Δρομολόγια πλοίων και ακτοπλοϊκά για Τήνο απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goferry.gr!
Η Τήνος είναι ένα από τα πιο γοητευτικά –αν και «άγνωστα» νησιά των Κυκλάδων, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του συμπλέγματος, ανάμεσα στη Σύρο, την Άνδρο και τη Μύκονο. Συνδέεται στενά με την εκκλησία της Παναγίας της Μεγαλόχαρης και χιλιάδες χριστιανοί έρχονται στην Τήνο για να ασπαστούν την εικόνα της Παναγίας κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου ζητώντας βοήθεια και παρηγοριά.
Αν και είναι ευρέως γνωστή ως θρησκευτικό κέντρο, η Τήνος έχει πολλές φυσικές ομορφιές και σημαντικά αξιοθέατα, τα οποία πολλοί από τους χιλιάδες επισκέπτες αγνοούν, καθώς η πλειοψηφία περιορίζεται σε ένα καθημερινό προσκύνημα. Έχει πολλά γραφικά χωριουδάκια χτισμένα δίπλα στη θάλασσα και γνήσια κυκλαδίτικα, κυρίως ορεινά, τοπία στην ενδοχώρα, παραδοσιακούς οικισμούς, τα περίφημα περιστεριώνα και όμορφα ξωκλήσια.
Μπορώ να κλείσω online τα ακτοπλοικά μου εισιτήρια για Τήνο;
- Εφόσον έχουν αναρτηθεί τα δρομολόγια των ναυτιλιακών εταιρειών είναι εύκολο να κάνετε τη κράτηση των εισιτηρίων για Τήνο
Είναι οικονομικά φτηνότερα να αγοράσω τα εισιτήρια για Τήνο με επιστροφή;
- Οι περισσότερες ακτοπλοικές εταιρείες προσφέρουν έκπτωση στο ναύλο επιστροφής (Retour) από Τήνο εφόσον όμως η κράτηση γίνει ταυτόχρονα με το πήγαινε (allé)
Αν το παιδί μου ταξιδέψει μαζί θα πληρώσει ολόκληρο το ναύλο;
- Συνήθως τα παιδιά απο 3 έως 12 χρονών έχουν έκπτωση 50% στα ακτοπλοικά εισιτήρια για Τήνο
- Επίσης τα βρέφη έως 2 ετών ταξιδεύουν χωρίς χρέωση
Σημ.: Εφαρμόζεται διαφορετική πολιτική χρεώσεων για τα ταχύπλοα και για διαμονή σε διακεκριμένες θέσεις και καμπίνες
Με συμφέρει να πάρω μαζί το αυτοκίνητο στην Τήνο;
- Αν ταξιδεύετε για ημερήσια επίσκεψη στην Τήνο σας συνιστούμε να απαρνηθείτε το ΙΧ σας και να χρησιμοποιήσετε τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή ταξί ή ακόμα και να νοικιάσετε αυτοκίνητο στο νησί
- Για πολυήμερες διακοπές το αυτοκίνητο σας θα κάνει απόσβεση της αξίας του ακτοπλοικού σας εισιτηρίου για Τήνο
- Ο ναύλος των ΙΧ οχημάτων συνήθως είναι λίγο περισσότερος απο διπλάσιος του οικονομικού ναύλου χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό
Το νησί της Τήνου, τα τελευταία χρόνια, πολλοί τουρίστες και Αθηναίοι τον επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τα ακτοπλοικά εισιτήρια για Τήνο είναι αρκετά φθηνά, το οποίο βεβαια εξαρτάται από τον τύπο του πλοίου που θα επιλέξετε.
Αναζητήστε οικονομικούς ναύλους για Τήνο και αγοράστε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια απο τη goFerry.gr
Έγκαιρη κράτηση για Τήνο
Η Τήνος συνδέεται με τη Ραφήνα, την Άνδρο, τη Μύκονο και τη Σύρο με καθημερινές αναχωρήσεις και τακτά δρομολόγια. Ως δημοφιλής προορισμός, ενδέχεται κάποιες αναχωρήσεις να είναι πλήρεις και να μην υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου ειδικά αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό σας.
Σας προτείνουμε να κάνετε έγκαιρη κράτηση για Τήνο πριν βρεθείτε προ εκπλήξεων!
Λίγα λόγια για την Τήνο
Η Τήνος είναι ένα από τα γοητευτικότερα –αν και «άγνωστα»- κυκλαδονήσια, στις βόρειες Κυκλάδες, ανάμεσα στη Σύρο, την Άνδρο και τη Μύκονο. Συνδέεται, αναπόσπαστα, με την εκκλησία της Παναγίας της Μεγαλόχαρης, την εικόνα της οποίας συρρέουν κατά χιλιάδες οι χριστιανοί κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου για να προσκυνήσουν, ζητώντας βοήθεια και παρηγοριά.
