Δρομολόγια πλοίων και ακτοπλοικά για Αμοργό, συνδέσεις απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goferry.gr!
Η Αμοργός είναι το νησί του «The Big Blue» (εδώ γυρίστηκε η ομώνυμη ταινία) και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων. Τα βουνά της, οι εντυπωσιακές βραχοπλαγιές της, οι βουνοπλαγιές όπου καλλιεργούνται φυτά, οι απόκρημνες ακτές της στη νότια πλευρά και οι γραφικοί όρμοι με τις πανέμορφες παραλίες συνθέτουν το τοπίο της Αμοργού.
Μπορώ να κλείσω online τα ακτοπλοικά μου εισιτήρια για Αμοργό;
- Εφόσον έχουν αναρτηθεί τα δρομολόγια των ναυτιλιακών εταιρειών είναι εύκολο να κάνετε τη κράτηση των εισιτηρίων για Αμοργό
Είναι οικονομικά φτηνότερα να αγοράσω τα εισιτήρια για Αμοργό με επιστροφή;
- Οι περισσότερες ακτοπλοικές εταιρείες προσφέρουν έκπτωση στο ναύλο επιστροφής (Retour) από Αμοργό εφόσον όμως η κράτηση γίνει ταυτόχρονα με το πήγαινε (allé)
Αν το παιδί μου ταξιδέψει μαζί θα πληρώσει ολόκληρο το ναύλο;
- Συνήθως τα παιδιά απο 3 έως 12 χρονών έχουν έκπτωση 50% στα ακτοπλοικά εισιτήρια για Αμοργό
- Επίσης τα βρέφη έως 2 ετών ταξιδεύουν χωρίς χρέωση
Σημ.: Εφαρμόζεται διαφορετική πολιτική χρεώσεων για τα ταχύπλοα και για διαμονή σε διακεκριμένες θέσεις και καμπίνες
Με συμφέρει να πάρω μαζί το αυτοκίνητο στην Αμοργό;
- Αν ταξιδεύετε για ημερήσια επίσκεψη στην Αμοργό σας συνιστούμε να απαρνηθείτε το ΙΧ σας και να χρησιμοποιήσετε τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή ταξί ή ακόμα και να νοικιάσετε αυτοκίνητο στο νησί
- Για πολυήμερες διακοπές το αυτοκίνητο σας θα κάνει απόσβεση της αξίας του ακτοπλοικού σας εισιτηρίου για Αμοργό
- Ο ναύλος των ΙΧ οχημάτων συνήθως είναι λίγο περισσότερος απο διπλάσιος του οικονομικού ναύλου χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό
Το νησί της Αμοργού τα τελευταία χρόνια πολλοί τουρίστες και Αθηναίοι τον επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τα ακτοπλοικά εισιτήρια για Αμοργό είναι αρκετά φθηνά, το οποίο βεβαια εξαρτάται από τον τύπο του πλοίου που θα επιλέξετε.
Αναζητήστε οικονομικούς ναύλους για Αμοργό και αγοράστε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια απο τη goFerry.gr
Έγκαιρη κράτηση για Αμοργό
Η Αμοργό συνδέεται με τον Πειραιά, τα Μέθανα, το Αγκίστρι και το Πόρο με καθημερινές αναχωρήσεις και τακτά δρομολόγια. Ως δημοφιλής προορισμός, ενδέχεται κάποιες αναχωρήσεις να είναι πλήρεις και να μην υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου ειδικά αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό σας.
Σας προτείνουμε να κάνετε έγκαιρη κράτηση για Αμοργό πριν βρεθείτε προ εκπλήξεων!
Τι να δείτε στην Αμοργό
Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στην Αμοργό ανάγονται στην 5η χιλιετία π.Χ. Κατά την αρχαιότητα εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο του κυκλαδικού και του μυκηναϊκού πολιτισμού με πιο γνωστά κέντρα τις πόλεις Αιγιάλη, Μινώα και Αρκεσίνη. Έλαβε μέρος στους Περσικούς πολέμους, με ενεργή παρουσία στην ναυμαχία της Σαλαμίνας. Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες χρησιμοποίησαν την Αμοργό ως τόπο εξορίας, ενώ κατά τους βυζαντινούς και μεσαιωνικούς χρόνους οι κάτοικοί της κατέφυγαν και οχυρώθηκαν στο κάστρο της Χώρας και στο Καστρί της Κάτω Μεριάς για να προστατευτούν από τις επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών.
Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, κατά τη βυζαντινή περίοδο, το 1088, ιδρύθηκε και το σημαντικότερο μνημείο του νησιού, το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, από τον αυτοκράτορα Αλέξιο. Μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς, το 1829, η Μονή ίδρυσε με δικά της έξοδα το πρώτο ελληνικό σχολείο.
Αμοργός - εκκλησίες
Αξιόλογες εκκλησίες του νησιού είναι η Παναγία η Πανωχωριανή στη Λαγκάδα, η Παναγία Καταπολιανή στα Κατάπολα και οι Άγιοι Ανάργυροι στα Θολάρια. Επίσης, οι μεταβυζαντινές εκκλησίες της Κεράς Λεούσας, του Αγίου Θαλελαίου, του Αγίου Θωμά και του Σταυρού, που βρίσκονται στη Χώρα καθώς και οι Άγιοι Ανάργυροι και η Ευαγγελίστρια που βρίσκονται στα Κατάπολα.
Αμοργός - Moναστήρια
Η Αμοργός είναι γεμάτη μοναστήρια, όμως η Μονή που έχει ταυτιστεί με την εικόνα του νησιού είναι η Μονή της Χοζοβιώτισσας, που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Βρίσκεται κοντά στη Χώρα σε μια απόκρημνη περιοχή πάνω από τη θάλασσα. Οι Αμοργιανοί θεωρούν την Παναγία τη Χοζοβιώτισσα προστάτιδα του νησιού και τιμούν τη γιορτή της με μεγάλο πανηγύρι και κατανυκτική περιφορά της εικόνας της στα γύρω χωριά.
Η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, προστάτιδας της Αμοργού, με το κατάλευκο χρώμα της να δεσπόζει πάνω από το απέραντο γαλάζιο, μένει χαραγμένη ανεξίτηλα στη μνήμη όσων την έχουν επισκεφθεί. Χτισμένη πάνω και ανάμεσα σε βράχια, έχει μήκος 40 και πλάτος 5 μέτρα και είναι ορατή μόνο από το πέλαγος.
Πιθανότερη ημερομηνία θεμελίωσή της θεωρείται το 1017 και επειδή ανακαινίσθηκε επί του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου του Α’ Κομνηνού (1081- 1118), θεωρείται ως έτος ίδρυσης το 1088. Το όνομα της Μονής προέρχεται από παραφθορά του ονόματος της πόλης Χοζιβά ή Κοζιβά στους Αγίους Τόπους, σημερινή περιοχή "Wadi Qilt" της Παλαιστίνης, απ’ όπου προήλθε και η εικόνα της Παναγίας.
Ανεβαίνοντας 350 σκαλοπάτια, ο επισκέπτης φτάνει στη Μονή που περιλαμβάνει οκτώ ορόφους συνδεόμενους μεταξύ τους με στενές πέτρινες σκάλες σκαλισμένες πάνω στο βράχο. Δυο ενεπίγραφες εικόνες της Παναγίας και ένα εξαπτέρυγο από την εποχή του Αλέξιου Α’ Κομνηνού βρίσκονται μέσα στη Μονή, ενώ σημαντικά κειμήλια που χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 19ο αιώνα, όπως χειρόγραφα, Ευαγγέλια, άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη εκτίθενται στο μουσείο της.
Ο εσωτερικός χώρος, με πολλές καμάρες και τόξα κτισμένα με πέτρες ή πωρόλιθο από τη Μήλο, θυμίζει λαβύρινθο. Οι οροφές και τα πατώματα στηρίζονται με ξύλινα δοκάρια και ξυλοδεσιές. Τα κελιά των μοναχών, σφηνωμένα όλα μέσα στο βράχο, αποτελούν μοναδικό δείγμα λειτουργικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, η Μονή οφείλει την ίδρυσή της στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που στάλθηκε στο νησί από μια πιστή καταγόμενη από το Χόζοβο της Μικράς Ασίας. Κατά άλλη εκδοχή, δημιουργήθηκε αρχικά τον 9ο αι. από μοναχούς της Παλαιστίνης και ανακαινίσθηκε αργότερα από τον Αλέξιο Κομνηνό. Η Μονή εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου.
