Δρομολόγια πλοίων και ακτοπλοϊκά για Ίο απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goferry.gr!
Μπορώ να κλείσω online τα ακτοπλοικά μου εισιτήρια για Ίο;
- Εφόσον έχουν αναρτηθεί τα δρομολόγια των ναυτιλιακών εταιρειών είναι εύκολο να κάνετε τη κράτηση των εισιτηρίων για Ίο
Είναι οικονομικά φτηνότερα να αγοράσω τα εισιτήρια για Ίο με επιστροφή;
- Οι περισσότερες ακτοπλοικές εταιρείες προσφέρουν έκπτωση στο ναύλο επιστροφής (Retour) από Ίο εφόσον όμως η κράτηση γίνει ταυτόχρονα με το πήγαινε (allé)
Αν το παιδί μου ταξιδέψει μαζί θα πληρώσει ολόκληρο το ναύλο;
- Συνήθως τα παιδιά απο 3 έως 12 χρονών έχουν έκπτωση 50% στα ακτοπλοικά εισιτήρια για Ίο
- Επίσης τα βρέφη έως 2 ετών ταξιδεύουν χωρίς χρέωση
Σημ.: Εφαρμόζεται διαφορετική πολιτική χρεώσεων για τα ταχύπλοα και για διαμονή σε διακεκριμένες θέσεις και καμπίνες
Με συμφέρει να πάρω μαζί το αυτοκίνητο στην Ίο;
- Αν ταξιδεύετε για ημερήσια επίσκεψη στην Ίο σας συνιστούμε να απαρνηθείτε το ΙΧ σας και να χρησιμοποιήσετε τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή ταξί ή ακόμα και να νοικιάσετε αυτοκίνητο στο νησί
- Για πολυήμερες διακοπές το αυτοκίνητο σας θα κάνει απόσβεση της αξίας του ακτοπλοικού σας εισιτηρίου για Ίο
- Ο ναύλος των ΙΧ οχημάτων συνήθως είναι λίγο περισσότερος απο διπλάσιος του οικονομικού ναύλου χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό
Το νησί της Ίου, τα τελευταία χρόνια, πολλοί τουρίστες και Αθηναίοι τον επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τα ακτοπλοικά εισιτήρια για Ίο είναι αρκετά φθηνά, το οποίο βεβαια εξαρτάται από τον τύπο του πλοίου που θα επιλέξετε.
Αναζητήστε οικονομικούς ναύλους για Ίο και αγοράστε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια απο τη goFerry.gr
Έγκαιρη κράτηση για Ίο
Η Ίος συνδέεται με τον Πειραιά, τη Σαντορίνη, τη Μήλο και τη Σίφνο με καθημερινές αναχωρήσεις και τακτά δρομολόγια. Ως δημοφιλής προορισμός, ενδέχεται κάποιες αναχωρήσεις να είναι πλήρεις και να μην υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου ειδικά αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό σας.
Σας προτείνουμε να κάνετε έγκαιρη κράτηση για Ίο πριν βρεθείτε προ εκπλήξεων!
Δρομολόγια πλοίων για Ίο
Δρομολόγια πλοίων για Ίο
- Από τις πύλες Ε6, Ε7, Ε9 και Ε10 του λιμανιού του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά πλοία για Ίο.
- Τα δρομολόγια πλοίων για Ίο εκτελούνται μόνο την καλοκαιρινή περίοδο με ανοικτού τύπου φέρυ και εξυπηρετούν επιβάτες με οχήματα.
- Το νησί της Ίου συνδέεται και με άλλους προορισμούς, όπως με το Αγκίστρι, τα Μέθανα και το Πόρο.
Συμπληρώστε ημερομηνία και δείτε όλα τα δρομολόγια για Ίο.
Με τη goFerry.gr μπορείτε να συνδεθείτε online με τις ναυτιλιακές εταιρείες, να βρείτε τα επιθυμητά δρομολόγια και να κάνετε άμεσα τη κράτηση του εισιτηρίου σας.
Σημείωση: Κάθε χρόνο και ανάλογα με την περίοδο, ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες ή λιγότερες συνδέσεις για Ίο. Συνήθως οι μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες ανακοινώνουν τα ετήσια δρομολόγιά τους μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου ενώ οι υπόλοιπες μετά τον Απρίλιο!