Αν και είναι γνωστό ως θρησκευτικό κέντρο, η Τήνος διαθέτει πολλές φυσικές καλλονές και σημαντικά αξιοθέατα, τα οποία πολλοί από τους χιλιάδες επισκέπτες της αγνοούν, αφού οι περισσότεροι αρκούνται σε μια ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή. Έχει γραφικά παραλιακά χωριά και αυθεντικά κυκλαδίτικα τοπία στην ενδοχώρα, κατά βάση ορεινά, με παραδοσιακούς οικισμούς, τους φημισμένους περιστερώνες και πανέμορφα ξωκλήσια.
Η Τήνος τον 8ο αι. π.Χ. ήταν αποικία της Ερέτριας και αργότερα της Αθήνας. Από το 1207 ως το 1390 το νησί ανήκε στην οικογένεια Γκίζι και αργότερα πέρασε στους Ενετούς. Το νησί έχει μεγάλη παράδοση στη μαρμαρογλυπτική και τη ζωγραφική. Διάσημοι γλύπτες και ζωγράφοι της νεότερης Ελλάδας κατάγονταν από την Τήνο. Έχει έκταση 194,5 τ. χλμ., μήκος ακτών 114 χλμ. και πληθυσμό 8.500 κατοίκους.
Δικτυακός τόπος: www.tinos.gr
Κατά τη μυθολογία η Τήνος ήταν η κατοικία του θεού των ανέμων Αιόλου. Προφανώς αυτή η μυθολογική αναφορά επεξηγούσε το φαινόμενο των πολύ δυνατών ανέμων που πνέουν ακόμη και σήμερα στο νησί. Η ονομασία «Τήνος» είναι πολύ παλαιά, κατά μια πιθανότητα φοινικικής προέλευσης, καθώς συσχετίζεται με τη λέξη «τάννοθ», που σημαίνει «φίδι». Το νησί ονομαζόταν και «Οφιούσα», δηλαδή «νησί των φιδιών», αλλά και «Υδρούσα», λόγω των πολλών πηγών του.
Τα ίχνη της πρώτης εγκατάστασης στο νησί ανάγονται στη νεολιθική και την πρωτοκυκλαδική εποχή. Στο νησί ανακαλύφθηκαν και ευρήματα μυκηναϊκής εποχής. Οι Ίωνες ήρθαν στο νησί γύρω στα 1000 π.Χ. Η αρχαία Τήνος κτίστηκε τον 8ο αιώνα π.Χ.
Από τον 8ο ως τον 6ο π.Χ. αιώνα το νησί εξουσιάζονταν από τους Ερετριείς.
Κατά την διάρκεια των Περσικών πολέμων τον 5ο π.Χ αιώνα πέρασε κάτω από την κυριαρχία των Περσών. Το νησί απελευθερώθηκε από τους Αθηναίους και έλαβε μέρος εναντίον των Περσών στη μάχη των Πλαταιών.
Στη συνέχει η Τήνος βρέθηκε διαδοχικά υπό την ηγεμονία των Αθηνών, των Σπαρτιατών και των Μακεδόνων.
Με την κατάληψη της Ελλάδος από τους Ρωμαίους η Τήνος αποτέλεσε τμήμα της αυτοκρατορίας και το 88 π.Χ. λεηλατήθηκε από τον Μιθριδάτη βασιλέα του Πόντου.
Η Τήνος απετέλεσε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας όπως όλος ο Ελληνικός χώρος και ανήκε στο "Θέμα της Ελλάδος" μέχρι την πρώτη Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους το 1204.
Η Τήνος πέρασε το 1207 κάτω από την κυριαρχία των Ενετών. Οι πρώτοι ηγεμόνες του νησιού ήταν η Ενετική οικογένεια Γκίζι μέχρι το 1390 οπότε διορίστηκε διοικητής ο Τηνιακός Νικόλαος Βενιέρος.
Με την απελευθέρωση της Πόλης το 1261 οι Βυζαντινοί δεν επανέκτησαν την κυριαρχία και το νησί έμεινε κάτω από τους Ενετούς για περίπου πέντε αιώνες.
Πάνω στο βράχο του Ξώμπουργου κτίστηκε από τους Βενετούς το Κάστρο της Τήνου, το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της Βενετοκρατίας στο νησί. Το κάστρο αντιστάθηκε στους Τούρκους για περίπου δύο αιώνες, ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες Κυκλάδες έπεσαν μέχρι το 1538. Μετά την παράδοση του νησιού στους Τούρκους υπό όρους, οι Βενετοί αποχώρησαν και σύμφωνα με τη συνθήκη το κάστρο και ο γύρω οικισμός κατεδαφίστηκαν.
Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Βενετών το νησί απειλήθηκε από εξωτερικούς κινδύνους πολλές φορές. Έτσι το 1538 λεηλατήθηκε από τον πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα.
Κυβερνήθηκε μαζί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες μέχρι το 1599 από τον Ιωσήφ Νάζη.
Στις 31 Μαρτίου του 1821, υψώθηκε η σημαία της επανάστασης στο Πύργο, με πρωτοπόρο τον Γεώργιο Παλαμάρη. Οι Τήνιοι προσέφεραν στην επανάσταση 5.000 στρατιώτες και μεγάλο στόλο, ενώ Τήνιοι ναυτικοί επάνδρωσαν τα πολεμικά πλοία των Ψαρών, των Σπετσών και της Ύδρας.
