Κληρονομιά της UNESCO: Νότιο Αιγαίο
Γνωστό για τα ειδυλλιακά νησιωτικά συγκροτήματα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, το Νότιο Αιγαίο φιλοξενεί επίσης τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της Δήλου, τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Αυτές οι τοποθεσίες προσφέρουν εντυπωσιακές υπενθυμίσεις όχι μόνο της ελληνικής ιστορίας αλλά της ιστορίας όλης της ανθρωπότητας.
Αξίζει να τα επισκεφτείτε ως μέρος ενός μεγαλύτερου ταξιδιού στο Νότιο Αιγαίο ή ακόμα και αποκλειστικά ως αποδράσεις με ιστορικό θέμα.
Νήσος Δήλος
Αν επισκέπτεστε τη Μύκονο, η Δήλος απέχει μόλις 30 λεπτά με το πλοίο είτε με οργανωμένη ομάδα είτε με ιδιωτική εκδρομή. Αν και μικρό νησί (1,32 τετραγωνικά μίλια), η Δήλος ήταν ο πιο ιερός τόπος προσκυνήματος της Αρχαίας Ελλάδας τον 2ο και 1ο αιώνα π.Χ. Το νησί πιστεύεται ότι ήταν η γενέτειρα των δίδυμων θεών Απόλλωνα και Άρτεμης και ήταν επίσης το κέντρο του εμπορίου της ανατολικής Μεσογείου. Η Δήλος έτσι εξελίχθηκε σε μια ακμάζουσα, κοσμοπολίτικη πόλη γεμάτη τέχνη και όμορφα σπίτια. Οι επιθέσεις και οι επιδρομές το 88 και το 69 π.Χ. οδήγησαν τη Δήλο σε ραγδαία παρακμή που οδήγησε στην τελική εγκατάλειψή της.
Περαιτέρω οικισμοί δεν χτίστηκαν ποτέ πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο και το νησί παρέμεινε ακατοίκητο από το 7 μ.Χ. Σήμερα, ολόκληρο το νησί προστατεύεται και οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν μέσα από τα εκτεταμένα ερείπια που περιλαμβάνουν το ιερό και την ελληνιστική πόλη και είναι γεμάτα με απομεινάρια αρχοντικών, δημόσιων κτιρίων και άλλων κτισμάτων που παραγγέλθηκαν από τους πλούσιους κατοίκους του νησιού. Είναι μια υπενθύμιση που προκαλεί δέος της επιρροής και του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.
Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο
Εξορισμένος στην Πάτμο το 95 μ.Χ. από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Δομιτιανό, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος πιστεύεται ότι έγραψε το Βιβλίο των Αποκαλύψεων και το τμήμα του Ευαγγελίου στο νησί. Το 1088, χτίστηκε εκεί οχυρό μοναστήρι προς τιμήν του και αποτελεί έκτοτε κέντρο προσκυνήματος και ελληνορθόδοξης παιδείας. Το μοναστήρι, η γύρω πόλη (Χώρα) και το σπήλαιο όπου ο Άγιος Ιωάννης υπαγόρευσε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη, αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Το μοναστήρι και η Χώρα βρίσκονται σε συνεχή χρήση από τον 12ο αιώνα και προστατεύονται από το ελληνικό κράτος από το 1948. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοναστήρι και η γύρω πόλη εξαιρετικού αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιεί θρησκευτικές τελετές που χρονολογούνται από τον πρώιμο Χριστιανισμό. Στην Πάτμο, θα βρείτε επίσης μια καλή επιλογή από ποιοτικά και πολυτελή ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στην τοποθεσία και στις όμορφες παραλίες του νησιού.
Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
Ένα εκπληκτικό δείγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής στη Μεσόγειο, η οχυρωμένη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου έχει εντυπωσιάσει επισκέπτες και εισβολείς από την οικοδόμησή της από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, ένα τάγμα ιπποτών Hospitaller που κατέλαβαν το νησί από το 1309-1523.
Οι ιππότες είχαν στόχο να ενισχύσουν το νησί ενάντια σε πολιορκίες και οι οχυρώσεις τους άντεξαν πολλές επιθέσεις. Ωστόσο, η Ρόδος έπεσε τελικά το 1522, μετά από 6μηνη πολιορκία υπό τον Σουλεϊμάν Β'. Οι νέοι Τούρκοι κατακτητές διατήρησαν τις οχυρώσεις των ιπποτών και το μεγαλύτερο μέρος της αρχιτεκτονικής και πρόσθεσαν τις δικές τους αξιόλογες συνεισφορές όπως τζαμιά, δημόσια κτίρια και λουτρά μέχρι το 1912. Από την ίδρυσή της, η μεσαιωνική πόλη δεν έχει εγκαταλειφθεί ποτέ και αποτελεί αξιόλογο, ζωντανό παράδειγμα ένα από τα πολιτιστικά σταυροδρόμια της ιστορίας.