Πλοίο για Ίο
Που βρίσκεται η Ίος
- Στο σύμπλεγμα νησιών των Κυκλάδων
Από που μπορώ να πάω με πλοίο στην Ίο;
- Πειραιά
- Ραφήνα
- Σαντορίνη
- Μήλος
- Σίφνος
Ποια είναι η διάρκεια του δρομολογίου;
- Περίπου 9 ώρες ώρες απο Πειραιά, ανάλογα τον τύπο πλοίου θα επιλέξετε
- 5.5 ώρες από Ραφήνα
- 40 λεπτά από Σαντορίνη
- Περίπου 4 ώρες από Μήλο
- 5.5 ώρες από Σίφνο
Υπάρχει επιλογή κατηγορίας θέσεων στο πλοίο;
Συνήθως τα πλοία προσφέρουν αρκετές επιλογές διαμονής (ανάλογα του τύπου του πλοίου) ώστε να το ταξίδι σας να είναι άνετο κι ελκυστικό.
- Αναπαυτικές καρέκλες οικονομικής θέσης στο ανοικτό κατάστρωμα
- Αριθμημένα ανακλυνόμενα καθίσματα αεροπορικού τύπου
- Σαλόνι διακεκριμένης θέσης
- Business κατηγορία συνήθως στον υψηλότερο όροφο
- Εξωτερικές/εσωτερικές καμπίνες
Στην επόμενη σελίδα θα βρείτε ανάλυση του κάθε τύπου θέσης/διαμονής και φωτογραφίες ώστε να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες του ταξιδιού αλλά και στον προϋπολογισμό σας!
Πόσο θα πληρώσω το εισιτήριο για Ίο;
- 50 Ευρώ με συμβατικό πλοίο (Πειραιάς)
- 75 Ευρώ με ταχύπλοο (Πειραιάς)
- 90 Ευρώ με ταχύπλοο (Ραφήνα)
Σε ποια πύλη του Πειραιά θα επιβιβαστώ για Ίο;
- Στις πύλες Ε6, Ε7, Ε9 και Ε10 (στοιχεία απο 2017)
Μπορώ να πάρω το αυτοκίνητό μου στο πλοίο για Ίο;
- Τα συμβατικά πλοία προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα με επιπλέον κόστος
Μετακινήσεις στην Ίο
Η Ίος συνδέεται καθημερινά από το λιμάνι της Αθήνας/ Πειραιά και συχνά από το λιμάνι της Ραφήνας (Αθήνα). Τα πλοία συνδέουν επίσης την Ίο με άλλα νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Νάξος, η Πάρος και η Κρήτη.
Το λιμάνι της Ίου
- Το κύριο λιμάνι του νησιού βρίσκεται στον Γιαλό.
Δημόσια ΚΤΕΛ στην Ίο
- Τα δημόσια λεωφορεία της Ίου εξυπηρετούν τους επισκέπτες με ποικίλα δρομολόγια και οχήματα.
- Υπάρχουν τοπικά λεωφορεία που αναχωρούν από το λιμάνι της Ίου προς τη Χώρα και τη διάσημη παραλία του Μυλοπότα. Τα λεωφορεία είναι διαθέσιμα από τις 08:00 έως τις 24:00 και εκτελούν δρομολόγια κάθε 20 λεπτά.
Οι κύριες κατευθύνσεις του δημόσιου δικτύου λεωφορείων:
- Παραλία Μυλοπότας – Χώρα – Λιμάνι – Τζαμαριά – Κουμπάρα και πίσω
Το λεωφορείο εκτελεί δρομολόγια μία φορά την ώρα από τις 11:00 έως τις 23:00.
- Λιμάνι Ίου – Χώρα – Μυλοπότας – Παραλία Μαγγανάρι και πίσω
Το λεωφορείο εκτελεί δρομολόγια μία φορά την ώρα από τις 11:00 έως τις 23:00.