Άλλα μοναστήρια της Αμοργού είναι η μονή Αγ. Γεωργίου του Βαλσαμίτη, με το αγίασμα, κτισμένη πάνω σε αρχαίο ιερό και η μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.
Αμοργός - Παραλίες
Οι παραλίες της Αμοργού είναι μικρές σε έκταση, αλλά με διάφανα νερά και εντυπωσιακό βυθό. Οι κυριότερες είναι:
- Αγία Άννα – Πεντακάθαρη παραλία με άμμο, χαλίκια και βράχους και διάφανα νερά.
- Άγιος Παντελεήμων – Μικρή παραλία όπου μπορεί να πάει κανείς αν πάρει καϊκι από τα Κατάπολα ή αν ακολουθήσει το μονοπάτι που ξεκινάει από το Ξυλοκερατίδι.
- Άγιος Παύλος – Παραλία με βότσαλο όπου μπορεί να πάει κάποιος με λεωφορείο.
- Παραλία Αιγιάλης – Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Είναι αμμώδης με πολύ καθαρά νερά.
- Παραλία Λεβρωσού – Βρίσκεται κοντά στην παραλία της Αιγιάλης και μπορείτε να πάτε εκεί είτε με τα πόδια, μέσω ενός μονοπατιού που αρχίζει από το τέλος της παραλίας της Αιγιάλης, είτε να πάρετε τα καραβάκια που ξεκινάνε από το λιμάνι.
- Ψιλή άμμος – Μια μικρή παραλία μετά από αυτή του Λεβρώσου, όπου μπορεί να πάει κανείς είτε από μονοπάτι είτε με καΐκι.
- Χάλαρα – Μια πολύ όμορφη σχετικά απομονωμένη παραλία με βότσαλο και άμμο, μήκους 200 μέτρων. Βρίσκεται στη νότια πλευρά της Αμοργού και μπορεί να πάει κανείς εκεί μέσω ενός μονοπατιού το οποίο δεν είναι και πολύ γνωστό. Ιδανική για ψαροντούφεκο.
- Μαλτέζι – Παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, βορειοδυτικά του λιμανιού των Καταπόλων. Πρόκειται για μια απάνεμη αμμουδιά με ψιλή άμμο, όπου μπορεί να πάει κανείς με καΐκια από τα Κατάπολα ή με τα πόδια.
Άλλες όμορφες παραλίες στην Αμοργό είναι οι παρακάτω: Ο Χόχλακας, η Καλοταρίτισσα, ο Μούρος, η Μαύρη Μύτη, το Κάτω Κρωτήρι, οι Πλάκες, οι Άγιοι Σαράντα και στα κοντινά νησάκια Νικουριά και Γραμβούσα.
Παραδοσιακή κουζίνα - Αμοργός
Η αμοργιανή κουζίνα θα ενθουσιάσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, περιλαμβάνοντας, εκτός από το περίφημο πατατάτο (κατσικάκι μαγειρεμένο με τομάτα και μυρωδικά), το ξυδάτο (που μοιάζει με τον πατσά), το κοφτό (αρνί γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά), τα γιαπράκια (λαχανοντολμάδες), τους καλόγηρους (μελιτζάνες µε κρέας και τυρί) και ολόφρεσκα ψάρια, με τη συνοδεία του εξαιρετικού λευκού ή μαύρου ντόπιου κρασιού. Στις γιορτές, σερβίρονται το παραδοσιακό παστέλι πάνω σε φύλλα λεμονιάς, καθώς και τα ξεροτήγανα (δίπλες), που συνοδεύονται με ψημένη ρακή.