Τον Ιανουάριο του 1823 βρέθηκε στο νησί η εικόνα της Παναγίας, γεγονός που θεωρήθηκε θείο σημάδι από τους επαναστατημένους Έλληνες.
Κατά την απελευθέρωση η Τήνος αποτέλεσε τμήμα του Νέου Ελληνικού Κράτους.
Το νησί ήλθε και πάλι στο προσκήνιο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα στις 15 Αυγούστου του 1940, με τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «ΕΛΛΗ», το οποίο ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, συμμετέχοντας στην γιορτή της Παναγίας. Το πλοίο βυθίστηκε από τορπίλη ιταλικού υποβρυχίου.
Κατά τη γερμανική κατοχή η Τήνος, λόγω θέσης, λειτούργησε ως το μεγαλύτερο κέντρο δολιοφθορών και πληροφοριών των συμμαχικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο.
Τι να δείτε
Παναγία της Τήνου
Το πρώτο αρχιτεκτονικό μνημείο της νεότερης Ελλάδας, ο ναός της Μεγαλόχαρης χτίστηκε το 1823, μετά την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας.
Σύμφωνα με την παράδοση, η Πελαγία, μοναχή της μονής Κεχροβουνίου, ονειρεύτηκε την Παναγία η οποία και της υπέδειξε πού θα βρει θαμμένη την εικόνα της. Η Πελαγία έστειλε τους ντόπιους να ψάξουν στο συγκεκριμένο σημείο και η εικόνα εντοπίστηκε θαμμένη. Εκεί ακριβώς χτίστηκε και ο ναός που αφιερώθηκε στη Θεοτόκο.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Ο ναός της Ευρέσεως είναι χτισμένος πάνω στα θεμέλια πρωτοχριστιανικής εκκλησίας, που με τη σειρά της χτίστηκε στη θέση αρχαίου ιερού του Διονύσου. Απέναντι από τον ναό της Ευρέσεως υπάρχει πινακοθήκη με πολύ αξιόλογα έργα Ελλήνων ζωγράφων. Στο χώρο της εκκλησίας της Παναγίας υπάρχει σκευοφυλάκιο με μεγάλης αξίας εκκλησιαστικά και ιστορικά αντικείμενα και βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία, ενώ στο Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών εκτίθενται σπουδαία έργα καλλιτεχνών που γεννήθηκαν στην Τήνο. Κοντά στην είσοδο της εκκλησίας υπάρχει μνημείο για τα μέλη του πληρώματος του εύδρομου «Έλλη», που τορπιλίστηκε το 1940 στο λιμάνι της Τήνου.
Καθώς λέγεται ότι η εικόνα της Παναγίας έχει θαυματουργές ιδιότητες, η Παναγία της Τήνου είναι από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της χώρας. Η εκκλησία γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο οπότε και ολόκληρο το νησί μετατρέπεται σε ένα τεράστιο πανηγύρι. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας έρχονται εδώ να προσκυνήσουν, να κάνουν ένα τάμα, να παρακαλέσουν, να ευχηθούν. Πολλοί, μάλιστα, πηγαίνουν γονυπετείς από το πλοίο μέχρι και την εκκλησία η οποία φαίνεται από το λιμάνι. Η ανηφορική διαδρομή στρώνεται με χαλιά που βοηθούν τους προσκυνητές στο έργο τους.
Τήνος- εκκλησίες
Το νησί της Παναγίας είναι το κατ’ εξοχήν θρησκευτικό νησί των Κυκλάδων. Υπάρχουν περίπου 750 εκκλησίες, οι 220 είναι καθολικές.
Εκτός από την Παναγία την Ευαγγελίστρια και το ναό της Ευρέσεως, στην πόλη της Τήνου υπάρχουν ακόμη ο Άγιος Ιωάννης, οι Ταξιάρχες με τέμπλο του 18ου αιώνα, και οι εκκλησίες των καθολικών Άγιος Νικόλαος και Άγιος Αντώνιος.
Στο Φαλατάδο θα επισκεφθείτε τον μαρμαρόχτιστο ναό του Αγίου Ιωάννη και την Αγία Τριάδα (1610), τη μεγαλύτερη εκκλησία της Τήνου.
Στη Στενή θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα, τον θαυμάσιο επιτάφιο και τις παλιές εικόνες.
Στην Ξινάρα, έδρα του αρχιεπισκόπου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Τήνου, βρίσκεται ο καθεδρικός ναός των καθολικών της Τήνου, αφιερωμένος στην Παναγία του Ροζαρίου.
Στον Κάμπο βρίσκεται ο ναός της Αγίας Αικατερίνης του 1775, με ξυλόγλυπτο τέμπλο και θαυμάσιες εικόνες.
Στην Καρδιανή, βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Κιουράς Καρδιανής.
Στα Ιστέρνια, θα δείτε τη μονή της Παναγιάς της Καταπολιανής του 1786, την εκκλησία της Δευτέρας Ευρέσεως, την Αγία Παρασκευή με το θαυμάσιο τέμπλο, τον Άγιο Αθανάσιο (μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Τήνου).