- Λιμάνι Ίου – Χώρα – Μυλοπότας – Παραλία Αγ. Θεοδότη – Παραλία Ψάθη και πίσω
Το λεωφορείο εκτελεί δρομολόγια μία φορά την ώρα από τις 11:00 έως τις 23:00.
Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν από τον εισπράκτορα του λεωφορείου και η τιμή μπορεί να κυμαίνεται από 1,80 έως 2,50 ευρώ ανά άτομο και ανά διαδρομή.
- Κεντρικός σταθμός στο λιμάνι: Αδαμοπούλου, κοντά στο ξενοδοχείο Ακταίο
- Ο κεντρικός σταθμός στη Χώρα: Κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου
- Τηλ.: +30 2286092015, +30 2286091936
- E-mail: [email protected]
Ταξί στην Ίο
Στην Ίο υπάρχουν 3 ταξί που σας μεταφέρουν οπουδήποτε στο νησί. Η χρέωση για την απόσταση από το λιμάνι στη Χώρα είναι περίπου. 5-8 ευρώ.
Οι σταθμοί ταξί βρίσκονται στη Χώρα στον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων και στο λιμάνι Γιαλός ακριβώς μπροστά από την προβλήτα των ferry boat.
Τα τηλέφωνα των οδηγών ταξί είναι:
Μπουζαλάκος Παναγιώτης: +30 697 703 1708
Μαρία: +30 697 873 4491
Μωραΐτης Κώστας: +30 22860 91745
Νικηφόρος Γεώργιος: +30 22860 61606
Συμβουλή: Τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Ίο έχουν δικό τους minibus και θα σας μεταφέρουν από το ξενοδοχείο στο λιμάνι ή το αντίστροφο. Δοκιμάστε να τους τηλεφωνήσετε για να μάθετε αν αυτή η υπηρεσία είναι διαθέσιμη!
Λίγα λόγια για την Ίο
Η Ίος ή Νιος, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το νησί τους, είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων, με διεθνή φήμη, ιδιαίτερα ανάμεσα στη νεολαία, αφού φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή. Βρίσκεται ανάμεσα στη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Νάξο και είναι γεμάτη όρμους και απέραντες αμμουδιές. Διαθέτει 81,5 χλμ. ακτογραμμής, από τα οποία τα 32 χλμ. είναι αμμουδιές.
Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, η Ίος ήταν πατρίδα της μητέρας του Ομήρου, αλλά και τόπος ταφής του μεγάλου επικού ποιητή. Έχει ανακαλυφθεί πρωτοκυκλαδικός οικισμός στο Σκάρκο κι εγκαταστάσεις των ιστορικών χρόνων. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους (7ος-8ος αι.) ανεγέρθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού το Παλιόκαστρο. Η Ίος ανήκε στους Ενετούς έως το 1537, οπότε καταλήφθηκε από τους Τούρκους μέχρι τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, το 1830. Έχει έκταση 108 τ. χλμ. και πληθυσμό 1.830 κατοίκους.
Δικτυακός τόπος www.ios.gr
Τι να δείτε
Ίος - Eκκλησίες
Στην Ίο υπάρχουν 365 εκκλησίες και ξωκλήσια, χαρακτηριστικό της μεγάλης πίστης των Νιωτών. Μόνο στη Χώρα υπάρχουν 26 μικρές και μεγάλες εκκλησίες. Πολλές δε από αυτές είναι βυζαντινές και είναι επισκέψιμες μετά από συνεννόηση με τους επιτρόπους τους. Οι κυριότερες εκκλησίες της Ίου είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (Μητρόπολη του Νησιού), η Παναγία η Γκρεμιώτισσα (στην κορυφή του λόφου της Χώρας, με μοναδική θέα), η Παναγία η Κουντουτιανή, η Ζωοδόχος Πηγή, η Παναγία – Μετόχι της Μονής Χοζοβιώτισσας της Αμοργού και η μοναδικής αρχιτεκτονικής Αγία Ειρήνη στο Λιμάνι. Επίσης θα ήταν παράληψη για τον επισκέπτη να μην γνωρίσει τα μοναστήρια του Αγίου Ιωάννη του Καλάμου και του Αγίου Ιωάννη του Πύργου.