Παραδοσιακά προϊόντα - Αμοργός
Από τα τοπικά προϊόντα ξεχωρίζουν το κεφαλοτύρι, η μυζήθρα και το αρωματικό μέλι, καθώς και η φάβα ή «μαγείρεμα», όπως λέγεται από τους ντόπιους και είναι φημισμένη για τη νοστιμιά της. Στα παραδοσιακά ποτά της Αμοργού περιλαμβάνεται το ρακόµελο και η ψημένη ρακή, ένα ηδύποτο με ρακή, μέλι και βότανα. Δεν πρέπει να φύγετε από το νησί χωρίς να δοκιμάσετε το παστέλι, τα πιταρίδια (χυλοπίτες), τα ντόπια παξιμάδια και τις ντόπιες τυρόπιτες και χορτόπιτες.
Αξιοθέατα - Αμοργός
Ένας περίπατος στην πόλη θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα κυριότερα αξιοθέατα. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη:
Στο Κάστρο, χτισμένο τον 13ο αι. από τον Ιερεμία Γκίζι στην κορυφή βράχου, στο ψηλότερο σημείο της Χώρας. Σώζονται τμήματα του τείχους με πολεμίστρες. Στην είσοδο βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ενώ πολύ κοντά η εκκλησία της Κερά Λεούσας.
Στην εκκλησία του Αγίου Φανουρίου, τη μικρότερη εκκλησία στην Ελλάδα, στην οποία χωράνε μόλις τρεις άνθρωποι.
Στη βυζαντινή εκκλησία της Κέρα-Δέουσας, κάτω από το κάστρο.
Στην πλατεία του Δημαρχείου.
Στην εκκλησία της Παναγίας (μητρόπολη), αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, και στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο.
Στις μεταβυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Θωμά, του Αγίου Θαλελαίου και τουΣταυρού.
Στη δισυπόστατη εκκλησία της Μεταμόρφωσης και του Αγίου Στεφάνου, μετόχι της Μονής της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και τις εκκλησίες της Ζωοδόχου Πηγής, τωνΤριών Ιεραρχών και των Αγίων Πάντων.
Στον Πύργο του Γαβρά, πιθανώς του 16ου αι., ένα όμορφο αρχοντικό βενετσιάνικου ρυθμού, που στεγάζει την Αρχαιολογική Συλλογή.
Στο κτίριο του Γυμνασίου (1829), που υπήρξε το πρώτο γυμνάσιο που ιδρύθηκε (με δαπάνη της Μονής της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας) στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση του 1821.
Στον Κάτω Λάκκο, τη μεσαιωνική στέρνα.
Στους ανεμόμυλους.
Στα λείψανα ελληνιστικών πύργων, στις θέσεις «Τερλάκι» και «Ρίχτι».
Στη βυζαντινή Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, 2,5 χλμ. ΒΑ (στη συνέχεια μονοπάτι). Το μοναδικό αυτό δημιούργημα της αιγαιοπελαγίτικης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής δεσπόζει σε επιβλητική πλαγιά, ύψους 300 μ., πάνω από τη θάλασσα. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η μονή ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ τον Κομνηνό το 1088, όταν έφτασε εδώ με θαυματουργό τρόπο η εικόνα της Παναγίας, την οποία είχε στείλει την περίοδο της Εικονομαχίας μια γυναίκα από το Χόζοβο της Παλαιστίνης. Κατά μια άλλη εκδοχή, η Μονή ιδρύθηκε τον 9ο αι. από μοναχούς της Παλαιστίνης και ανακαινίστηκε αργότερα από τον αυτοκράτορα Αλέξιο τον Α’. Στο σκευοφυλάκιο της Μονής, εκτός από την εικόνα της Παναγίας (που θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και τιμάται στις 21 Νοεμβρίου), φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια.
Στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, πάνω από τη Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.
Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη, 4,5 χλμ. ΝΔ.
Στα ερείπια βενετσιάνικου πύργου, πάνω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Κάστρο Αμοργού
Πάνω σε βράχο, στη μέση του οικισμού της Χώρας, δεσπόζει το Κάστρο που έχτισε το 13ο αιώνα ο Ιερεμίας Γκίζι, από το οποίο σήμερα σώζεται το τείχος με τις πολεμίστρες. Στη Χώρα βρίσκεται επίσης ο βενετσιάνικος Πύργος του Γαβρά, του 16ου αιώνα, ενώ ο Κάτω Λάκκος είναι η μεσαιωνική στέρνα που ύδρευε τη Χώρα.