Στο όρος του Τσικνιά υπάρχει η εκκλησία της Φανερωμένης, δισυπόστατος ναός ορθοδόξων και καθολικών.
Στον Άγιο Ρωμανό, κοντά στο χωριό Καλλονή, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Βρυσιώτισσας, τόπος λατρείας των καθολικών, με την εικόνα της Παρθένου που βρέθηκε τον 17ο αιώνα.
Τήνος-Μοναστήρια
Στην Τήνο, νησί της Παναγίας και θρησκευτικό κέντρο των Κυκλάδων υπάρχουν πολλά μοναστήρια. Τα πιο ενδιαφέροντα είναι:
Η Μονή Ουρσουλινών στα Λουτρά, που ιδρύθηκε το 1862 και σήμερα στεγάζει το λαογραφικό μουσείο.
Η Μονή Κεχροβουνίου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ένα από τα ιστορικότερα μνημεία της Τήνου. Ο ναός ιδρύθηκε τον 10ο-11ο αιώνα από τρείς αδελφές και έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο με μεταβυζαντινές εικόνες και ρωσικό επιτάφιο του 1558. Όλα τα κτίσματα της μονής ακολουθούν τις αρχές της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής -κυβόσχημα οικήματα, στενά δρομάκια, μαρμάρινες βρύσες- δίνοντας την εικόνα ενός κυκλαδίτικου χωριού. Στη μονή βρίσκεται ο ναός της Οσίας Πελαγίας, που το όραμά της οδήγησε στην εύρεση της εικόνας της Παναγίας, και εκκλησιαστική συλλογή με αξιόλογες φορητές εικόνες και αντικείμενα από τον εκκλησιαστικό και μοναστικό βίο. Στο μοναστήρι σήμερα ζουν περίπου 50 μοναχές, οι οποίες διατηρούν εργαστήριο χειροτεχνίας.
Ανατολικά της Χώρας βρίσκεται η Μονή Γύρλας (Αγίας Τριάδος), που ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, με το εξαίρετο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις σπάνιες εικόνες. Στη μονή στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Αρχιτεκτονικής Τήνου, με συλλογή από μαρμάρινα υπέρθυρα.
Καθολικά μοναστήρια της Τήνου είναι:
Η Ιερά μονή των Ιησουϊτών και η μονή Ουρσουλινών, στα Λουτρά
Η Ιερά Μονή των Φραγκισκανών, στη Μέση
Το προσκύνημα της Παναγίας του Βρισιού, στον Άγιο Ρωμανό
Το προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στο Εξώμβουργο
Τα Σπήλαια της Τήνου
Η Τήνος διαθέτει αρκετά ενδιαφέροντα, παρότι μη αξιοποιημένα, σπήλαια. Το πρώτο βρίσκεται στην παραλιακή θέση «Γαστριά», κοντά στην περιοχή Κιόνια είναι ανεξερεύνητο. Συνδέθηκε με τοπικές παραδόσεις αφού, όπως λένε οι ντόπιοι, το μήκος του φτάνει ως το Εξώμπουργο. Επίσης στην περιοχή Πάνορμος βρίσκονται δύο σπήλαια στα ΒΔ του ομώνυμου κόλπου.
Kάστρο της Τήνου
Πάνω στο βράχο του Ξώμπουργου κτίστηκε από τους Βενετούς το Κάστρο της Τήνου, το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της Βενετοκρατίας στο νησί.
Οι Βενετοί έκτισαν το κάστρο-διοικητικό κέντρο τους στον βράχο στην κορυφή του βουνού. Διότι από στρατιωτική άποψη ήταν σχεδόν απόρθητο. Λίγο πιο κάτω ύψωσαν το εξωτερικό αμυντικό τείχος με δύο τεράστιους πύργους και πύλη. Το κάστρο αρχικά ονομαζόταν Αγία Ελένη από την ομώνυμη καθολική εκκλησία του. Το καθαυτό Ξώμπουργο ή Εξώμπουργο, (Soburgo) ήταν αρχικά κατά την Βενετοκρατία ο οικισμός εκτός της οχυρωμένης πολιτείας του Burgo. Έτσι με τον καιρό όλη η τοποθεσία πήρε το όνομα Ξώμπουργο.
Το κάστρο αντιστάθηκε στους Τούρκους για περίπου δύο αιώνες, ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες Κυκλάδες έπεσαν μέχρι το 1538.
Μετά την παράδοση του νησιού στους Τούρκους υπό όρους, οι Βενετοί αποχώρησαν και σύμφωνα με τη συνθήκη το κάστρο και ο γύρω οικισμός κατεδαφίστηκαν.
Τήνος - Περιστεριώνες
Η Τήνος είναι ονομαστή για τους περιστεριώνες της, που αποτελούν αριστουργήματα της λαϊκής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής του 18ου και του 19ου αιώνα. Είναι μικρά λευκά οικήματα για τα περιστέρια του νησιού, με λεπτοδουλεμένα διακοσμητικά σχέδια σε υπέροχες παραλλαγές, που συνδυάζουν τη λειτουργικότητα με την ομορφιά.