Αξιοθέατα - Ίος
- Τάφος Ομήρου: Η Ίος περηφανεύεται ότι φιλοξενεί στη γη της τον Τάφο του Μεγίστου των Ποιητών , Ομήρου. Αυτό δε, δεν είναι μόνο προφορική παράδοση, αλλά αποδεικνύεται και από τα κείμενα αρχαίων συγγραφέων (Ηρόδοτος, Παυσανίας, Αλκαίος, Σκύλαξ, Στράβων, Ευστάθιος, Πλίνιος). Επίσης είναι γνωστό ότι από την Ίο καταγόταν η μητέρα του Ομήρου. Ο Τάφος του βρίσκεται στην περιοχή Πλακωτός, στο βόρειο τμήμα της Ίου, στην κορφή ενός λοφίσκου. Η πρόσβαση είναι εύκολη, με αυτοκίνητο και εκεί ο επισκέπτης εκτός από το μνημείο, μπορεί να θαυμάσει και μια εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο και τα γύρω νησιά. Στα σχέδια του Δήμου Ιητών είναι να δημιουργηθεί, στον ίδιο χώρο, μια Ακαδημία Ομηρικών Σπουδών, με παγκόσμια ακτινοβολία.
- Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης»: Το Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» είναι ένα ανοικτό Θέατρο, χτισμένο από ντόπια πέτρα και μάρμαρο και βρίσκεται στην περιοχή Τσουκαλαριά, πολύ κοντά στη Χώρα, στο τέρμα της περιοχής των Ανεμόμυλων. Το Θέατρο είναι ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα που φέρει επίσημα το όνομα του Ποιητή του Αιγαίου, Οδυσσέα Ελύτη. Είναι χωρητικότητας 1.100 θέσεων και εγκαινιάστηκε το 1997 και είναι εύκολα προσβάσιμο είτε με αυτοκίνητο είτε με τα πόδια. Σε αυτό, ο Δήμος Ιητών, διοργανώνει κάθε καλοκαίρι συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Φεστιβάλ «ΟΜΗΡΕΙΑ». Όμως και χωρίς να γίνεται εκδήλωση, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη σε αυτό. Ο επισκέπτης του θα αποζημιωθεί από την εκπληκτική θέα προς τη Χώρα, το Λιμάνι, το Μυλοπότα και τα γύρω νησιά, ενώ θα απολαύσει και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.
- Παλαιόκαστρο: Στην βορειοανατολική πλευρά της Ίου βρίσκεται το βυζαντινό κάστρο «Παλαιόκαστρο». Πρόκειται για κάστρο που είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και χρησιμοποιούνταν από τους Βυζαντινούς για την επιτήρηση των θαλάσσιων οδών από Κων-σταντινούπολη προς Κρήτη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το κάστρο επικοινωνούσε με ο-πτικά σήματα, με φωτιές, με κάστρα στη Νάξο, την Αμοργό και τη Σαντορίνη. Ο χώρος εί-ναι εύκολα προσβάσιμος και ο επισκέπτης πρέπει να πάρει με το αυτοκίνητο ή με το λεωφο-ρείο του ΚΤΕΛ τον δρόμο από Χώρα προς Ψάθη και στον λόφο του Παλαιόκαστρου να α-κολουθήσει το λιθόστρωτο μονοπάτι προς την κορυφή. Εκτός από τα τείχη, τις εγκαταστά-σεις του Κάστρου και την εκκλησία της Παναγίας Παλαιοκαστρίτισσας, μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα προς το Αιγαίο και τα γύρω νησιά (Νάξο, Ηρακλειά, Αμοργό, Δονούσα).
Ποδηλασία στην Ίο
Η Ίος, λόγω του έντονου ανάγλυφου του εδάφους της, είναι ο ιδανικός τόπος για Mountain Bike. Ο επισκέπτης της μπορεί με το ποδήλατό του να περιηγηθεί σε λόφους βουνά και οροπέδια,, ακολουθώντας χωματόδρομους ή και μονοπάτια και να ανακαλύψει μέρη μοναδικής ομορφιάς και απίστευτα τοπία. Επίσης στην Ίο υπάρχει και η δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτου
Ίος - Αξιοθέατα - Ανεμόμυλοι
Στην βορειοανατολική πλευρά της Χώρας της Ίου βρίσκονται οι παραδοσιακοί κυκλαδίτικοι ανεμόμυλοι του νησιού. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Ίος είναι το μόνο νησί των Κυκλάδων που διαθέτει τόσους πολλούς ανεμόμυλους σε μια περιοχή (13 συνολικά). Επισκέψιμοι είναι οι δύο αναπαλαιωμένοι ανεμόμυλοι ιδιοκτησίας του Δήμου Ιητών και ένας ιδιωτικός. Σημειωτέον ότι οι μύλοι αυτοί είναι πλήρως λειτουργικοί.