Αμοργός - Φαράγγι Αρακλού
Στην περιοχή της Αιγιάλης Αμοργού σχηματίζεται ένα εντυπωσιακό φαράγγι που δημιουργείται από τον χείμαρρο Αρακλό. Μπορείτε να διασχίσετε το φαράγγι ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό Λαγκάδα. Μια ξύλινη πινακίδα σηματοδοτεί την είσοδο στο φαράγγι, ενώ πάνω από το φαράγγι βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Στο φαράγγι υπάρχει μια διακλάδωση μονοπατιών: το αριστερό οδηγεί στον Όρμο της Αιγιάλης και το δεξί στο χωριό Θολάρια.
Το χειμώνα στο φαράγγι σχηματίζονται μικροί καταρράκτες, όμως πριν επιχειρήσετε να τους ανακαλύψετε, είναι καλό να ρωτήσετε στο χωριό για την κατάσταση του μονοπατιού.
Μονοπάτια - Αμοργός
Η ιδιαίτερη μορφολογία της Αμοργού προσφέρεται για ορεινές πεζοπορίες. Σήμερα, έχουν χαρτογραφηθεί και σηματοδοτηθεί 7 κύρια μονοπάτια, με στόχο τη γνωριμία του επισκέπτη με τους πιο εντυπωσιακούς θησαυρούς του νησιού.
1. Διαδρομή «Παλιά Στράτα»
Χώρα-Μονή Χοζοβιώτισσας-Κάψαλα-Ασφοντηλίτης-Ποταμός-Όρμος Αιγιάλης. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4 ώρες και 15 λεπτά. Ξεκινά από τον ιστορικό οικισμό της Χώρας, συναντά την επιβλητική Μονή Χοζοβιώτισσας και συνεχίζεται προς τα Κάψαλα, όπου συναντά κανείς την Παναγία τη Θεοσκέπαστη και αμέσως μετά το βυζαντινό μονύδριο του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Ακολουθεί η θέση «Ξενοδοχείο», με τα ερείπια παλαιού ξενώνα μεσαιωνικών καταβολών, σταθμός των οδοιπόρων της παλιάς στράτας. Στη συνέχεια η διαδρομή οδηγεί στον Ασφοντηλίτη (2 ώρες και 20 λεπτά από Χώρα) με τον παλιό αγροτικό οικισμό, τα πηγάδια, τις βραχογραφίες και το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου που είναι μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική νότα. Η διαδρομή συνεχίζει προς Όξω Μεριά, όπου συναντάται με το εκκλησάκι του Αγ. Μάμα και τελικά μέσα από τον Άνω Ποταμό κατηφορίζει προς τον Όρμο της Αιγιάλης. Πρόκειται για πανέμορφη διαδρομή που αποζημιώνει με το παραπάνω τον περιπατητή.
2. Διαδρομή «Φωτοδότης»
Χώρα- Μηλιές-Αγ.Ειρήνη- Κατάπολα, με διάρκεια 55 λεπτά. Αρχίζει από τα βορεινό μέρος της Χώρας, όπου βρίσκεται το λιθόστρωτο που κατηφορίζει σκαλωτό, παράλληλα προς το βαθύ ρέμα, το Κάτω Φυλλάδι. Λίγο πιο κάτω και απέναντι βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγίας της Φιδοποταμιανής και αμέσως μετά ο περιπατητής αντικρίζει το δεύτερο ξωκλήσι, του Ταξιάρχη. Στη συνέχεια, διασχίζοντας την περιοχή «Φονιάς», φθάνουμε στις Μηλιές, όπου υπάρχει το παλιό τσουκαλάδικο. Η διαδρομή συνεχίζεται μέσα από τον ελαιώνα του Γιαλυνά προς την Αγ. Ειρήνη και καταλήγει στα Κατάπολα.