Στον Κάμπο και στον Ταραμπάδο θα δείτε τους πιο όμορφους περιστεριώνες του νησιού.
Αξιοθέατα - Τήνος
Ένας περίπατος στην πόλη θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα κυριότερα αξιοθέατα. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη:
Στον ναό της Ευαγγελιστρίας, που ιδρύθηκε το 1823 και χτίστηκε στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μετά το όραμα της Αγίας Πελαγίας. Πρόκειται για ένα λαμπρό οικοδόμημα, κατασκευασμένο από λευκό τηνιακό και παριανό μάρμαρο. Είναι το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους. Αξίζει να δείτε την έκθεση εικόνων και κειμηλίων η οποία περιλαμβάνει παλαιές εικόνες από ναούς της Τήνου και το Σκευοφυλάκιο με έργα εκκλησιαστικής χρυσοκεντητικής και αργυροχοΐας.
Στο μνημείο της «Έλλης», του ελληνικού καταδρομικού που τορπιλίστηκε από ιταλικό υποβρύχιο ανοιχτά του λιμανιού της Τήνου τον Αύγουστο του 1940.
Δίπλα στην εκκλησία της Ευρέσεως που βρίσκεται στο ισόγειο του ναού της Παναγίας είναι το μαυσωλείο των θυμάτων από τη βύθιση του καταδρομικού.
Στην Πινακοθήκη, η οποία περιλαμβάνει σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων.
Στο Μικρό Πάρκο, με τις προτομές μεγάλων Τηνιακών καλλιτεχνών.
Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Καθολικών.
Στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Στην κρήνη, από την εποχή του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα (19ος αι.).
Στο κτίριο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, που περιλαμβάνει έκθεση έργων του κορυφαίου Έλληνα γλυπτή Γιαννούλη Χαλεπά.
Στην περιοχή Παλλάδα, κοντά στο λιμάνι.
Στην εκκλησία του Τίμιου Σταυρού όπου θα δείτε λείψανα από λιμενοβραχίονα (1816).
Στα λείψανα του τείχους της αρχαίας πόλης.
Στο μνημείο των Πεσόντων (1912) με καταπληκτική θέα στο λιμάνι.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από τα ιερά της Δήμητρας και του Ποσειδώνα (7ος αι. π.Χ.) και της Αμφιτρίτης (Ελληνιστική Περίοδος).
Στο Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών.
Στη Μονή του Κεχροβουνίου, (10ου αι.), στο χωριό Αρνάδος (9,5 χλμ. ΒΑ από τη Χώρα) ένα μεγάλο οικοδόμημα που δίνει την εντύπωση οχυρωμένου χωριού. Εκεί, βρίσκεται κελί της μοναχής Πελαγίας, καθώς και Μουσείο, στο οποίο φυλάσσονται αρκετές αξιόλογες εικόνες του 18ου και του 19ου αι. καθώς και άλλα σημαντικά κειμήλια.
Τήνος- Αρχαιολογικοί χώροι
Στην Τήνο υπάρχουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, στους οποίους μπορείτε να περιηγηθείτε μέσα από δρόμους ή μονοπάτια. Οι κυριότεροι είναι:
Κιόνια: Στα βορειοδυτικά της Χώρας σε μικρή απόσταση στο χωριό Κιόνια , οι αρχαιολόγοι απεκάλυψαν τα ερείπια του ναού του 3ου αιώνος π.Χ. του Ποσειδώνος και μετέπειτα της Αμφιτρίτης, στην παραλία. Αυτός ο ναός κτίσθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και ήταν ένα από τα κυριότερα λατρευτικά κέντρα όλου του κυκλαδικού συμπλέγματος. Το ιερό του ήταν το κέντρο του "Κοινού των Νησιωτών", φημισμένος τόπος ασύλου. Εδώ βρέθηκε μακρά διπλή στοά που οδηγεί στον κυρίως ιερό χώρο με ένα μικρό περίπτερο δωρικό ναό του 2ου αιώνα π.Χ. με τον βωμό-θρόνο και το οικοδόμημα της κρήνης όπου εστιαζόταν ο ιαματικός χαρακτήρας της λατρείας.
Στην ίδια τοποθεσία αποκαλύφθηκαν ρωμαϊκές θέρμες και αυτοκρατορικά αγάλματα της περιόδου 1ου- 3ου αιώνα μ.Χ. Στο ιερό του συμπλέγματος αυτού υπάρχει και διατηρείται πρόπυλο που συνδεόταν δια της αρχαίας οδού με το μικρό λιμάνι του οποίου σώζονται αρχαίοι λιμενοβραχίονες όπως επίσης σώζονται και λουτρά του 2ου αιώνα μ.Χ.
Αγία Θέκλα: Βρέθηκε θολωτός τάφος της μυκηναϊκής περιόδου του 13ου αιώνα π.Χ. που περιείχε πολλά αγγεία και κοσμήματα της εποχής.
Εξώμβουργο: Ερείπια της σημαντικότερης αρχαίας πόλης του νησιού, που χτίστηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. Κατά τις ανασκαφές ανακαλύφθηκε ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα και την Περσεφόνη και βρέθηκαν γεωμετρικά και αρχαϊκά αγγεία. Στη θέση της αρχαίας Ακρόπολης υπάρχουν ερείπια ενετικού φρουρίου.