Ίος - Αξιοθέατα - Ανεμόμυλοι
Στην βορειοανατολική πλευρά της Χώρας της Ίου βρίσκονται οι παραδοσιακοί κυκλαδίτικοι ανεμόμυλοι του νησιού. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Ίος είναι το μόνο νησί των Κυκλάδων που διαθέτει τόσους πολλούς ανεμόμυλους σε μια περιοχή (13 συνολικά). Επισκέψιμοι είναι οι δύο αναπαλαιωμένοι ανεμόμυλοι ιδιοκτησίας του Δήμου Ιητών και ένας ιδιωτικός. Σημειωτέον ότι οι μύλοι αυτοί είναι πλήρως λειτουργικοί.
Αναρρίχηση – Ορεινή Πεζοπορία στην Ίο
Στην Ίο δεν υπάρχει οργανωμένος ορειβατικός όμιλος. Δεδομένου όμως του πλήθους των ορεινών της όγκων, προσφέρεται τόσο για αναρρίχηση όσο και για ορεινή πεζοπορία. Τα ψηλότερα βουνά της είναι ο Πύργος (713 μ.), ο Προφήτης Ηλίας (514 μ.) και το Βουνί (409 μ.). Ειδικά για τον πεζοπόρο, τα βουνά της Ίου διαθέτουν πάρα πολλά μονοπάτια, που του δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσει μια άλλη Ίο, εκείνη που διαθέτει μια ανέγγιχτη ομορφιά. Σημειωτέον ότι υπάρχει και μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα μονοπάτια της Ίου, την οποία μπορεί ο επισκέπτης να προμηθευτεί από τον Δήμο Ιητών. (Πληροφορίες: Δήμος Ιητών, τηλ. 22860 91505.)
Ιστιοπλοϊα στην Ίο
Η Ίος προσφέρει στους ιστιοπλόους τη δυνατότητα, αφενός να προσορμίζονται στο ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι των Κυκλάδων και αφετέρου την ευκαιρία να ανακαλύψουν δεκάδες υπέροχους όρμους και αμμουδιές. Στην Ίο λειτουργεί επίσης παράρτημα του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοϊας Ανοικτής Θάλασσας (Π.Ο.Ι.Α.Θ.), με τέσσερα ιδιόκτητα σκάφη τύπου Όπτιμιστ. Δραστηριοποιείται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο, με μαθήματα ιστιοπλοϊας, από δάσκαλο του Π.Ο.Ι.Α.Θ. για παιδιά ηλικίας 7 – 14 ετών. Πληροφορίες για τα μαθήματα ιστιοπλοϊας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν από τα γραφεία της Τουριστικής Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ίου (Τ.Α.Δ.ΕΠ.Ι.) (Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 22860 91936)
Αρχαιολογικοί Χώροι - Ίος
- Τάφος Ομήρου:
Η Ίος περηφανεύεται ότι φιλοξενεί στη γη της τον Τάφο του Μεγίστου των Ποιητών , Ομήρου. Αυτό δε, δεν είναι μόνο προφορική παράδοση, αλλά αποδεικνύεται και από τα κείμενα αρχαίων συγγραφέων (Ηρόδοτος, Παυσανίας, Αλκαίος, Σκύλαξ, Στράβων, Ευστάθιος, Πλίνιος). Επίσης είναι γνωστό ότι από την Ίο καταγόταν η μητέρα του Ομήρου. Ο Τάφος του βρίσκεται στην περιοχή Πλακωτός, στο βόρειο τμήμα της Ίου, στην κορφή ενός λοφίσκου. Η πρόσβαση είναι εύκολη, με αυτοκίνητο και εκεί ο επισκέπτης εκτός από το μνημείο, μπορεί να θαυμάσει και μια εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο και τα γύρω νησιά. Στα σχέδια του Δήμου Ιητών είναι να δημιουργηθεί, στον ίδιο χώρο, μια Ακαδημία Ομηρικών Σπουδών, μεπαγκόσμια ακτινοβολία.
- Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης»:
Το Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» είναι ένα ανοικτό Θέατρο, χτισμένο από ντόπια πέτρα και μάρμαρο και βρίσκεται στην περιοχή Τσουκαλαριά, πολύ κοντά στη Χώρα, στο τέρμα της περιοχής των Ανεμόμυλων. Το Θέατρο είναι ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα που φέρει επίσημα το όνομα του Ποιητή του Αιγαίου, Οδυσσέα Ελύτη. Είναι χωρητικότητας 1.100 θέσεων και εγκαινιάστηκε το 1997 και είναι εύκολα προσβάσιμο είτε με αυτοκίνητο είτε με τα πόδια. Σε αυτό, ο Δήμος Ιητών, διοργανώνει κάθε καλοκαίρι συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Φεστιβάλ «ΟΜΗΡΕΙΑ». Όμως και χωρίς να γίνεται εκδήλωση, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη σε αυτό. Ο επισκέπτης του θα αποζημιωθεί από την εκπληκτική θέα προς τη Χώρα, το Λιμάνι, το Μυλοπότα και τα γύρω νησιά, ενώ θα απολαύσει και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.
- Παλαιόκαστρο:
Στην βορειοανατολική πλευρά της Ίου βρίσκεται το βυζαντινό κάστρο «Παλαιόκαστρο». Πρόκειται για κάστρο που είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και χρησιμοποιούνταν από τους Βυζαντινούς για την επιτήρηση των θαλάσσιων οδών από Κωνσταντινούπολη προς Κρήτη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το κάστρο επικοινωνούσε με οπτικά σήματα, με φωτιές, με κάστρα στη Νάξο, την Αμοργό και τη Σαντορίνη. Ο χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος και ο επισκέπτης πρέπει να πάρει με το αυτοκίνητο ή με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ τον δρόμο από Χώρα προς Ψάθη και στον λόφο του Παλαιόκαστρου να ακολουθήσει το λιθόστρωτο μονοπάτι προς την κορυφή. Εκτός από τα τείχη, τις εγκαταστάσεις του Κάστρου και την εκκλησία της Παναγίας Παλαιοκαστρίτισσας, μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα προς το Αιγαίο και τα γύρω νησιά (Νάξο, Ηρακλειά, Αμοργό, Δονούσα
- Πρωτοκυκλαδικός Οικισμός Σκάρκου:
Στο βορειοδυτικό τμήμα της Ίου και στον λόφο Σκάρκος έχει ανασκαφεί από την ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ο Πρωτοκυκλαδικός Οικισμός, ο οποίος χρονολογείται από το 2.800 π.Χ. Τα ευρήματα του εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου, είναι σημαντικότατα και δείχνουν μια ανθούσα κοινωνία, με στενές εμπορικές σχέσεις με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων και με έναν εκλεπτυσμένο τρόπο ζωής. Τα σπίτια του οικισμού είναι διώροφα, ενώ υπάρχουν μεταξύ τους δρόμοι πλάτους 2 μ. και πλατείες. Σήμερα ο χώρος του Οικισμού είναι επισκέψιμος μόνο κατόπιν ειδικής άδειας της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ενώ σύντομα αναμένεται να είναι ανοικτός στο ευρύ κοινό.
- Τείχη Αρχαίας Πόλης Ίου:
Στο βορειοδυτικό τμήμα της Χώρας βρίσκονται τα τείχη της Αρχαίας Πόλης της Ίου. Τα τμήματά του που έχουν διασωθεί δείχνουν ότι η Αρχαία Πόλη ήταν προστατευμένη από ισχυρό περιμετρικό τείχος, σχεδόν κυκλώπειων διαστάσεων. Το τείχος είναι εύκολα επισκέψιμο.