3. Διαδρομή «Ιτώνια»
Λεύκες (Αγ. Θέκλα)-Άγιοι Σαράντα-Καμάρι-Καστρί (αρχαία Αρκεσίνη)-Βρούτση-Ραχούλα-Αρκεσίνη(Πύργος Αγ. Τριάδας), με συνολική διάρκεια 3 ώρες και 10 λεπτά. Ο περιηγητής ακολουθεί ταυτόχρονα μια πολιτιστική διαδρομή 4.000 ετών, καθώς το μονοπάτι συνδέει τις δύο αρχαίες πόλεις Μινώα και Αρκεσίνη, η δε ονομασία του μονοπατιού παραπέμπει στην αγροτική γιορτή προς τιμή της Αθηνάς Ιτωνίας. Σημαντικά και ωραία σημεία είναι ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μινώας, της αρχαίας Αρκεσίνης (Καστρί), η Ραχούλα και ο Πύργος της Αγίας Τριάδας, φαράγγια και αμμουδιές (Φοινικιές- Αγ.Σαράντα -Τυροκόμο), και ξωκλήσια (Αγ.Θέκλα - Αγ.Σαράντα -Αγ.Νικόλαος στο Καμάρι) με βυζαντινές νωπογραφίες (frescos).
4. Διαδρομή «Μελανία»
Όρμος Αιγιάλης-Λαγκάδα-Στρούμπος-Παναγία Επανωχωριανή- Θολάρια, με διάρκεια 2 ώρες και 5 λεπτά. Διαδρομή 4,5 χλμ. με μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον και υπέροχη θέα προς τον όρμο της Αιγιάλης. Στην περιοχή της Λαγκάδας θα θαυμάσετε τους παλιούς ανεμόμυλους, το φαράγγι του Αρακλού και την εκκλησία της Παναγίας της Επανωχωριανής. Στο ύψωμα Βίγλα, κοντά στα Θολάρια, ήταν η ακρόπολη της αρχαίας Αιγιάλης, όπου σήμερα σώζονται ερείπια του τείχους, βάσεις αγαλμάτων και τάφοι της πρωτοκυκλαδικής και μεσοκυκλαδικής εποχής.
5. Διαδρομή «Παν»
Λαγκάδα- Άγιος Ιωάννης -Σταυρός-Κρίκελος, με διάρκεια 1 ώρα και 40 λεπτά. Εντυπωσιακή διαδρομή άγριας ομορφιάς, πάνω από γκρεμούς, με λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στο βυζαντινό μοναστήρι του Ιωάννη του Θεολόγου και βορειότερα στο ξωκλήσι του Σταυρού, πάνω από το παλιό μεταλλείο βωξίτη. Η διαδρομή, συνολικού μήκους 6,5 χλμ., καταλήγει στο ψηλότερο σημείο της Αμοργού (821 μ.), στο όρος Κρίκελος ή Κρούκελος, απ’ όπου η θέα αγκαλιάζει όλο το νησί και χάνεται στο γαλάζιο του Αιγαίου. Η περιοχή περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.
6. Διαδρομή «Βαλσαμίτης»
Κατάπολα-Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης-Αγία Μαρίνα- Μινώα. Διαδρομή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, που περνά από το μετόχι του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη και καταλήγει στην αρχαία Μινώα, σε λόφο πάνω από το λιμάνι, σε 1 ώρα και 50 λεπτά. Σήμερα σώζονται τμήματα του τείχους της πόλης, του σταδίου, του γυμνασίου και του ναού του Διονύσου. Στον ίδιο λόφο, δείγματα οικισμού ανάγουν την παρουσία του ανθρώπου στην Αμοργό, στο 4000 π.Χ. Στην περιοχή βρέθηκε νεκροταφείο της πρωτοκυκλαδικής εποχής, καθώς και θολωτός μυκηναϊκός τάφος.
7. Διαδρομή «Ευαγγελίστρια»
Ξυλοκερατίδι (Κατάπολα)- Νερά- Βίγλα-Περιστεριά- Ευαγγελίστρια, με διάρκεια 50 λεπτά. Πρόκειται για κυκλική διαδρομή που περνά από το νεκροταφείο των Καταπόλων και συνεχίζει προς τα Νερά, όπου υπάρχει αρχαία πηγή. Κοντά, βρίσκεται και το εκκλησάκι των Αγ. Θεοδώρων. Το μονοπάτι προχωρεί ανερχόμενο προς την Περιστεριά, αφήνοντας δεξιά τη Βίγλα, όπου έχει εντοπισθεί σημαντική πρωτοκυκλαδική εγκατάσταση. Η διαδρομή καταλήγει στο ναΐσκο της Ευαγγελίστριας, μνημείο πρώιμων βυζαντινών καταβολών με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Όλη η διαδρομή έχει καταπληκτική θέα προς το φυσικό λιμάνι των Καταπόλων και τα γύρω νησιά.