Πεισιστράτειο Υδραγωγείο: Την εποχή της τυραννίας του Πεισίστρατου, η Τήνος απέκτησε το "Πεισιστράτειο Υδραγωγείο" που κτίσθηκε μεταξύ του 549 και του 542 π.Χ., από το οποίο υδρευόταν η πόλη μέχρι το 1934. Το Υδραγωγείο ξεκινούσε από τη θέση Λινοπή και κατέληγε στην πόλη.
Αρχαιότητες έχουν ανακαλυφθεί στο χωριό Γαστριά, Βρυόκαστρο, Μαρλά και αλλού.
Τήνος - Παραλίες
Οι παραλίες της Τήνου είναι πολλές και όμορφες. Κοντά στη χώρα, βρίσκονται οι οργανωμένες παραλίες Κιόνια, Άγιος Σώστης και Κολυμπήθρα, όπως επίσης και οι αμμουδερές Τσαμπιά, Άγιος Φωκάς, και Άγιος Ρωμανός . Λίγο πιο βόρεια, η Απηγανιά και η Καντάνη είναι πιο μοναχικές παραλίες, ενώ η Παχιά Άμμος νότια της Χώρας, είναι ίσως η ομορφότερη παραλία του νησιού, αλλά μαζεύει πολύ κόσμο. Η Λυχναφτιά και η Σάντα Μαργαρίτα βρίσκονται λίγο βορειότερα. Οι βόρειες παραλίες Κουμελάς και Μαλί διαθέτουν το εξαιρετικό προσόν να είναι απάνεμες.
Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού θα κολυμπήσετε στο όρμο Υστερνίων, στο ατμοσφαιρικό Βαθύ, στους Χαλακές, στα Καλύβια και στον όρμο του Γιαννάκη.
Παραδοσιακή κουζίνα - Τήνος
Στα παραδοσιακά ταβερνάκια του νησιού σερβίρεται φρέσκο ψάρι και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα όπως, λιαστές τομάτες, τοπικό τυράκι, λουκάνικο, φρουτάλια, που είναι ομελέτα με πατάτες και λουκάνικα. Τυπικά παραδοσιακά προϊόντα της Τήνου είναι τα σύγλινα και οι οι λόζες.
Για τα σίσερα ή σύγλινα κόβουν κομμάτια από τα ψαχνά του χοίρου και τα βάζουν στο καζάνι με λίγο νερό και αλάτι. Αφού τα βράσουν, τα διατηρούν μέσα σε πήλινα δοχεία που λέγονται ζάρες ή γλινερά.
Οι λόζες είναι ψαχνό κρέας παρμένο από τα πλευρά του χοίρου από συγκεκριμένο μέρος που λέγεται λούζα. Είναι κρέας μονοκόμματο, που το βάζουν για μια εβδομάδα σε μαύρο γλυκό κρασί για να ψηθεί και μετά το βάζουν στο φαρδύ έντερο του χοίρου. Το κρεμούν να στεγνώσει και το τρώνε κομμένο φέτες ψιλές-ψιλές.
Το Πάσχα οι νοικοκυρές στην Τήνο φτιάχνουν «λυχναράκια», γλυκά τυροπιτάκια με φρέσκια μυζήθρα και κανέλα, πορτοκάλι ή βανίλια. Το Πάσχα επίσης φτιάχνουν τα τσιμπητά τυροπιττάκια. Η γέμιση γίνεται με ανάλατη μυτζήθρα, αυγά, ζάχαρη, βανίλια και κανέλα. Τα Χριστούγεννα σερβίρουν τα «φοινίκια», ντόπια γλυκά με θυµαρίσιο μέλι, ενώ στις υπόλοιπες γιορτές παρασκευάζονται γλυκίσματα, όπως ξεροτήγανα και αυγοκαλάμαρα, τηγανίτες και λουκουμάδες, ριζόγαλο ή γαλακτομπούρεκο.
Παραδοσιακά προϊόντα - Τήνος
Το νησί της Τήνου είναι γεωργικό και κτηνοτροφικό. Παράγει κριθάρι, βρώμη και λίγο σιτάρι. Επίσης καλλιεργείται το αμπέλι. Η Τήνος φημίζεται για τα εξαιρετικά λευκά κρασιά της ασκαθάρι και ασπροποταμίσιο. Στην Τήνο καλλιεργείται η ελιά και τα σύκα, που μαζεύονται τον Αύγουστο και απλώνονται για να τα ξεράνει ο ήλιος. Παράλληλα καλλιεργούνται κηπευτικά στα περιβόλια, καθώς και οπωροφόρα δέντρα, κυρίως λεμονιές, πορτοκαλιές.
Στην Τήνο εκτρέφονται πρόβατα, αγελάδες και χοίροι, πουλερικά και περιστέρια.
Από την κτηνοτροφία παράγονται μεταξύ άλλων ονομαστά τυριά, όπως τα στρογγυλά τυριά, ή μπάλες, τα σκλαβότυρα, τα βραστά τυράκια και η μυζήθρα ή κοπανιστή.
