σε απροσδιόριστη ιστορική στιγμή.
Οι Ενετοί βρίσκοντας ότι είναι δύσκολο να υπερασπιστούν το κάστρο και το λιμάνι, ανατίναξαν μέρη του κάστρου και εκκένωσαν τον οικισμό. Από εκείνο το ένδοξο παρελθόν απομένουν λίγα μέρη του παλιού κάστρου.

Ανουντσιάτα
Μνημείο Πανευρωπαϊκής σημασίας αφού εδώ θάφτηκαν οι Λατίνοι Ευγενείς που έπεσαν νεκροί στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571), τη ναυμαχία που έδωσε τέλος στην ναυτική απειλή της Τουρκίας. Λίγα χρόνια αργότερα θα δοθεί τέλος στην απειλή και στη στεριά και θα τερματιστεί οριστικά η προσπάθεια των Τούρκων να επεκταθούν προς Δυσμάς.

Ανάκτορο του Αχιλλείου
Το φημισμένο Ανάκτορο του Αχιλλείου δεσπόζει σ΄ ένα από τα ψηλότερα σημεία του χωριού Γαστούρι, ένα χωριό που έγινε γνωστό σ΄ όλο τον κόσμο στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν η Αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ (γνωστή ως Σίσσυ), έχτισε εκεί το Ανάκτορο του Αχιλλείου, ενθουσιασμένη απ΄ το νησί.
Η Σίσσυ είχε σαγηνευτεί από την αρχαία ελληνική μυθολογία και ιδιαίτερα θαύμαζε τον Αχιλλέα, το όνομα του οποίου αφιέρωσε στο παλάτι της. Το άγαλμα του Αχιλλέως Θνήσκοντος στους κήπους, όπως και πολλά αγάλματα που απεικονίζουν θεούς και ήρωες από την ελληνική μυθολογία κοσμούν το Ανάκτορο.

Νέο Φρούριο
Επιβλητικό υψώνεται στη Δυτική πλευρά της Πόλης ανάμεσα στο Παλιό και το νέο Λιμάνι. Κατασκευάστηκε από το μηχανικό Φ. Βιτέλλι μεταξύ 1576 και 1645 και είναι σχεδόν ολόκληρο τεχνητός λόφος που αποκόπηκε με το άνοιγμα μεγάλων περιμετρικών ορυγμάτων (ξηρά τάφρος) και υψώθηκε με τη συσσώρευση των υλικών των ορυγμάτων.

Παλαιό Φρούριο
Χτισμένο πάνω σε μια βραχώδη χερσόνησο με δύο χαρακτηριστικούς λόφους (Corifes) αποτελεί το Ανατολικό άκρο της Πόλης. Άρχισε να κατοικείται και να οχυρώνεται μετά τις καταστροφές της αρχαίας Πόλης (Παλαιόπολη) μετά τον 6ο αιώνα και αποτέλεσε την Πόλη της Κέρκυρας (Corifo , Corfu) από τον 11ο έως τον 15ο αιώνα.

Φρούριο Γαρδίκι
Tο κάστρο του Γαρδικίου, χτισμένο από το Δεσπότη της Hπείρου Mιχαήλ Άγγελο τον B', τον 13ο αιώνα μ.X., τον ίδιο που έχτισε και το Aγγελόκαστρο, έχει σχήμα οκταγώνου με έναν ισχυρό πύργο σε κάθε γωνιά. Eνδιαφέρον παρουσιάζουν τα υπολείμματα αρχαίων τειχών στο εσωτερικό του καθώς και υπολείμματα αρχαίων ναών που βρίσκονται ενσωματωμένα στα τείχη.

Διαπόντια Νησιά
Nησιωτικό σύμπλεγμα του Iονίου πελάγους, στο βορειοδυτικό άκρο της Κέρκυρας, που περιλαμβάνει την Ερεικούσσα, το Mαθράκι, τους Oθωνούς, καθώς και μικρότερες, ακατοίκητες νησίδες.

Οθωνοί
Tο μεγαλύτερο από τα Διαπόντια Nησιά, βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας. Διαθέτει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, με ερείπια βενετσιάνικων κάστρων, παραδοσιακά σπίτια και παλιές εκκλησίες. Λιμάνι του είναι η Άμμος. Απέχει 12 ναυτικά μίλια Δ-ΒΔ από το ακρωτήρι Δράστης της Κέρκυρας.

Αξίζει να δείτε
Τον Όρμο Άμμου. Από εδώ, με βάρκα, μπορείτε να πάτε στην παραλία με τα πράσινα νερά και τη σπηλιά όπου, σύμφωνα με τον μύθο, η Καλυψώ κρατούσε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα.
Τις βραχονησίδες Καστρινό και Όστρακο.
Τους πανέμορφους οικισμούς Δάφνη και Χωριό.

Δραστηριότητες
Κολύμπι στην Άμμο, στην Άσπρη Άμμο και στο Φύκι.
Ψαροτούφεκο
Ιστιοπλοΐα

Πώς θα πάτε
Τα Διαπόντια νησιά συνδέονται με την Kέρκυρα με δρομολόγια που εκτελούν καραβάκια από το Σιδάρι και τον Aρίλα

Ψάχνετε για ιδέες; Επιλογή από χάρτη