Αμοργός - Μουσεία - Πύργος Γαβρά
Ο Πύργος του Γαβρά βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας και είναι ένα κτίσμα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, του 16ου αιώνα. Σήμερα, ο πύργος αυτός λειτουργεί ως μουσείο στο οποίο μπορείτε να δείτε ευρήματα από ανασκαφές στην γύρω περιοχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρχαία γλυπτά και οι επιγραφές.
Αμοργός- Αρχαιολογικοί χώροι
Κατά την αρχαιότητσα, στα ανατολικά παράλια της Αμοργού, αναπτύχθηκαν τρεις πόλεις που η καθεμία είχε το δικό της πολίτευμα και νόμισμα.Οι τρεις αυτές αρχαίες πόλεις άκμασαν κατά τους ιστορικούς χρόνους και είχαν μεγάλη εμπορική και ναυτική δύναμη.
Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Κάτω Μεριάς σώζονται τα ερείπια της αρχαίας Αρκεσίνης, ο Πύργος της Αγίας Τριάδας, μνημείο της ελληνιστικής περιόδου χτισμένο τον 4ο π.Χ. αιώνα και ο προϊστορικός οικισμός της Μαρκιανής.
Η Μινώα, που βρισκόταν στο κέντρο της βόρειας πλευράς του νησιού κοντά στα Κατάπολα, θα μπορούσε να θεωρηθεί αποικία Κρητών. Σήμερα σε βουνό πάνω από το λιμάνι των Καταπόλων με εκπληκτική θέα, βρίσκονται τα ερείπια από το Στάδιο και το Γυμνάσιο της αρχαίας πόλης, καθώς και από το ναό του Διονύσου.
Η Αιγιάλη ή Μελανία - βρισκόταν στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού κοντά στις τοποθεσίες Θολάρια και Στρούμβος. Σήμερα, στο ύψωμα Βίγλα, κοντά στα Θολάρια, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Αιγιάλης, όπου σώζονται ερείπια του τείχους, βάσεις αγαλμάτων κ.α.
Δραστηριότητες & Αθλήματα στην Αμοργό
Ιππασία.
Πεζοπορία και ορειβασία (υπάρχουν πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια και το νησί είναι από τα πιο οργανωμένα κυκλαδονήσια για τρέκινγκ).
Ορειβασία.
Κολύμπι στην Aγία Άννα, στον όρμο της Aιγιάλης, στη Λεβρωσό, στην Ψιλή Άμμο, στο Xόχλακα, στα Xάλαρα, στις παραλίες της Kαλοταρίτισσας, του Mούρου, της Mαύρης Mύτης, καθώς και στο Αμμούδι, στο Kάτω Kρωτήρι, στον Κάτω Κάμπο, στον Μεγάλο Ρούκουνα, στον Άγιο Παντελεήμονα, στο Mαρτέζι, στις Πλάκες και στην αμμουδιά της Νικουριάς.
Επίσκεψη σε κοντινά νησάκια. Στα ΝΔ, το νησάκι Άνυδρος (Αμοργοπούλα). Λίγο έξω από τον όρμο της Αιγιάλης, το νησάκι Νικουριά (υψόμετρο 365 μ.), με το εκκλησάκι της Παναγίας της Νικουριανής και λείψανα εγκατάστασης ιστορικών χρόνων. ΝΔ της Νικουριάς, η νησίδα Άτιμο. Απέναντι από τον όρμο της Καλοταρίτισσας, η Γραμβούσσα, με πολύ όμορφη παραλία, και η Ψαλίδα. Απέναντι από το ακρωτήρι Τουρλίδα (Τρούλλη), η Πεταλίδα. Κάτω από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας και σε μικρή απόσταση από τις ακτές, οι βραχονησίδες Μικρό και Μεγάλο Βιόκαστρο.