Από χοιρινό κρέας οι κάτοικοι παρασκευάζουν πηχτές, σίσερα, ή σύγλινα, λουκάνικα, λούζες, παστά.
Στην Τήνο παράγεται επίσης μέλι εκλεκτής ποιότητας με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά δεν υπάρχει συστηματική μελισσοκομία.
Δραστηριότητες & Αθλήματα στη Τήνο
Κολύμπι στον Σταυρό, στον Άγιο Μάρκο, στα Κιόνια, στην Αγκάλη και στον Άγιο Φωκά. Επίσης, στις Αποθήκες και στην Κολυμπήθρα. Στην παραλία του Αγίου Ρωμανού, στην Πονούσα και στη Βορνή. Στην Απγανιά, στην Παχιά Άμμο, στη Λιβάδα και στην Αγία Κυριακή. Οι πιο δημοφιλείς είναι η Κολυμπήθρα, οι παραλίες στον Άγιο Ιωάννη Πόρτο και στον Άγιο Σώστη, στον Πάνορμο, στα Υστέρνια και στην Καρδιανή.
Ψάρεμα
Καταδύσεις
Wind surfing
Ψαροντούφεκο
Εκδρομικό εντούρο
Πεζοπορία
Ποδήλατο
Θαλάσσια σπορ
Μουσεία Τήνου
Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών
Ιδρύθηκε το 1930 με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας για να στεγάσει έργα καλλιτεχνών που γεννήθηκαν στην Τήνο. Εδώ μπορεί κανείς να δει 5 έργα του Νικολάου Γύζη, 25 περίπου έργα του Γιαννούλη Χαλεπά, πίνακες του Νικηφόρου και Νικολάου Λύτρα, και πρωτότυπα έργα σε μάρμαρο και προπλάσματα του Γεωργίου Βιτάλη, Λαζάρου Φυτάλη, Λουκά Δούκα, Λαζάρου Σώχου, Νικολάου Στεργίου, Ιωάννη Κουλουρή και Ιωάννη Βούλγαρη.
Μουσείο Λαϊκής Αρχιτεκτονικής Τήνου
Ένα μουσείο που παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στο νησί σε παλαιότερες εποχές. Στο μουσείο εκτίθεται σημαντικός αριθμός αντικειμένων από την ζωή στο νησί στα παλαιότερα χρόνια, εκ των οποίων ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αξιόλογη συλλογή από μαρμάρινα υπέρθυρα. Ξεχωριστή συλλογή αποτελούν ιστορικά ευρήματα από τον τορπιλισμό του πλοίου «Έλλη» στις 15 Αυγούστου 1940 ( κομμάτια από το πλοίο, κλπ), που βρέθηκαν στον κόλπο της Τήνου.
Το μουσείο βρίσκεται στη Μονή Αγ. Τριάδας, έξω από την πόλη.
Λαογραφικό και Εκκλησιαστικό Μουσείο Μονής Ιησουιτών
Μικρό μουσείο με αντικείμενα από την ζωή και τη δράση των μοναχών στην Τήνο από το 1661 στο Ξώμπουργκο και από το 1840 στα Λουτρά με έμφαση στο εκπαιδευτικό τους έργο και τη σχέση με τους νέους.(από το 1994)
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου
Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το οποίο έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία του. Ανήκει στο Δίκτυο Θεματικών Μουσείων του Ιδρύματος και είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Στεγάζεται σε σύγχρονες, πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, εναρμονισμένες με το χαρακτηριστικό τηνιακό τοπίο, στις οποίες περιλαμβάνεται και Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων.
Στο Μουσείο παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, ενώ παράλληλα περιγράφεται αναλυτικά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών. Ταυτόχρονα, με την έμφαση που δίνεται στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, του σημαντικότερου νεοελληνικού κέντρου μαρμαροτεχνίας, αναδεικνύεται το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια.
Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει ποικίλα κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης πρωτότυπα έργα σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, φουρούσια, προσκυνητάρια, γουδιά, κ.ά.), πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα, εργαλεία λατόμευσης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικό εξοπλισμό, αρχειακό υλικό, καθώς και την πλουσιότερη συλλογή σχεδίων παλαιών μαρμαρογλυπτών που υπάρχει στην Ελλάδα. Αυτός ο αξιοσημείωτος αριθμός αυθεντικών αντικειμένων συγκεντρώθηκε κυρίως χάρις στην ευαισθητοποίηση ιδιωτών αλλά και φορέων, οι οποίοι τα δώρισαν ή τα παραχώρησαν στο Ίδρυμα.