Νιώτικη κουζίνα Ιος
Η νιώτικη κουζίνα περιείχε μια ποικιλία φαγητών και γλυκών, φτιαγμένων από τοπικά προϊόντα (σιτάρι, κριθάρι, όσπρια, λαχανικά και γαλακτοκομικά είδη):
Τα τσιμέτια, άνθη κολοκυθιάς με γέμιση ρυζιού,
Το μάτσι, χειροποίητες χυλοπίτες,
Το μερμιτζέλι, χειροποίητο κριθαράκι,
Η σούγλη, μικρές τηγανίτες από αλεύρι, νερό και λάδι,
Το αράντο με τσιαρίδε, είδος σούγλης, και
Η μαζάλη, κρέμα για παιδιά και ηλικιωμένους,ήταν ορισμένα από αυτά.Από το τραπέζι μεγάλων γιορτών της χριστιανοσύνης, των πανηγυριών, του αρραβώνα και του γάμου δεν έλειπε η σούπα από κρέας, σερβιρισμένη με ζυμαρικά, ρεβίθια ή πατάτες.
Επιπλέον, οι τζάρες τα πήλινα δηλαδή δοχεία με το λάδι, τα κιούπια με το παστωμένο κρέας ή τα σύκα, η σαλαμούρα με το τυρί ή τις ελιές ήταν μεταξύ άλλων τα στοιχειώδη αγαθά που δεν έλειπαν σχεδόν από κανένα σπίτι.
Υπήρχε επίσης ποικιλία τοπικών γλυκισμάτων. Στο τραπέζι του γάμου ως επιδόρπιο προσφερόταν η σάρπη, πηχτό γάλα.
Το παραδοσιακό γλύκισμα, συνδυασμένο με μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης, αλλά και τον κύκλο ζωής (αρραβώνας, γάμος, βαφτίσια), ήταν τα παστέλια.
Τα καλασούνια ή καλτσούνια ήταν μυζηθρόπιτες φτιαγμένες από φύλλο, μυζήθρα, μέλι και κανέλα.
Η μοσέντα ή καρπουζόπιτα παρασκευαζόταν από χυμό καρπουζιού, αλεύρι, ζάχαρη, σουσάμι, μέλι και κανέλα. Το γλυκό καρπούζι, από μικρά κομμάτια φλοιού καρπουζιού με μέλι, κανέλα και γαρίφαλλα.
Ο ονομαζόμενος πελτές δεν ήταν άλλος από χυμό κυδωνιού.
Η κολοκυθόπιτα: μικρά κομμάτια κολοκύθας με φύλλο, ζάχαρη και μέλι.
Άλλα γλυκά ήταν τα μελιτίνια, τα αβγοκαλάμαρα, φτιαγμένα από απλή ζύμη,
Τα ξηροτήγανα, που διέφεραν από τα αβγοκαλάμαρα, έχοντας ως επιπλέον συστατικό τους το γάλα και τα αβγά, τα τορτολέτια και τα φοινίκια.
Μετά την τέλεση του μυστηρίου του γάμου, με μουσική συνοδεία αναχωρούσε το ζευγάρι για το σπίτι της νύφης, όπου θα περίμενε η μητέρα της, προσφέροντας τους από μια κουταλιά μέλι, για «να έχουν γλυκιά, μελένια ζωή». Στο σπίτι κερνούσαν τον κόσμο παστέλια, αβγοκαλάμαρα, ξεροτήγανα, μελιτίνια, καλ(α)σούνια και τσικουδιά.Το κυρίως φαγητό του γάμου ήταν σούπα με βραστό κρέας, συνοδευόμενη από πατάτες, ζυμαρικά ή ρεβίθια. Ως ποτό του γάμου επιλεγόταν το κρασί ή η τσικουδιά. Στο τέλος, προσφερόταν ως επιδόρπιο η σάρπη, κρέμα από γάλα στο οποίο προσέθεταν μαγιά για να πήξει.Το φαγητό και το γλύκισμα φτιάχνονταν σε μεγάλα καζάνια, και τα έξοδα του γάμου τα μοιράζονταν συνήθως εξίσου οι δύο οικογένειες.
Παραδοσιακά Προϊόντα - Ίος
Στην Ίο ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει μέσα από μια μεγάλη γκάμα παραδοσιακών προϊόντων. Όλα τους είναι αγνά, παράγονται με οικολογικές μεθόδους και διακρίνονται για την ποιότητά τους. Αναλυτικά ο επισκέπτης μπορεί να βρει:
Κρέατα
Τα κρέατα της Ίου είναι ονομαστά για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους και είναι επίσης
παντελώς ασφαλή και υγιεινά, προερχόμενα από ζώα ελευθέρας βοσκής. Αναζητήστε στα κρεοπωλεία του νησιού τα ντόπια κατσικάκια και αρνάκια αλλά και μοσχαρίσιο κρέας.
Τυριά
Η Ίος διαθέτει πολύ αναπτυγμένη κτηνοτροφία (κυρίως αιγοπρόβατα αλλά και βοοειδή) η οποία συντελεί και στην πολύ μεγάλη παραγωγή γαλακτοκομικών και τυριών. Τα τυριά της Ίου είναι ονομαστά και εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες, τόσο στα γύρω νησιά όσο και στην Αθήνα και θα ήταν σφάλμα να φύγετε από το νησί μας χωρίς να τα δοκιμάσετε. Στην Ίο παράγεται λευκό κεφαλοτύρι αλμυρό και πικάντικο ή πιο ήπιας γεύσης, το «ξινό», ένα πολύ μαλακό λευκό τυρί, το «σκωτύρι», ένα μίγμα τυριών, μυζήθρας και αρωματικών (μοιάζει με την κοπανιστή Μυκόνου) και η γλυκιά μυζήθρα. Αναζητήστε τα από τους ίδιους τους παραγωγούς ή από τα κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ.
Γλυκά
Η Ίος διαθέτει μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών γλυκών. Αυτά είναι: το παραδοσιακό παστέλι (από νιώτικο θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι), τα αυγοκαλάμαρα ή ξεροτήγανα (οι γνωστές δίπλες), τα καλσούνια (τηγανιτές μπουκιές από φύλλο, γεμιστές με μίγμα από γλυκιά μυζήθρα, αυγά και ζάχαρη), οι μυζηθρόπιτες ή μελιτίνια (πιτάκια με γέμιση από γλυκιά μυζήθρα, αυγά και ζάχαρη και αρωματισμένες με μαστίχα), τα αμυγδαλωτά (από τριμμένη αμυγδαλόψυχα, αυγά και ζάχαρη, αρωματισμένα με ανθόνερο) και τα παστωτά σύκα (ξερά σύκα δεμένα με σουσάμι). Αναζητήστε τα στα ζαχαροπλαστεία του νησιού.
Μέλι
Η Ίος διαθέτει αναπτυγμένη μελισσοκομία και παράγει καταπληκτικό μέλι, κυρίως από θυμάρι που αφθονεί στο νησί. Ειδικά η ποικιλία «Μαγιώτικο», που παράγεται από τα άνθη του Μαίου, διακρίνεται για το υπέροχο άρωμα, γεύση και χρώμα της. Ζητήστε το από τους μελισσοκόμους του νησιού και από τα σούπερ μάρκετ.
Ποτά
Στην Ίο μπορείτε να βρείτε κρασί που παράγεται από μικρούς παραγωγούς και με οικολογικές μεθόδους και να εκτιμήσετε την υψηλή του ποιότητα. Επίσης μπορείτε να βρείτε και την παραδοσιακή νιώτικη τσικουδιά, ένα ποτό που παράγεται με απόσταξη και είναι δυνατότερη ακόμα και από την κρητική. Αναζητήστε τα από τους μικρούς παραγωγούς του νησιού.
Κάπαρη – Ρίγανη
Η κάπαρη και η ρίγανη είναι φυτά που βρίσκονται σε αφθονία στην Ίο και θα τα συνιστούσαμε ανεπιφύλακτα στους λάτρεις των αυθεντικών γεύσεων. Μπορείτε να τα αναζητήσετε από τους ντόπιους παραγωγούς αλλά θα αποτελούσε μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη αν τα μάζευε μόνος του, κάνοντας μια βόλτα στις εξοχές της Ίου.