Σε συνδυασμό, εξάλλου, με τις αλληλένδετες αναπαραστάσεις λατομείου, εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας και συναρμογής δεσποτικού θρόνου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν παραδοσιακές τεχνικές και διαδικασίες που αφορούν την εξόρυξη, την πρώτη επεξεργασία και μεταφορά του μαρμάρου, καθώς και τη μορφοποίηση και τοποθέτηση μιας κατασκευής με άλλα λόγια, τη διαδρομή από την πρώτη ύλη έως το ολοκληρωμένο έργο. Παράλληλα, το οπτικοακουστικό υλικό της έκθεσης ζωντανεύει με τρόπο άμεσο τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη, ενώ οι εικόνες του οδοιπορικού καταγράφουν την έντονη παρουσία του μαρμάρου σε ολόκληρο το νησί και παροτρύνουν τους επισκέπτες σε δικές τους περιηγήσεις.
Τέλος, η έκθεση επεκτείνεται στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου. Στην πλατεία μπροστά από την είσοδο εκτίθενται ανυψωτική μηχανή μαρμάρων (μπίγα) και βαγονέτο για τη μεταφορά όγκων, από το λατομείο της Βαθής στον εξώστη, μπαζοβαγονέτο (σέσουλα), στροφή και ράγες από το λατομείο της Πατέλας, μαζί με ολοκληρωμένα και ημικατεργασμένα μαρμάρινα έργα. Ο ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός, που παρουσιάζεται στην υπαίθρια έκθεση και ανασυνθέτει χαρακτηριστικές εικόνες από αντίστοιχους φυσικούς χώρους εργασίας, διασώθηκε, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε λειτουργικά με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Εκπαιδευτικό Μουσείο Μονής Ουρσουλινών
Η Μονή Ουρσουλινών Τήνου υπήρξε σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο θηλέων για 133 χρόνια (1860-1993) με ελληνικό και γαλλικό γυμνάσιο, εργαστήρια ταπητουργίας, ραπτικής, υφαντικής, καλών τεχνών, οικοκυρικής και μουσικών σπουδών (με 30 πιάνα). Δείγματα από την παραγωγή των μαθητών της αλλά και το εποπτικό υλικό που υπάρχει ακόμα, εκτίθενται στο μουσείο.
Εκκλησιαστικό Μουσείο Φαλατάδου
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Φαλατάδου στεγάζεται στο ναό Αγ. Τριάδας όπου εκτίθενται βυζαντινές εικόνες, εκκλησιαστικά άμφια και σκεύη.
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καρυάς Τήνου
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καρυάς Τήνου βρίσκεται στο παλιό σχολείο του χωριού που αναπαλαιώθηκε με τη συμβολή της γλύπτριας Ειρήνης Χαριάτη και περιλαμβάνει τη συλλογή της γλύπτριας από αντικείμενα λαϊκού πολιτισμού του νησιού, ενδυμασίες, φωτογραφικό υλικό, κλπ
Γλυπτοθήκη Ειρήνης Χαριάτη
Η Γλυπτοθήκη Ειρήνης Χαριάτη βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Πύργος της Τήνου. Εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1998. Περιλαμβάνει 60 προπλάσματα έργων μιας από τις λίγες γυναίκες γλύπτριες της χώρας και του νησιού. Αφορούν έργα που κοσμούν δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου ιδρύθηκε το 1963. Σε αυτό εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές στα Κιόνια και από το Ιερό της Δήμητρας στην πλαγιά του Ξώμπουργου πάνω από το χωριό Τριπόταμος.
Το μουσείο περιλαμβάνει ακόμα κεραμική και γλυπτά από τη μυκηναϊκή μέχρι την ύστερη ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο.
Μεταξύ των πιο σημαντικών εκθεμάτων του περιλαμβάνονται: μαρμάρινο γλυπτό που απεικονίζει Τρίτωνα, του 2ου π.Χ. αιώνα, μαρμάρινο ηλιακό ρολόι που δείχνει τον ηλιακό χρόνο τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια, έργο του Ανδρόνικου του Κυρρήστου, τέλους 2ου-αρχών 1ου π.Χ. αιώνος, ψηφιδωτό δάπεδο διακοσμημένο με γεωμετρικό σχέδιο από την Χώρα της Τήνου που βρέθηκε στο περιβόλι του ναού της Παναγίας κ.ά. Στην αυλή του μουσείου εκτίθενται τμήματα από τη ζωοφόρο του βωμού του Ποσειδώνος και της Αμφιτρίτης.
Πινακοθήκη Ιερού Προσκυνήματος Ευαγγελιστρίας Τήνου
Συλλογή έργων τέχνης που δώρισε στο Ίδρυμα ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος. Βρίσκεται απέναντι από το Ναό της Ευρέσεως. Περιλαμβάνει έργα πολλών γνωστών ελλήνων ζωγράφων, όπως οι Νικόλαος Γύζης, Γεώργιος Ιακωβίδης, Γεώργιος Ροϊλός, Πολυχρόνης Λεμπέσης, Νικηφόρος Λύτρας, Δημήτριος Πελεκάσης. Εκτίθενται επίσης αντίγραφα έργων των Βελάσκεθ, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Μουρίγο και άλλων μεγάλων ζωγράφων της Ευρώπης.
Το σπίτι του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά
Στον Πύργο της Τήνου βρίσκεται το σπίτι του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο. Στεγάζει φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, ενώ στην είσοδο υποδέχεται τον επισκέπτη η προτομή του δημιουργού της Κοιμωμένης.